zondag 15 juli 2018

PeterHead-Orkney’s

Na een mooie hardloopochtend, bleek ook de was ook nogeens droog te zijn dankzij de geweldige droger op de haven. Heerlijk op weg met de wasmanden leeg! 
Maar er is er een jarig, dus voordat we gaan lopen we nog even naar de bakker. Gebakjes voor op zee! En ze verkopen hier gewoon pannenkoekjes bij de bakker, zowel groot als klein (formaat eierkoek), die D natuurlijk niet kon weerstaan bijvoorbeeld voor ‘s nachts tijdens de wacht.. Ze hebben hier overigens heel lekker bruin brood. .
Rond 1300 was het plan weg te gaan, strak blauw en de gribfiles beloven de hele weg zuiden wind tussen de 10-15 knopen. na ons netjes bij PortControl te hebben afgemeld gaan we eerst een uurtje op de motor de kust uit. Hierna tuigen we en zetten de zeilen ‘melkmeisje’ of vlinderen. We gaan als een speer, helmstok omhoog, kussentje  muziek en een boek. Dianne leest haar spannende boek ‘De Discipel’ van Hjorth Rosenfeldt uit en ik zit in de laatste fase van een luisterboek van Susanne Vermeer. 
Het leven kan niet beter, het is ‘n 100 mijl dus een kleine 20 uur varen. Soms staat er zo’n 1,5-2 mijl stroom tegen. Rond 00.00 neem ik de wacht van Dianne over en zie dat we nog maar 2’ knoop varen. Da’s niet erg maar door de swell slaat de giek hard en klapperen de zeilen continue.Motor aan en dan maar snorren. Het voorzeil rollen we in en stomen zo door richting Kirkwall. We komen nog net op tijd bij de Orkneys aan voordat het echt hard gaan tegentromen. Je hebt af en toe wat nauwere stukken tussen de eilanden en daar kan het flinke stromen. Een uur later zouden we 3,5 knoop stroom tegen hebben en dan wordt het nog een lang laatste stukje.. Rond 08.00 uur op 14 juli leggen we aan in de haven van Kirkwall en worden weer opgevangen door Renee en Jan Willem van de Iskander. Renee al in haar hardloopoutfit. Dat was een gezellig weerzien.
We hebben nog wat slaap in te halen, zetten de wekker op 12.00 uur en duiken ons bed in.
‘S Middags gaan we op verkenning in Kirkwall, in onze voor deze vakantie gekocht regenjassen want die zijn hier hard nodig!! Wat een regen...
We vieren D’s verjaardag met Renee en Jan Willem in een superhip, nieuw en gezellig restaurant in de het stadje.
Iskander vertrekt de volgende dag naar Stavanger en wij gaan het eerste Orkney eiland bekijken.
Verjaardagsgebakjes

Wat is spannender boek of tocht .....



Orkneys in zicht ...



2 mooie blauwe Breehorns in Kirkwall

Geen opmerkingen: