maandag 17 juli 2017

RIGA

In een woord: Waanzinnig. Zo'n stad, zo'n allure. Het tweede Wenen noemen ze t wel: sfeer, ambiance kortom the place to be. We slenteren in lange broek en jas de stad in na een ochtend regen, zon/wolken, wasje aan de lijn.......genieten. Al lopend door de stad zijn wij aangekomen bij de markthallen, hier koopt zo'n 80% vd bevolking zijn de 80.000 - 100.000 mensen/dag hun inkopen. De opstallen dateren van 1930, binnen de hallen is het zeer gezellig je zou zeggen een grote pop-up store dan wel overdekte markt. Opvallend is de prijs van bv de aardbeien 2,5-3,5 E per kilo, naast de discussie over zwarte bessen en bosbessen...... genieten we van het gebeuren. Hierna lopen we onder het station naar de toren van de concertzaal/academisch onderwijs/'t postkantoor, ook wel de taart van Stalin! en zoeken de wijk van joodse 'houten' huizen, helaas 2 gevonden.....updaten die gidsen. Daarna wandelen we via een mooi gerestaureerd haventerrein met moderne uitspanningen naar de st Petruskerk, helaas dicht maar ernaast een geweldige lunchplek. Ieder van ons heeft zijn/haar beste lunch ever :) Volgens Robje geen 8/10 maar volgens DK en mij wel!
Na deze break gaat de toer door het centrum via wat mooie souvenirshops  naar de Wall: een huis/huizen van 230 meter lang aan de buitenzijde van de 'oude' stadsmuur 3 meter breed. We nemen een foto van de Nederlandse ambassade, dit ivm de Europese en Nederlandse vlag die er hangt (D apt deze even naar Maria Martens die zich er hoogstpersoonlijk hard voor gemaakt heeft dat NL ambassades zowel de NL als de EU vlag voeren, net als alle andere ambassades, maar dat is weer een ander verhaal).. Je hoort erbij of niet!!! Onder in de gewelven vinden we een hip koffie tentje en genieten van een bakje espresso! Ik (V) word regelmatig misbruikt om koffie te krijgen, dan komt Robje weer: "Ik hoor van Vic dat hij zin heeft in koffie, lijkt me een heel goed plan!" Daar zaten we weer ;)  Vic is klaar met de stad /ons en gaat naar de Zeerob. Dianne en R lopen nog door enkele prachtige wijken en genieten van de gebouwen, leuk is dat het 3e verhaal in het boek Baltische Zielen Jan Brokken deze stad en straten beschrijft, "druipende slagroom van de gebouwen", zo omschrijft de zoon van Michael Einstein (architect 1900) de walgelijke gebouwen van zijn vader. 
Na onze wandeling vinden wij een lounche bank bij het 'Terrase' aan de haven en gaan van borrel over in diner, Vic komt al naar 1 appje. De bediening van Marada is top, ze lijkt als.2 druppels op nicht Manon. We tonen haar een facebookfoto  van Manon.... ' that's me!'  was haar antwoord. Een avond met gouden randje. 

Momenteel lezen we "Een klein leven", "Het smelt", beide op aanraden van Els en "Baltische Zielen" van Jan Brokken verplichte kost als je deze landen bezoekt...  alle drie mooie aangrijpende boeken. Gelukkig hebben we ook een FD & krantje als we zin hebben in  'ontspanning' en de geschiedenis van deze roerige landen ons even teveel is geworden.

Victor heeft via 'Marada' een taxi geboekt; morgen om 05.00 uur wordt hij - als t goed is - opgehaald om rond 07.00 uur de vlucht naar Eindhoven te halen zodat hij morgenmiddag weer kan werken. We gaan hem missen!
Tja dan zullen we het weer even met z'n tweeën moeten doen totdat Lennard en Kay ons op 25 juli gezelschap komen houden vanaf Liepaja (nog net net Letland). 

Vrijheidsmonument. De Russen hebben - tevergeefs - geprobeerd dit te vernietigen.
Elk uur wisseling van de wacht.
Stalintower' tegenwoordig diverse bestemmingen

Terras rondom de Petrus kerk; prachtige wijk
  



 

Beeld van de haven




Zicht van af het terras aan de haven


Even ' lounchen' op het terras aan de haven.




Gemaakt door de lookalike van Manon!

1 opmerking:

Helena zei

jullie zien er goed uit! Van Maciek hadden we al gehoord hoe mooi het is in die noordelijke staten. Mochten jullie nog in Sopot komen, daar is de langste steiger van de wereld-honderd m- maar misschien wisten jullie dat al.
Leo is beter en wil babipangang gaan maken .De knoflookknolletjes liggen al in het kombuis! Zondag aten we bij Vicky en Piet, die bezig zijn met de aanleg van een zwembad.Reinout gaat naar het VW O, Frederieke naar drie en Boudewijn naar de vier Gymnasium.Fijne reis verder.Blijf voorzichtig.Liefs ook voor Victor. Dag, Mapa