vrijdag 21 juli 2017

RIGA -Ruhnu (pareltje in de Golf van Riga)

Tijd voor het verlaten van deze mooie stad, we hebben genoten van deze metropool en ook van de verhalen van Jan Brokken. De haven is een aanrader en zal komende jaren wel geupgrade worden, wellicht met Europees geld. De tocht van 7 mijl op de Daugava is heerlijk, motor loopt en varen door industrie is voor mij altijd een feest. Je ziet de scheepvaart, kolen worden geladen met 3 kranen met reuze scheppen verder op wordt een schip gelost met pallets "stuks". We varen vlak langs een schip van MSC en appen natuurlijk even een fotootje naar neef Caspar, altijd leuk! Hier is ook een 'container-terminal', daar snap ik nog steeds niets van als je ziet dat er gelost/geladen wellicht verplaatst wordt. Iets om eens op wiki op te zoeken.
Tijdens het varen ontbijten we en valt mij de kleur van het water op: bruin. Bij de monding van de Daugava  komen enkele schepen naast ons varen van de Baltic Regatta, snelle zeiltjes en allemaal 'haast'. Zo'n 2 ' uit de monding zie ik de zee van bruin naar 'blauwgrijs' verkleuren.......ahhhhh gewoon een vreselijk GORE rivier! Dan zie je dat zo'n land nog een slag te maken heeft qua 'westerse' mentaliteit, opruimen je zooi en niet lozen.
De tocht is zo'n 66 ', we kunnen regelmatig zeilen. De code-0 sleurt er regelmatig goed aan, ook begin ik met het secuur poetsen van het RVS aan het schip, iedere dag een uurtje in het kader van 'verkoopklaar' maken. ;). 
De luchten zijn prachtig, de foto's tonen een wolk waar veel geweld in lijkt te zitten, het 1e rif wordt gezet en we zien de regen over het water naar ons toekomen. Meer dan regen zit er niet in en een windvlaag na de wolk van 4 bft, gelukkig. De laatste 15' valt de wind weg en motoren we en lopen we de haven van Ruhnu binnen, we leggen op de laatste steiger aan en genieten direct van het uitzicht met zicht op de ingang van de haven en al het vertier op de kade.
Na watertanken (voor het eerst een beetje chloorachtig), gaan we wandelen en merken al gauw dat DEET nodig is. Wat een muggen!! Morgen een dagje eiland. Binnen 5 minuten nadat we binnen zijn hijst de havenmeester al de Nederlandse vlag voor ons...

We hebben een fantastisch plekje en verbazen ons over het saunaspektakel. In deze haven liggen vooral Finnen. En al die Finnen hebben standaard een badjas bij zich (hoe klein de boot ook is), een paar wollen dekens die ze in de kuip om zich een slaan zoals wij een vest aan doen en vaak een muts. Ook gaan vrijwel alle Finnen, en elk geval de mannen naar de sauna. In dit geval bevindt die zich bij het havengebouwtje waar wij op uitkijken en het is de hele avond een drukte van mannen (wel met een handdoekje om) die met een pot bier buiten zitten uit te zweten. En soms ook nog een duik in de haven nemen. Het sociale gebeuren speelt zich in en rond de sauna af.

Even later loopt het dorp uit.... wat nu? De veerboot komt aan (kleine boot die mensen overzet en de bevoorrading van het eiland verzorgt denken wij),ook wel een heel spektakel voordat alle bouwmaterialen en andere spullen zijn gelost. Kortom een heerlijk terras vanaf onze eigen boot!


Ruhnu 20 juli
We starten met een run door de bossen, paden en genieten van de werkelijk prachtige natuur. Het is hier enorm afwisselend, van verschillende soorten dennenbos, tot heideachtige stukken en heel bijzondere delen met een soort grijs, hard mos. En dat vaak met de zee op de achtergrond. Na zo'n 5 km vinden we de 'hoofdweg' en gaan via 'dorp' terug; 9 km! Ondanks alle Deet toch geprikt (stukje gemist?); het bloed druppelt zelfs uit de enkel van D...
Er is hier maar 1 geasfalteerde hoofdweg die van de ene naar de andere kant van het eiland loopt en verder zandpaden, soms wat verhard. Ruhnu heeft nu zo'n 125 inwoners en is zo'n 9 km lang. Het heeft wel wat van Fraser Island (Australie) waar we een aantal jaren geleden waren. De kerk ligt bijvoorbeeld aan een zandpad. We vinden het hier zo lekker dat we besluiten nog een nachtje te blijven. 

We klussen wat aan boord en draaien een paar wasjes. Nadat we administratie e.d. geregeld hebben huren we 2 bikes en karren naar de noordpunt van het eiland. Het fietsen gaat van asfalt over in paden en mul zand naar de kop van het eiland met zandstrand, jawel zo'n 50 vierkante meter wit zand......een familie geniet ervan. Dianne gaat nog even de enige winkel in  (een kamer met wat spullen op een tafel) in en na een 'horkerige' vraag "wat moet u hebben", Dianne's antwoord 'some fruit' (top) kochten we een paar stuks fruit van een tafeltje. Gein! Deze 'winkel was kennelijk maar 2 uur per dag open, maar ja, als je iemand voor het raam ziet zitten ga je toch aan de deur morrelen.....

De avond bracht veel vertier, vanuit de kuip met borrel zien we een 40 voeter met vol tuig aan de wind vastlopen........tja da's hard! Je hebt hier 'wandelende banken' , maar vooral veel rotsen die je niet ziet en soms maar 0,5 tot 1 meter onder water liggen.....Dus heel goed navigeren. 2 minuten voordat hij vastliep zeiden we nog tegen elkaar: ' die zal het hier wel kennen als je dit durft!' Een speedboot gaat helpen en na 45 minuten is het schip los. Met een lijn om de mast wordt het schip scheef getrokken en komt los. Iedereen eigenlijk HEEEEEEL nieuwsgierig naar de 'schade'. Het enige wat we zien is dat ze na 1 uur weer vertrekken en de wedstrijd verlaten, jammer! 
Treffend is dat in onze pilot van Vleut staat dat er op Ruhnu niets te beleven is maar toen hij er was er een schip op de rotsen liep..... kennelijk gebeurt dat vaker!
De haven loopt helemaal vol vanwege allemaal boten die meedoen aan de Baltic Regatta. Een gezellige drukte: bijna alleen maar mannen op de boten trouwens.

De  avondwandeling is kort ivm de drukte om onze hoofden, dit ondanks de DEET 50%...(nog uit Thailand..), lange broek, sokken, lange mouwen. We worden echt gek van de beesten... Tijd voor het uit lezen van mijn boek: "Een klein leven", een vreselijk aangrijpend en mooi boek! 
We skypen nog met Annick en genieten van al haar plannen en haar daadkracht, lekker als je weet dat je geslaagd bent en dan op vakantie kunt in je stage, gegund!!!! De avond meten we nog even afstanden tov de verwachte wind en besluiten naar het noordelijke eiland Saarema te varen en daar 1-2 dagen te vertoeven.

1 opmerking:

Helena zei

lieve vaarders, dankjewel voor weer een mooi verhaal. Tante Liesje had ik net aan de lijn en die heeft enorm veel plezier van het kunnen bridgen en elke dag golfen. Gezelschap is goud wanneer je alleen achter blijft. Op vijf augustus is er bij Ton en Betty een groot tuinfeest en zien we elkaar weer gezellig wat langer. T.Nell was een dag hier en heeft genoten van de stad al is hier behalve de St.Jan alles van waarde verdwenen. Met Leo wandel ik nu niet helemaal rond de stad, maar een kwart ervan. Met goed eten zal het gewicht wel toenemen hoop ik.
Mooi dat jullie zo fijn samen kunnen en durven te varen. Blijf voorzichtig. Dag veel liefs van ons beide, Mapa