woensdag 28 juni 2017

Visby - Helsinki 299 mijl

We starten weer met een rondje hardlopen; het viel zwaar maar deze keer dan ook veel steile stukken en trappen.
Om 11.00 uur is er koffie en scheepsraad op de Zeerob. Nog 1 keer het weer bekeken. Zeerob besluit vanmiddag (26-6) te gaan; de voorspelde wind is ZW - W 20 knopen en dat is een prachtig bezeilde koers. (Op het moment van de Scheepsraad giert de harde wind nog door het want....). Roboot en Stormvogel gaan de volgende dag. Dan is er veel minder wind, maar gelet op de afstand en duur van de tocht en de zeeziektegevoeligheid van Philip lijkt dat een wijs besluit. Wel zal dan het grootste deel de motor aanmoeten. Ook besluiten we direct naar Helsinki te varen en niet eerst via Hanko.  Hanko - Helsinki is toch ook weer zo'n 90 mijl en dat kan niet in een rechte lijn ivm alle eilandjes en rotsen. Dus als we dan toch 1 of 2 nachten doorvaren dan kunnen we ook wel ineens naar Helsinki en komt ons beoogde doel St Petersburg echt in beeld! Hoe groter de afstand hoe makkelijker het is om er nog een stuk aan te plakken.
Zo gezegd zo gedaan. Nog even een laatste boodschap, een wandeling en lunch in Visby, tanken (60 liter) en rond 16.00 uur gooien we los en vertrekken richting Helsinki. De wind is geweldig, de eerste uren gaan we voor de wind met uitgeboomd voorzeil en bulletalie aan het grootzeil gaan we 'als de brandweer' . Vaak zo'n 8 a 9 knopen.  Ook vanaf zee is Gotland prachtig te zien. Na een aantal uren draait de wind wat meer naar west, halen we de boom eruit en varen we met ruime wind verder, weer iets knobbeligere zee. 
We verheugen ons alweer op het avondeten. Heerlijke zuurkoolstamppot met spekjes en ananas (kok R, dus speciaal bereid).  Op zee moet je goed eten, helemaal als het zo koud is als nu. Vanaf het vertrek hebben we de muts op (de wind is koud maar verder volop zon), zeilpakken aan, thermosokken en verschillende lagen kleding ((warmte hemd, 2e laag fleece, 3e laag tussen layer 4e laag windstopper,, 5e laag zeiljas). Om het maar niet koud te krijgen. We vallen al snel weer in ons wachtschema. R om 21.00 uur naar bed, D om 0.00 uur etc. Het is een hobbelige koers; deze eerste nacht slapen we maar matig. Het Wachtloopbed op de 48 krijgt dan ook speciale aandacht, blijkt ook nu weer nodig, dat gedoe met die k... zeiltjes.  De wachten vliegen voorbij; er is namelijk veel scheepvaart op deze route van tankers, grote containerschepen, ferry's en af een toe een zeilboot zodat je steeds alert moet zijn. De AIS blijft geweldig. Op de AIS krijgen we steeds meer 'tekens', nu zien we virtuele bakens op eilanden en virtuele boeien om een gebied waar de zee van zo'n 100 meter ineens 15 meter wordt, hier is kans op grondzee. Op de AIS kan je de koers van een schip aflezen, hoe hard hij vaart, wanneer je 'm passeert en op wat voor afstand. Dat scheelt een hoop stress, radar is nog niet aan geweest.
Iedere 6 uur halen we via de iridium weer binnen en posten we sms'jes en een track in de mailbox van Victor ter verspreiding aan deze en gene. Binnen hebben we een 'oude' IPAD met weer, iridium en navigatie-software. Deze iPad is onze backup, we varen maar matig met kaart (alleen overzeiler), verder de elektronisch kaarten en ons log wat we zo'n 8 maal per etmaal bijwerken. 
Halverwege de tocht, in de buurt van Estland hebben we ineens weer 4G ontvangst. Even de appjes lezen, mail, weerberichtophalen. Super handig.
Woensdagochtend rond 7 uur komt Helsinki in zicht. Dit is het spannendste stuk hoewel dat achteraf ook reuze meevalt. Op de kaarten staan heel veel eilandjes en rotsen (al dan niet onder water) dus je moet heel goed opletten waar je vaart; en daartussendoor dan nog weer de ferry's en grote scheepvaart.
OM 8.45 NL tijd (bijna 41 uur na vertrek en 299 mijl later) liggen we vast in een geweldig mooi haventje : de NJK Nylandska Jaktklubben op het eilandje Blekholmen in Helsinki. Vanaf hier kan je 2x per uur met een watertaxi van de haven naar de overkant waarin je gelijk midden in het centrum van Helsinki bent. En .. typisch Fins ... bij het havengeld zit ook de sauna in! Strak blauwe hemel, zon, geweldig uitzicht! Zojuist een lemmer aak , de "Wulp" helpen wegvaren die op weg gaan naar de meren tussen Rusland & Finland, in juli zijn hier de opera-dagen. Kortom Nederlanders ook hier weer aanwezig. In Visby waren Jan & Carin van de Heller3, helaas moesten zij tijdens de voorbereiding van de Azorentocht 2016 afzeggen. 
afscheid Visby (gotland)



aanloop Helsinki
Bijschrift toevoegen
  
Aanloop Helsinki

In de NYK: de Nylandska Jaktklubben
  

Geen opmerkingen: