dinsdag 24 juli 2018

Shetland-Stavanger

Afspraak is starten om 2200, dan loopt de stroom richting Zuid. Helaas, om 2100 heeft Dianne de warmtekleding aan, zijn we klaar en even later vertrekken we. Altijd het zelfde bij ons, uiteindelijk zijn we veel eerder gereed. We motoren de fjord uit na Port Lerwick te hebben bedankt en te melden dat we ri. Stavanger varen. We schieten nog een paar mooie plaatjes voordat we  het ‘sop’ op gaan. Volgende waypoint 190’ verder. We krijgen na zo’n 2 uurtjes 15-20’ wind en dit blijft zo’n 12 uur staan, tijdens de wissel van de wacht rond 0100 (verschoven een uurtje) een rifje erin. We lopen geweldig 8-9 knopen en ik zag af en toe ook 9,2 op’t SOG (speed on ground). Dit gaat lekker maar dan komen we midden in de nacht aan, daar hadden we weinig zin in. Het is rustig in de wachten, geen schepen. Dianne leest haar boek van Tommy Wieringa en heeft haar ‘krantje’ op de ipad. Ik geniet tijdens het wachtlopen van een luisterboek, lees ‘tegen niemand vertellen’ van Suzanne Vermeer uit. Ik lees meer boeken naast elkaar, “koude kusten”, HomoDeus en momenteel W.O.L.F. Afhankelijk van situatie. Het pilothouse doet goede dienst, we hadden de ballasttank vol aan de hoge en ‘de bank’ ook schuin gezet. Kortom Dianne zat geweldig en vrijwel ‘recht’ op haar ‘troon’. Rond 1100 is het weer ‘dag’ en ontbijten we heerlijk waarna we een paar uur buiten zitten te genieten van het water/lucht leven. Helaas spotten we geen dolfijnen, dat had ik nog wel beloofd.... De vorige oversteek van Kirkwall naar Farsung had ik tot. 2 maal grote groepen dolfijnen waarvan ook meerdere prachtige foto’s in ons huis hangen.
Rond 0300 wordt het 100% voor de wind met een golf van S/SW.... alles klappert, motor aan en alles fixen. We tuffen met zo’n 4’ gemiddeld richting Stavanger en nemen nog een uurtje slaap, Dianne in de wachtkooi en ik met de ‘wachtwekker’. Rond 0900 zijn we in Stavanger, nu nog een plekje voor 4 dagen. De eerste 2 jachthavens mogen we niet in ivm de komende tall ships.... De 3e jachthaven kon schepen bergen tot 15 meter, YES!. We manoeuvreren achteruit naar binnen, Dianne praat met Nederlanders in een appartement bij de haven die ons een plek wijzen. dat moet kunnen...... Dianne met losse stootwil op de boeg en ik achter helmhout en manoeuvreer prachtig naar de plek. Helaas krijg ik onderstromend de laatste 20meter en kan de draai, links om niet maken...... Dan maar de andere kant op, Dianne op de uitkijk. Het is zo’n 16 meter breed. Tja dan sla je ineens met het anker een ‘stroompaaltje’ van zijn sokkel. SHIT!!! Communicatiestoornis door wind en stroomstress....stom. Een aardige blonde Zweedse kwam een lijntje aanpakken en vertelde dat zij weggingen en wij daar mochten liggen, top. We manoeuvreren weer terug de haven door en liggen netjes aan  het steigertje van 5 meter (volgens R, was meer...) netjes. Dan de’niet helpende’ havenmeester verbouwereerd! Can’t you steer your ship!!!! We waren veel te groot voor deze haven en moesten weg.... (in boekjes staat tot 15 m en dat zijn we niet eens....). Domme vraag hij zit al 30 minuten te genieten. Maar hij stuurt ons weg, ondanks dat ik aanbied het sokkeltje te betalen. .... ‘vrinden’ gemaakt. Wij bedanken, groeten en gaan. 
We leggen aan in de Vereningingshaven, mooie plek. Hier zouden maar schepen tot 40 ft mogen liggen, maar D spot een Nederlander en die is 18 meter en mag er ook liggen.. Een buurman Duitser vertelde dat hij 4 dagen op ons huidige plekje had gelegen dus we blijven voorlopig liggen.. Na zo’n brakke nacht lezen we, ruimen wat op en doezelen veel. Rond 1900 spreekt een heel aardige man ons aan, we moeten morgenmiddag weg zijn. De eigenaar komt terug en we liggen nu kennelijk aan een privĂ©-steiger. Prima maar weet u een plekje waar we kunnen liggen. Jawel, ga maar voor mijn kantoor/woning liggen in de box. Stroom aan de wal. Als bezoekend (buitenlands) jacht mogen we niet betalen.Top vent! 
We gaan om 2200 te kooi, lezen gaat niet meer.......oogjes te zwaar.. Victor is al in Oslo, neemt de nachttrein naar Stavanger..

Afscheid Shetlands..

36 uur later... Stavanger

Uitzicht vanuit de kuip op het centrum van Stavanger










Geen opmerkingen: