maandag 15 juli 2019

Ramsgate-Falmouth

0730 Wekker! Jawel na een heerlijk verjaarsdinertje met lekker glaasje wijn worden we blij wakker, Falmouth staat op het programma. Zo’n 230’ met dus 2 nachtjes. De dagen zijn geweldig, zon, zon en zon. We zetten de boom erin en vlinderen zo’n 40 uur totdat de wind het echt helemaal laat zitten, dan hebben we minder dan 4’ wind. Onze snelheid varieert van zo’n 0,9’ tot zo’n 8’, er staat soms 3’ stroom. Als je dat tegen hebt en nog 0,9 SOG hebt en dan nog durft te zeggen wat zeilen we lekker dan weetje wat een weer het is. 
‘S nachts zijn de sterren volop aanwezig, het is halve maan met een strak blauwe hemel. De wachten gaan lekker, we starten om 20.30 met de 1e wacht, Robert, ik, te kooi en om 2400 wissel en zo om de 3 uur. Vanaf de wacht vanaf 0600 probeer ik hazeslaapjes te doen van 10-15 minuten, heerlijk! Doel is altijd van mij om deze wacht Dianne zo’n 4-5 uur te laten pakken, meestal lukt dat. 
Ik lees momenteel zo’n 3 boeken door elkaar, luister “ het Oude nest” (een aanrader volgens de Opzij en ook volgens Sonja Barend (??), ebook “Hotel Europa en het boek “het stille meisje” (een lekkere thriller). Afhankelijk van momentum kies ik een van de titels. We genieten van het schip, het vaart heerlijk zo’n koers en is erg comfortabel. Als de wachten starten zitten we meestal in het pilothouse, lekker warm. Het zeilpak is nog niet uit de kast geweest!. Dianne heeft heeft naast een luister- en leesboek ook nog een Netflix serie gedownload ‘om aan haar Spaans te werken’. La casa del papel.
Tijdens de wachten is er weinig spannends, geen oproepen en geen moeilijke situaties. Wel hebben we naast de AIS ook de radar aan, omdat er voor deze kust ook wel boten (vaak vissers) varen die je alleen op de radar of het blote oog ziet. De Iskander buigt voor Wight af richting Solent voor dochter Sofie. Onderweg genieten we nog van de heerlijke Bossche Babi Pangang van kok Leo van der Plas!
De laatste paar mijl temper ik de motor zodat Dianne nog paar uurtjes kan pakken. In Falmouth krijgen we een mooie box met zicht op de kade waar de veerdiensten af en aan varen. na 9 dagen vakantie zijn we inFalmouth, goede start van deze reis.
Facts voor Pa: 258’ gevaren, 27 motor uren. Maximale wind 14’.

We zijn al rond half 11 in de ochtend in Falmouth en hebben nog de hele dag. En genieten van het heerlijke Engelse stadje. Vanuit de kuip hebben we nog tot laat in de avond zicht op alle vertier op de kade en het water: roeiers, kano’s, speedboten, van de kade springende jongens, supersnelle boten etc etc.
                    
                   
                                   (Verjaardags) borrel met blikje cola.                                        Vuurtoren Falmouth    







Geen opmerkingen: