dinsdag 10 juli 2018

Edinburgh e.o.

In Scotland there is no such thing as bad weather - only the wrong clothes - Billy Connelly

Zo start onze reisgids over Schotland. Het weer is geen onderwerp, maar tot nu toe valt het ontzettend mee! 

Vanuit Queensferry,  het kustplaatsje waar we liggen, kunnen we in 10 minuten met de trein naar Edinburgh centraal. We hadden het idee om voor de volgende dag een auto te huren en door de omgeving te touren. Dat blijkt wat ingewikkeld hier. In Queensferry kunnen we geen auto huren, bestellen via de havenmeester duurt te lang (pas maandag); hij adviseert ons naar het vliegveld te gaan. Dus dat kunnen we aan het eind van de dag doen (is ook maar 20 minuten met de bus, die elke 5 minuten gaat vanuit het Centraal Station).
We vinden het wel heel relaxed hier, we kunnen iedereen verstaan en begrijpen vrijwel alles, in tegenstelling tot vorig jaar in Rusland en de Baltische staten.... 

Rond het middaguur zijn we in Edinburgh en voordat we aan de ‘Royal Mile’ beginnen belanden we eerst bij een erg leuk lunchtentje. Het is een hele drukke stad met erg veel studenten. Veel studenten in ‘Harry Potter-achtinge’ capes met puntmuts en met hun ouders, we vermoeden een dag waarop veel studenten hun bul krijgen. Het is heerlijk weer; wel een langebroek aan en de hele dag gaat het vestje aan en uit. De Royal Mile loopt van het Edinburgh Castle tot aan Palace of Holyroodhouse, en die willen we in elk geval lopen. Het is een heerlijke Schotse stad met een bijzondere sfeer. Halverwege de Mile lopen we de St Giles Cathedral in. Terwijl Roberts wekkertje gaat omdat hij even een call heeft (zaken gaan gewoon door op reis) geniet ik van een prachtig concert in de kathedraal in het kader van een jongeren kunstfestival in Schotland waaraan jonge muzikanten uit vele landen meedoen. Ik luisterde naar een orkest uit Canada en viel weer met de neus in de boter. We bekijken de Castle van buiten, zo ook het Parlementsgebouw (volgens R erg lelijk.....)zwerven door de straatjes en genieten van de stad. Het is wel heel erg toeristisch. Op de Mile zien we alleen maar winkels waar ze cashmere verkopen, Schotse kilts en whiskey. 
Gelukkig hebben ze ook prachtige parken en als we het zat zijn zakken we onderuit  op een bankje in de Princess Street Garden met een prachtig uitzicht op het Castle.
Via Trip Advisor komen we in een geweldig leuk steegje uit de drukte. Op een terras  in zon genieten we van een (in dit geval Mexicaans) biertje en  heerlijke Mexicaanse maaltijd. 
Ons plan om een auto te huren mislukt.... Op het vliegveld blijkt dat we eindeloos moeten wachten en toen we eindelijk aan de beurt waren bleek dat we een paspoort nodig hadden en dat hadden we niet bij ons... wel 2 rijbewijzen... Dus onverrichter zake gaan we weer met de bus naar de stad en vervolgens met de trein naar huis. Al met al toch heel wat van Edinburgh gezien!

Onze tijd 23.00  uur gaat de telefoon. Victor belt al om Robert te feliciteren, Lennard stuurt ook al een berichtje.... We zitten weer even in de Hollandse tijd.
7 juli om kwart over 7 (Schotse tijd)  gaat de telefoon: Annick... ze is al een het werk en belt om R te feliciteren. Daarna draaien we ons weer lekker om en worden om kwart over 10 wakker.... hoezo even bijslapen? De vaderzoon dag met Len heeft mij duidelijk een ‘verkoudheid’ meegegeven, aardig. 

De jachthaven Port Edgar is een en al watersport, we schaffen zaken aan die op de ‘oude’ zeerob zijn blijven liggen “bulletalie” en neerhouder voor de Spinnacker boom. Samen oefen we even droog omdat we voor de wind graag ‘vlinderen’. Verder zijn er een paar klusjes te klaren oa zware geluidsisolatie voor op de vloer bij de Watt&Sea. Rond de middag gaan we naar de lunchtentje bij de haven, helaas, door het mooie weer kunnen ze geen gerechten meer aannemen. Dan lopen we door naar ‘t dorp en komen in een leuk lunchzaakje en als nagerecht nemen we een heerlijk ijsje van een zaak die we al eerder hadden gespot.. Las nog dat je echt in balans bent met ‘in iedere hand een icecream’... Hierna via de supermarkt terug naar de haven, we klussen, wassen (ja wel de wasmachine mag alle was wegwerken, heerlijk). Achterons komt een Moody54, hageltje nieuw, begint er iemand in Duits/Nederlands te roepen voor een babbeltje, Mike uit Hindeloopen. Small world.
Rond 1700 krijgen we een appje van de Iskander waar we liggen, daar MarineTraffic wat van slag is...we waren in Den Bosch :D. Blijkt dat Renee en Jan Willem met hun Breehorn 41 onderweg zijn naar PeterHead, of all places. Volgens mij een soort van Skagen/Thyberon of Den Helder...doodse plek. Na een uitvoerig app over wat Aberdeen is besluiten ze door te varen en gaan we ze morgen ontmoeten, gezellig. 
Vertrek is rond 10.00 HW, na een heerlijk dinertje aan boord (gnocchi, kaas, kappertjes, broccoli, sjalotje, knoflook, oregano ) en glaasje wit van Harry, fabriceert D nog eveneens preitaartje voor morgen onderweg en gaan we op tijd met de kop op het kussen

Geen opmerkingen: