maandag 24 juli 2017

Vastgoed-oriëntatie-reis

Tja, een van de irritante trekjes van mij is "makelaars/pandjes" kijken en wat 't kost.......da's hier leuk en interessant omdat ik deze 3 Baltische staten zie als 'in ontwikkeling'. Vandaar een blog even gewijd aan deze 'afwijking', of interessegebied. In Nederland is een pandje van 140k nu echt 200k waard, de rente maakt de woonlasten nihil.......maar eens zal het verkocht moeten worden voor een 'normale' prijs en dan tik je echt het verlies in eigen portemonnee  af.... een kwestie van tijd!

Maar hier is 't anders, de overheid besteedt gemiddeld gezien, met of zonder subsidie, veel aan infrastructuur. De wegen op het eiland Saarema (Estland ) waren van hoog nivo, hier in Ventspils (Letland) zien de straten er strak uit, zo ook het straatmeubilair. In Ventspils is ook de uitbundige bloemenzee, zonder onkruid er tussen en geen beregeningsinstallatie een lust voor het oog evenals de vele parken met fonteinen. In de gesprekjes van Dianne en mij, zouden wij ook eerst infra aanpakken en dan de publieke werken en hopen dat de bevolking hiermee een zetje krijgt. Op de foto's zien jullie winkelstraten met prachtige parken en troosteloze winkels, winkelpuien en gevels. Bijzonder hoe lastig dit fenomeen is om op niveau te krijgen. 
Vandaag hebben we een kappertje gescoord, omzet 2 keer wassen/knippen/föhnen/was + 1 maal nagels (50 minuten bezig) = 30,-, en 2 andere klanten gezien op 4 man personeel, echter in een hip zaakje. Hier zijn bijna geen kappers, ook dit is volgens ons echt luxe om naar een kapper te gaan of nagelstudio. Dit in tegenstelling tot bv Engeland, hoe meer nagelstudio's hoe slechter de economie in het dorp. In NL zijn er zelfs in Ravenstein 4 kapperszaken. Zo zie je dat de economie zich bijzonder ontwikkelt, interessant. 
We liggen in een haven die volgens een collega Breehornvaarder 3 jaar geleden shit was, nu is er een steiger, stroom, water, een leuke bar met restaurant,   huurfietsen en een redelijk toiletgebouw. Kortom, er wordt geïnvesteerd. Zo ook het terrein eromheen, ik kan genieten van vissersschepen en een werf......voor `Dianne is dat maar zozo. Toch kijken we naar bv Scheveningen dat nadert zo na zo'n 30 jaar van verbouw/bouw een niveau van prachtig havengebied met dito jachthaven. Het heeft tijd nodig.
Huizen, veel is er op te knappen. All woont men hier volgens ons in diverse types van 'verzamel' huizen/appartementen gebouwen. De voordeur is altijd vreselijk, zo ook de entree. Later deze weken zal ik misschien eens de brutaliteit hebben om binnen te fotograferen, echter het is gribus...... In Riga zijn wij gaan hardlopen door een wijk waar Dianne graag snel uit wou, een wijk die laat zien hoe het er vaak nog bij staat in stukken waar minder toeristen komen, vandaar dat iedereen als lezer van het blog deze landen moet bezoeken dan wel er zaken van kopen. 
Kijk op de foto's naar de daken, metselwerk en de balkons. Je ziet ook dat stukadoren en schilderen de panden geweldig kan verfrissen. Een 45-60 m2 flatje kosten bv in RIGA tussen de 36-45.000,= bij ons een factor 3. Ons is nog niet bekend of het huur/eigendom is maar daar komen we nog achter. De renovatie is veelal met kunststof kozijnen en de daken daar worden gewoon stalen golfplaten opgelegd ipv 'asbest'. Een pannendak is hier uitzondering, veel daken zijn van plaatstaal in Haapsalu en Riga. Hier in Ventspils is alles hier  weer golfplaten. Als je een villawijkje hebt, zijn de golfplaten vervangen door stalen-dakpanplaten. Goten zijn er sporadisch en de afvoer is creatief aangelegd . Hout is goedkoop, kijkend naar het gegeven dat ieder huis een hek heeft van verticale planken, geschilderd......

 
Bijschrift toevoegen
Gestucte/geschilderde flats en de Ventspilse bloemen..

  
..
Op   

1 opmerking:

Helena zei

Hoe is de ligging van de jachthaven ? Net als bij ons aan de rand van de stad? Is de opbouw van het centrum ook overal met een kerk, groot plein, parkje misschien en vrijstaande huizen ? Zijn er warenhuizen of nog kleine particuliere ondernemers? Krijg je ook een indruk van het maatschappelijk leven zoals bv onderwijs? Zijn er flats.? Veel autoverkeer en of openbaar vervoer? Cultuur? Tentoonstellingen,?
Jullie krijgen mooi de kans om door interpretatie inzicht te verwerven over het leven daar. Wij komen net terug van gezellig eten bij Hanneke en Marc. Hanneke heeft het ongelofelijk druk met opdrachten. Vanmiddag is Trudis geland, maar we laten hen nog mooi met rust, want er zal toch al genoeg op hen afkomen in het niet al te grote appartement. Hier is alles goed. Veel liefs, dag, Mapa (was er nog een mail binnengekomen?