vrijdag 20 juli 2018

Fair Isle-Shetlands

Het geluk is met mij, na een geweldige wandeling over de Fair Isle was Dianne de regen weer vergeten, dus we gaan NOORD! Jawel boven de 60e Breedte Graad. de nacht was prima, machtige plek zo aan een pier. Alle andere gasten leggen liever dubbel aan de kade dan aan ons, forse af en opstap bij laagwater :). Om 10.30 zou de stroom naar de Noord lopen, voor ons een reden om de wekker lekker om 0815 te zetten, helaas....de Good Shepard voer om 07.30 weg met zo’n 10 gasten richting Shetlands, en dat geluid van zo’n zware schroef was goed te horen. Doch erna lag ik nog lekker een uurtje te tukken. De douche was heerlijk warm (CV circuleert erdoorheen). Rond 10,00 gaan we de lijnen los maken, een klusje want alle einden liggen op de kant met een paalsteek, kortom alles even verleggen en dan op de boot en wegwezen. Prachtige afvaart, trots op de bemanning. 
Buiten zetten we grootzeil en de gennacker, we lopen ruim boven de 8’ tot we de wind na een donkere wolk krijgen en te hoog moeten gaan sturen waardoor de gennacker steeds insloeg. Wat we ook deden ..... het hielp niet, dan maar naar beneden! Jawel we houden van AZ (actief zeilen).
De tocht is prachtig, heel veel vogels om ons heen en ook op de fok lopen we mooie snelheden. We hebben een pracht zeildag, we zeilen zo’n 20’ langs d kust en genieten al van 4G en hebben van app-contact met verschillende lieden. Onderweg genietend van van het zelf gebakken brood met wat brie, walnoten en honing uit de oven....afzien hoor op zo’n boot!
Tijdens het contact met de wal laden we de gribfiles voor de komende 10 dagen, we berekenen een tochtje en denken erover om zaterdagnacht Lerwick te verlaten ri. Stavanger .
1600 varen we de haven van Lerwick binnen en mogen aan de Victoria Pier een plekje zoeken, als 4e liggen was voor mij geen optie. de kade heeft mooie grote vrachtwagenbanden, prima voor ons. Zo lagen rond 1700 prachtig afgemeerd, bestand tegen het tij en de wind en aan de stroom. 
Na een biertje in de kuip in de zon kregen we van Dianne een geweldige Nasi maaltijd geserveerd met kipsate van de Texelse slager. Momenteel is het krantje gedownload, rondje door de stad gelopen en de wasmachine aan. Heerlijk, morgen na het hardlopen een grote schoonmaak!! BiBu. 
Paar Lerwick details:
noordelijkste UK haven, Schots, 27.000 inwoners , 100 eilanden, 90.000 toeristen en 500 gasten in de jachthaven
Vandaag al 2 cruiseschepen gezien, waaronder een Nederlander - Holland Amerika Lijn, maar gelukkig ook weer weg zien varen. Ze ankeren en de opvarenden gaan met tenders naar de wal. Zaterdagochtend komen de volgende.. 




Zicht op Lerwick vanuit de kuip

Veel zeehonden hier, ook in de haven













Geen opmerkingen: