maandag 10 juli 2017

WEG uit RUSLAND 8 juli

De 4e inklaren en de 8e uitklaren, volgens Vladimir een short stay, voor Dianne lang zat. We hebben zoveel gezien en gedaan dat we verzadigd zijn; verder zijn we de haven met de continue herrie (dag en nacht muziek en feest) en de gribus behoorlijk zat. .......zaterdag de 8e na een lekkere run maken we t schip klaar en zoeken naar de havenmeester. Helaas waarom zou je er op zaterdag zijn. Havenmeester (die we na onze aankomst niet meer hebben gezien), is er pas maandag weer, dus even bellen met Vladimir en een envelop met 65,= aan roebels en euries maken. Hierna naar Krohnstad, de poort van het fjord met een waterkering gelijk aan die van Rotterdam in De Maas. Vanzelfsprekend bepalen zij het moment van uitklaren, binnen 2 uur is het gebeurd en de boot wordt weer 100% op zijn kop gezet en alles gefilmd, geinig om te zien. Formulieren worden gecheckt en gedubbelcheckt alles met 2 man. DONE na 2 uur mogen we door, ik vraag nog even een kopietje voor ons zelf, voor de Customs in Finland, jawel mevrouw.....
De tocht verloopt de eerste 6 uur knobbelig, nauwelijks wind maar wel golven, daarna zakt de wind eruit en motoren we al lezend naar Estland, een mooie nacht en ochtend waarbij de Sunset een feestje was. We douchen voordat we Vergi binnenlopen, de coastguard gebeld, doorverbonden 4 maal, 1313 gebeld, wat heeft u nodig. Uit eindelijk varen we zonder formeel akkoord Vergi binnen. Tegelijk met ons komt er een rib met politie en Customs de haven binnen. De haven heeft meer steigers en is beter uitgerust dan de almanak ons meldt. Meer steigers, dieper en een gezellig restaurant erbij. De Customs komen aan boord en krijgen de crewlist die voor hun en ons wordt afgestempeld, na 5 minuten is het geregeld en zijn we ingeklaard in Europa. We zijn weer helemaal blij en opgelucht. We voelen ons weer welkom, de Esten (die we hier spreken) spreken nauwelijks Engels, maar proberen het wel en generen zich een beetje dat hun Engels zo slecht is. 
Dit 4G georiënteerde land laat de app's en mails binnenvliegen, we werken de zaak af en Dianne zet de wasmachine aan en ik check olie. Water en olie wordt ingenomen en we genieten in de zon van het gebeuren op de kant, het idyllische plekje en de  rust. Na 4 dagen continue house muziek, herrie en de natuurlijk ook de prachtige stad is dit een heerlijk plekje om bij te komen. D bakt haar eerste brood (Waldkornbrood) want ook het Russische brood zijn we zat. Het meeste eten dat we in Rusland gekocht hebben is zoals koekjes, brood, wat kaasjes, chocola is vrij smakeloos. 
Het haventje is kennelijk wel een toeristische trekpleister. Ik (D) hoor ineens Nederlands op het terras. Blijken het 4 motorrijders te zijn die uit St Petersburg komen. Zij zijn met dezelfde groep als het stel dat we op onze nachtelijke fietstocht hebben ontmoet en lunchen even in Vergi. Even later komt er een bus Australiërs aan; met name een man, een zeiler, is niet bij onze boot weg te slaan en helpt ons met de water/tankactie waarvoor we wat lastig lagen. Ze lopen wat rond en zijn dan ook zo weer weg. 
'S avonds eten we op het terras van het restaurant met zicht op het haventje voor een habbekrats. Kortom onze kennismaking met Estland is zeer positief. 
We melden onze douane perikelen aan de Zeegenoten die de 9e uitklaren en naar Haapasari varen en daarna koers Talinn kiezen. 
Om half 10 liggen we in bed en slapen voor de verandering de klok rond!
Vertrek Sint Petersburg

Haventje in Vergi, onze eeste haven in Estland



Vertrek Vergi
   

1 opmerking:

Helena zei

Spannende verslagen. We zijn blij dat jullie zijn waar je bent. Is Victor al in zicht? Leo moet om half twaalf bij de huisarts zijn. Het hoesten is al echt minder en we laten wel weten wat de uitslag is. Het gewicht, 66 kilo moet beslist hoger, al wordt er goed gegeten. Vanavond komt Manon ook. Gisteren Harry hier, die zo enthousiast is over hun schip. Waarom het onze niet het zijne werd is onze vraag. Zou Leo o zo graag gehad hebben, maar ja. Goede reis verder en geniet van de mooie steden! Lieve groeten, dag, Mapa