zaterdag 1 juli 2017

Stay at Helsinki Finland 28/6 t/m 1/7

28/6 Finland, Helsinki, Nokia, Ittala, Marimekko.....witte vlag met blauw kruis... wat is er meer dat we van Finland weten. Wij niet veel meer, bijzonder eigenlijk, en toch 4 G met dataroaming, jipheee. Na een tocht van een kleine 300 mijl en 2 nachten doorvaren  liggen we in de NJK een jachtclub van midden 1800 en een dito clubhuis, nu restaurant sinds zo'n 30 jaar. De jachthaven ligt op een eilandje (Helsinki bestaat voor een groot deel uit eilanden). We liggen prachtig in het centrum; om het halfuur is er gedurende 18 uur vervoer met een pontje.  fhankelijke van het tijd en de type vracht is er een andere, 3 stuks kennen we. Bij de haven is een loods van de club, er liggen 5 -6 meter klasse en een 8 meter klasse aan de steiger, echte zeilers dus. Naast vrije stroom, was/droogmachines en sauna is het een heerlijk verblijf op je boot na een middagje stadten.
Na aankomst en douchen helpen we de Nederlandse Lemmeraak Wulp weg te varen, zij gaan richting de Finse meren naar een operafestival. Dat kan altijd nog.... We gaan de stad in en bezoeken het grote marktplein en nemen een kijkje in de Lutherse Kerk die boven de stad uittorent, aan het hoofd van het grootste plein. Hierna zwieren we door de stad en zitten lekker een Japans hapje met biertje te eten en laten de zon ons strelen en genieten van alle mensen die langslopen. 'S avonds eten we een lekker hapje aan boord. We genieten op het voordek van alles wat voorbij vaart, grote cruiseschepen, pontjes naar de verschillende eilanden, zeilboten, partyboten etc en zien ons kussen rond 2100 Nederlandse tijd, in Finland is het 1 uur later per 15 lengte graden 1 uur en we zitten op 60N, 24E :). . 

29/6 De ochtend staan we vroeg op en krijgen op de iridium een bericht dat de Zeegenoten rond 0800 binnen zullen lopen, wij AIS aan! Dan vinden ze de juiste haven makkelijker, en liggen we fout dan is het ook goed! Na ontvangst van onze sectie `motorboot' is er volop koffie en wordt de tocht geëvalueerd. Wij nemen de fietsjes en gaan de stad in, Touren door prachtige nieuwbouw (herontwikkeling van industriële wijk) in een industrieel gebied, een lust voor het oog. Geweldig hoe mooi deze stad is ontworpen en ook gebouwd. We landen op een marktje waar we een crêpe eten en zien dat we op een markt zitten voor secondhand spul, altijd geinig als je op weg bent naar het 'designdistrict' . Het designdistrict doen we te voet en genieten van al het moois. De middag hakken we door met een biertje op een terras. Nou is het hier het gebruik dat het terras een bende blijft, je haalt binnen je drankje etc. Op de tafeltjes staat bijna afwas! Dat weten de meeuwen hier ook, een stel laat een half broodje liggen en gaan weg. Op een vol terras duiken een aantal meeuwen op het tafeltje en nemen de resten mee, zeer spectaculair en onfris.... maar waarschijnlijk de Finse manier van diervriendelijk en opruimen......'avonds gaan we nog even de stad in voor een salade en een optreden. Helaas of gelukkig, Kees vond het optreden vreselijk, ik vond het best oké , doch het was 2000 en ze stopten ermee. Gezellige avond en het naar bed gaan wordt steeds lastiger met 'geen nacht', je kunt de hele nacht wel opblijven... gezellig. We drinken nog een afzakkertje in het clubhuis van de jachtclub en herkennen verschillende vlaggetjes die daar hangen, waaronder de Breehorn!

30/6 Het nautische van vandaag was het bericht van 40 knopen wind of meer, dus bootjes met de kop in de wind, Analyse van het internet, weergoden leerde mij GEEN 40 knopen, 20 en kans op een vlaagje naar de 30. Maw 5 bft met vlagen... Tja het weer is deze vakantie wel een issue, zeker als je alles gelooft wat er op de steiger wordt geroepen. Wij vertrouwen op onze eigen info...lang leve de gribfiles! We starten met een flinke run, we waren er aan toe! We wassen het schip binnen/buiten en draaien een paar wasjes, gebruiken de droger van de club en in de middag stijgen we op ons stalenros. De Russische wijk met `orthodoxe kerk' 12 gouden koepels erop, bekijken we en rond 1900 gaan we aan het sailorsdiner in de jachtclub, een top maaltijd voor/hoofd/na voor 24,5 euro, de kosten worden sinds de laatste dagen steeds met een tikkie gedeeld, handig joh. Rond 2300, tijd van leaving komt de bemanning Vera en Leo, Primavera,  nog even een borrel meedrinken. Zij gaan morgen naar de Wulp om de opera's te bezoeken. 
Helaas maken onze reisgenoten er een potje van. Als we rond half 12 afzakken naar de boot blijkt dat ze beide hun vlag nog hebben hangen. En dat in deze jachtclub! Hier gaat om rond 21.00 uur elke avond een kanon af en daarna moet je vlag strijken. We zullen onze excuses aanbieden. 
Het wordt ook niet meer donker hier; om kwart voor 12 's avonds is het nog vrijwel licht....

1/7De laatste dag in Helsinki is iPad-dag, ik leg Hanneke en Hilde de geheimen van iPad/iPhone/hotspot, WiFi/iridium/ etc uit... ik hoop dat weer na 2 uur meer duidelijkheid is en ook handigheid, aan de handleidingen zal het niet liggen. Ondertussen heeft D boodschappen gedaan, erg aardige mensen hier, die tillen voor mij de fiets in de boot als ik zwaar beladen aan kom fietsen). De supermarkt is een uitdaging. Je begrijpt werkelijk niets van het Fins. Maar je kunt dan weer wel met de euro betalen :).  Geen idee of ik nu Griekse yoghurt kwark of slagroom heb gekocht :). Verkleumd kom ik terug. 14 graden, zwaar bewolkt en harde wind... 
We maken nog de Finse gaypride mee; enorm veel mensen. Velen flink uitgedost (en heel koud), niet zo uitbundig als in Amsterdam, maar wel heel veel mensen....
Hierna bezoeken we een natuurgebied, Seurasaari. We nemen de bus vanaf het station. Lijn 24 was/zou makkelijk te vinden moeten zijn, onze volhoudendheid wordt beloond met een bus en rit van 20 minuten naar een prachtig eiland. Zelfs hier groepen Japanners... Het Finse Openluchtmuzeum, na een wandeling van 1 uur is het eiland rond gewandeld en bussen we terug. Na de bus een borrel op de Stormvogel en hierna Dianne achter de pannen, ik fietsen opruimen en   Starten aan het blog en tocht voor morgen voorbereiden. Doel is Hamani, 80 mijl tussen de Finse eilanden door.

Nog een weetje. Bij het wachten op het bootje kwamen we in gesprek met een leuke Finse dame. Zij vertelde dat vrijwel alle Finnen tweetalig worden opgevoed: Zweeds en Fins, zodat ze zich in elk geval in de Nordic kunnen redden. Ook haar kinderen gaan naar een Zweedse school en thuis spreken ze Fins. Daarnaast spreekt iedereen hier vloeiend Engels (behalve mijn kassajuffrouw toen ik de komkommer niet gewogen had). 
Zeerob met op de achtergrond het clubhuis van de jachtclub




Uitzicht vanaf de boot. De eerste middag deze (Lutherse) kerk bezocht.

Wachten op het pontje dat ons naar de jachthaven brengt. Als je goed kijkt zie je de Zeerob liggen.

Bijschrift toevoegen
Uiteenlopende bouwstijlen
  


Geen opmerkingen: