dinsdag 31 juli 2018

Tao-Sand


‘S ochtend even kijken op marinetraffic naar Annick ( Clipper De Amsterdam), wat een gezigzag.... blijkt de start naar Stavanger 24 uur te zijn uitgesteld. Lekker zo’n actie met al die jongelui aanboord. Annick maakt het goed, gezelligheid aanboord.

Kay en Lennard gaan weer verder met hun tour per auto. Ze nemen de ferry naar Stavanger, pikken daar hun bolide op en dan richting Oslo,  ten zuiden van Oslo de ferry en dan hopen ze eind van de week weer thuis te zijn. We brengen ze naar de ferry, bepakt en bezakt, hengel en lunchpakketje mee en nemen voor langere tijd afscheid. De volgende keer zien we elkaar in Spanje. Lennard gaat 27 augustus voor een half jaar naar Barcelona en Kay naar Madrid. Kamers zijn er nog niet, maar ‘dat komt wel goed’. Het stel heeft het nog druk voor het nieuwe schooljaar begint.

Vertrek Tao


Na een bezoekje aan de supermarkt en een doekje door de boot gooien wij rond 14.00 uur de trossen los. We gaan richting Sand in de Sandsfjorden. Volgens de pilot een mooi plaatsje, zo’n 30’. Het is een a-dem-be-ne-mend mooie tocht. Werkelijk prachtig. Geweldig mooie natuur, veel rotsen, bergen, vuurtoren, stadjes, heerlijke wind, zonnetje, niet te warm en  af en toe een heel kronkelige fjord zodat het flink opletten is. We zien een steenafgraving ver van de bewoondewereld wordt er gewoon een ‘rots-berg’ vergruisd. 






De eerste uren lekker op de fok, meer zeil durven we niet te zetten vanwege de enorm wisselende (val) wind en daarnaast wisselende koers. De foto’s spreken voor zich. We eten lekker makkelijk... een lekkere babi pangang van de Texelse slager..hij haalt het niet bij de Bossche van Leo van der Plas, maar ja ‘t is te doen! Ondertussen draait de wasmachine, voor het eerst tijdens het zeilen. We houden goed bij hoeveel stroomt hij neemt....t zou moeten kunnen (en het kan ...). De brug zien we komen met aan de rechterkant 2 grote tunnels, impressive.


Clipper in het middenveld! 



Aanloop Sand



Rond half 9 komen we aan in het schilderachtige Sand. We worden opgevangen door een paar aardige zeilers/visssers. We liggen nog niet of er komen al Nederlanders, oud zeilers, aan die hier met de camper staan. 3 Zalingen... een Nederlander... daar moeten we even gaan kijken. We krijgen gelijk wat toeristische tips. Daarna een stel Noren, op de een of andere manier krijgen we veel bekijks.

Robert springt in de rubberboot om een paar mooie foto’s te nemen en moet daarna als een gek roeien om terug te komen. Het stroomt hier enorm. Later komen we er achter dat dat komt door de waterval vlak achter het dorpje, waar ook enorm veel zalm zit en een zalmtrap. We worden regelmatig opgeschrikt door een springende zalm. Jammer dat onze visser Lennard vertrokken is... We slaan zo’n 6 spijkers krom, allen gericht op onze stootwillen, expres??




Volgens de pilot was er een wasmachine en droger in de haven; alleen blijkt dat de havenmeester maar 1x per dag komt tussen 18.00 en 20.00 en hij heeft de sleutel van het washok.....helaas, dan al het beddegoed maar snel aan de lijn, beetje uit het zicht... gelukkig waait het nog aardig droog want de volgende dag belooft het hondeweer te worden.Als je buiten die tijd komt, gaat het havengeld in een envelop. Dat hebben we ook al eerder meegemaakt;  op basis van goed vertrouwen. 
Vic en Robert wandelen nog even door het dorpje en verkennen de omgeving, dan is er een Carlsberg/Heineken en glas wit met een goed boek.....

2 opmerkingen:

Henk&Godi zei

Elk commentaar is hier natuurlijk overbodig, wil alleen ff laten weten dat ik jullie avonturen volg!

Helena zei

Commentaar leveren we niet,wel geweldig dat jullie dit durven en aan kunnen,maar ja met zulk een mooi schip moet het kunnen,
Lieve luitjes goede vaart,Mapa