woensdag 18 juli 2018

Skara Brae en Ring of Brodgar

Om 10.00 uur vertrekt er een bus over het eiland langs een aantal bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben als je op de Orkneys bent geweest. De eerste keer dat ik via de 3hoeknoordzee hier was hadden we ook een tour over het eiland, het meest herinner ik mij nog Henk die graag een halfjaar op de Orkney’s wilde wonen, waarom? Doch het kan nog het is er nog niet van gekomen. 
We zwaaien de Iskander uit en vertrekken naar het busstation. Boven in de dubbeldekker hebben we een prachtig uitzicht over het eiland. Via Stromness, de tweede stad op dit eiland,  gaan we naar Skara Brae. Dit is een historisch dorp dat na een enorme storm in 1850 weer is ontdekt. Deze nederzetting is nu 5000 jaar oud en het is indrukwekkend hoe goed deze in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Via een ondergronds gangenstelsel waren de verschillende huisjes met elkaar verbonden. Je kunt zien hoe mensen destijds leefden; je kunt de bedden zien, open haarden, kasten etc. En ook  hoe klein de mensen waren. In het museum wordt toegelicht hoe deze mensen destijds leefden, hoe er al een handel en ruilsysteem was met andere nederzettingen op dit eiland. Ook is duidelijk te zien hoe het eiland zelf is veranderd door wind en weer in de loop van de tijd. Skara Brae ligt nu vlak aan zee, maar dat was 5000 jaar geleden niet het geval. 







De bus brengt ons vervolgens via hele smalle weggetjes naar de Ring of Brodgar, een steencirkel van 27 stenen van meer dan 4,5 meter hoog. De reden om deze cirkel zo in te richten is in nevelen gehuld. Er zijn overigens meerdere steencirkels op het eiland gevonden, ook kleinere. Het blijft bijzonder om hier rond te lopen en op je in te laten werken wat zich hier vroeger heeft afgespeeld en wat voor belangrijke rol deze plek had in de levens van de bewoners van het eiland. De samenwerking tussen de mensen is ook bijzonder, er moet iemand bedacht hebben dat je een circel maakt en er zo’n grote stenen rechtop neerzet. Naast het idee moeten er ook mensen geloven in het resultaat en bereid zijn mee te werken. 




Via een prachtige route rijden we weer terug naar naar Kirkwall. Als we weer terug zijn in de haven zien we dat er een weer een Breehorn voor ons ligt, dit keer een B37, Schuuper, van Engelsen uit Newcastle. We gaan ze vast nog ontmoeten....
Eind van de middag gaan we op de fiets op pad naar de supermarkt en vinden een Lidl. Een geweldig mooie zaak (hebben we niet bij ons in de buurt) met zeer veel verse groente. R gaat op zoek naar wat technische spullen, tip van broer Harry, en ik vul de koelkastvoorraad lekker aan. We trakteren onszelf op een wijntje bij ‘ the Storehouse restaurant with rooms’; een aanrader voor wie nog naar Kirkwall gaat. (Het restaurant waar we met Renee en Jan Willem aten en reserveren nog een keer voor maandag...)


Geen opmerkingen: