woensdag 12 juli 2017

Vergi - Tallinn

Maandag 10 juli. We starten met een prachtige run rondom Vergi. Nu blijkt dat we midden in een Nationaal Park liggen en de haven in Vergi is een van de punten met een prachtig zicht op de Oostzee, de eilandjes etc. Kortom we zijn weer met de neus in de boter gevallen. Het is een zware run, erg warm, zon op het hoofd en veel beesten zoals hommels, muggen, vliegen die ons steeds vergezellen. Maar goed 8 kilometer later zijn we weer aan boord met een heel voldaan gevoel. Voor de verandering kunnen we ontbijten in de kuip, in de zon; de eerste keer deze vakantie. En op ons gemakje vertrekken we daarna richting Tallinn. De eerste paar uur zeilen we heerlijk. Na verloop van tijd moet de motor erbij om vooruit te komen. Het is een flinke dagtocht van circa 65 mijl. Veel virtuele kardinale tonnen (die zie je alleen op het scherm van de plotter en niet in zee). De Esten zijn een stuk zuiniger met het plaatsen van tonnen rondom rotsen/eilanden. Waar je in Finland heel ruim om zo'n ondiepte heen moest varen liggen de boeien hier bijna op de rots, als er al een ton ligt. Goed uitkijken dus. We stellen een alarm in als we op 0,5 mijl van een rots/ondiepte of ander gevaarlijk object varen zodat we - als we iets over het hoofd zouden zien - tijdig worden gewaarschuwd. Na een zeer relaxte tocht, waarin we lekker lezen, bloggen, genieten van het eerste zelfgebakken waldkornbrood en een lekker maaltje varen we rond half 11 Tallinn binnen.
We hebben via internet een box gereserveerd in de oude haven in het centrum van Tallinn. Zou wel wat duurder zijn, maar anders ligt je in Pirita en dat is zo'n 7km (?) verderop. Dat leek ons minder leuk en handig, nu Victor dinsdag komt. We varen lang de  cruiseterminal, kunnen nog net achter een vertrekkende ferry langs (die nog even op ons wacht) en worden dan aangenaam verrast in de haven. In de voor ons bestemde box staat zelfs een bordje met de Nederlandse vlag. Zo welkom zijn we nog nooit geheten! We proosten op het bereiken van deze nieuwe bestemming en informeren de Zeegenoten via de satelliettelefoon nog even waar we liggen (deze haven staat namelijk niet in onze - kennelijk al verouderde - pilots).

Als we de 10e wakker worden zien we dat de Zeegenoten ook zijn gearriveerd. Vandaag eerst 'schoon schip maken' en ruimte maken voor Victor. Als R de havenmeester gaat betalen (65 euro per nacht (in Vergi 15), maar wel gratis sauna, wassen, drogen ...) liggen er allemaal Breehorn brochures van de 41 en de 48. Blijkt dat deze man helemaal weg is van Breehorn en ze er in deze haven een willen hebben liggen. Ook heeft de havenmeester 's ochtend al foto's gemaakt van onze boot.... Hij mag ook van binnen foto's maken en R heeft de vraagprijs maar vast doorgegeven... wie weet hoe dit afloopt..

Rond kwart voor 2 krigen we en appje: Victor is geland en nog geen drie kwartier later zit hij aan boord! Dat is weer een gezellig weerzien. We zijn alledrie razend nieuwsgierig naar Tallinn, dus jas aan en de stad in. Het is hier werkelijk prachtig. Wel krijgen we de nodige buien op ons dak. Maar dat nodigt ook weer uit om een leuk terras/tentje te ontdekken. We zien een prachtig terras bij een middeleeuws gebouw aan het Raadhuisplein, dat D wel aanspreekt. Echter op dat terras blijken ze alleen halve liters heel vies middeleeuws bier/wijn te schenken. Niet te drinken! Foutje... We vervolgen onze route en kiezen weer voor veilig. We lopen terug naar een leuk Italiaans tentje waar we 's middags even schuilden voor de regen. D en V denken een pizza te bestellen (heette dan wel anders) maar krijgen een soort grote crostini die als pizza is belegd. Super lekker. R gaat voor een ravioli. 'S Avonds chillen we heerlijk op de boot. 

Van de taal kunnen we hier niets maken. Het Ests lijkt op het Fins/Hongaars. De Esten, Letten en Litouwers hebben allemaal een eigen taal en kunnen elkaar niet verstaan. Wel hebben ze gelukkig alledrie de euro. Alleen in Polen moeten we weer omschakelen op zloti's

Aankomst Tallinn

Wat een welkom! 
 Raadhuisplein Tallinn

                                                                 


Excursie: in de stadsmuur
  



 
 Oh.... geen pizza... lastig dat Ests
  
                                                                                                                       

1 opmerking:

Helena zei

Mooi verhaal en mooie foto,s. Hier vandaag vlijtig gepoetst, hele huis en na drie uur als twee ouderen armen in elkaar een rustig wandelingetje gemaakt zoals de dokter heeft voorgeschreven. Heerlijke biefstukken gekocht bij keurslager en voelen ons weer voldaan. Het goot bijna de hele dag maar na de middag klaarde het toch op en nu schijnt de avondzon binnen. Fijn dat Victor goed is aangekomen. Liefs voor alledrie, dag, Mapa.