dinsdag 24 juli 2018

Lerwick

We worden rond half 7 wakker van een enorme herrie. We proberen het eerst nog te negeren, maar dat lukt niet lang.
Zodra we in de kajuit staan schrikken we ons een ongeluk. We kijken tegen de achtersteven van een enorm cruiseschip aan, dat aan het aanleggen is. Natuurlijk een sleepboot aan het duwen en de cruiser op de spring af en toe een klapte vooruit, dat geeft toch een fors waterverzet op :(. Onze springen houden het gelukkig, het anker ligt zo’n 30 cm van een trapje. 
Alsof er een flat achter je boot ligt. Wij liggen ongeveer in de haveningang en het cruiseschip aan de kade die daar dwars op ligt. De touringcars voor de cruisers staan klaar en de mensen gaan in een paar uur het eiland verkennen. Precies om 12.00 uur vaart de cruiseboot weer weg. Tja zo kun je ook door hop on/of de wereld bekijken. De besteding is weinig want voordat je van boord stapt is het buikje vol, lupa in de tas. Dus wat zo’n stadje er aan heeft is zeer beperkt denk ik, in economische zin dan. 
 
Nu we toch wakker zijn, besluiten we om te gaan hardlopen. Lerwick ligt prachtig. Mijn paardenmiddel bij Welkoop gekocht voor ontstoken paardenkuiten werkt zeer goed. We lopen een ronde over de heuvels langs de kust van het eiland, een behoorlijke uitputtingsslag met alle klimmetjes. Onderweg spotten we een van de drie supermarkten. Deze Tesco valt wat ons betreft af; teveel klimmen en dalen met boodschappentassen aan het stuur van de vouwfietsjes (de prioriteiten zijn duidelijk anders op vakantie). RVS pasta is nog een target met speciale ‘raggers’ bottle-scrum’ voor het roesten van RVS op de boot, zeewater is alles verwoestend. 
De rest van de dag wordt besteed aan wasssen, grondige poetsbeurt van het schip binnen en buiten en het verkennen van Lerwick. Lerwick is een prachtig stadje. Veel historische gebouwen en schoon, ondanks alle meeuwen en andere vogels..., hier kunnen ze in Peterhead een voorbeeld aan nemen...Misschien komt dat door alle cruiseboten. 
De Shetlands bestaan uit ruim 100 eilanden waarvan er 19 zijn bewoond. Mainland waar we nu zijn heeft 21.000  inwoners. Wat verder opvallend is, is dat wij de Shetlands kennen van de Shetlandpony. Die blijkt zeldzaam, wij hebben nog geen paard gezin. We zien wel heel veel Shetlandschapen, zeehonden en allerlei vogelsoorten.  Shetland zou de beste plaats zijn om te wonen in Schotland, nauwelijks werkloosheid en de mensen worden er gemiddeld ouder dan in de rest van Schotland

In een heel gezellig lunchtentje blijken ze ook goede WiFi te hebben. Dat is wat we nodig hebben, want onze beschikbare MB’s op de telefoons worden snel minder. We laden foto’s en kranten, posten blogs, halen ‘het weer’ op voor de komende dagen en we blijven maar koffie en thee drinken omdat R zijn Navionics moest uploaden (digitale kaarten voor de route naar en in Noorwegen). Dit is de refurbished IPad met alles dubbel uitgevoerd, toch zo’n 650 MB’s. Het lijkt erop dat we zaterdagavond vertrekken richting Noorwegen, zo’n 220 mijl. Onze weerplanner geeft aan dat het zo’n 30 uur varen is, wind max 15-20’ TWS Zuid/Zuidwest.

‘S Avonds maken we nog een forse wandeling. Het eerste doel is om te kijken of de andere supermarkt (Coop) wel te befietsen is. (Ja!)  Onderweg komen we langs een houthandel waar R nog mooie schuurplanken kan kopen. (Die hang je buiten de stootwillen als je tegen een onregelmatig kade ligt, of rotsen etc. Tot nu toe lagen ze steeds op de kant, maar in Noorwegen zullen we ze waarschijnlijk zelf bij ons moeten hebben. We lopen nog een keer het geweldige kustpad, alleen nu niet rennend. Overal zie je de geschiedenis van de eilanden, oude bunkers, torpedobasis etc. Er is hier al heel wat afgevochten.  Regelmatig schieten we een foto ivm de wedstrijd van ‘guido’, een ex medezeiler die goede siermaakte met foto’s van andere :(.



Haven Lerwick


Cruiseschip als achterbuurman...


En zo ziet het er van veraf uit. Valt best mee...












Geen opmerkingen: