dinsdag 9 juli 2019

Ramsgate 6 juli

De aanloop is rustig, we roepen eerst Port Ramsgate voor toegang en hierna de havenmeester voor een berth. Bij binnenkomst even voelen hoe de Zeerob drijft, het stroomt de haven uit. Gelukkig gooit Dianne de middellijn direct goed en als die vast zit kunnen we alles met hoofdmotor en boegschroef. Hierna direct schip nachtklaar maken,  een klemzittende lijn, dus na aankomst in Ramsgate moet Robert gelijk de mast in. We krijgen de Code 0 niet naar beneden, Althans maar een paar meter en die kan zo niet blijven hangen. We gebruiken de grootzeilval via een klapblok naar de genualieren, starten de motor en dan push the button. Dus binnen 5 minuten na aankomst zit Robert al op 20 meter hoogte. Gelukkig snel opgelost en we zorgen gelijk weer voor vertier in de haven :).
‘S Avonds nog met Iskander afgesproken voor een biertje in de Royal Harbour Yacht Club. Heerlijk Engels en voor elke zeiler een must. Als de Yacht Club sluit komen we nog langs een andere bar, kortom even gevierd dat de vakantie nu echt begonnen is! En plannen uitgewisseld.

We blijven een dagje liggen en genieten van het heerlijk Engelse Ramsgate. En we zingen Lennard natuurlijk even toe; want vandaag is er een jarig! We doen wat boodschappen, wandelen lekker door Ramsgate en eten een fish and chips in The Boathouse, een restaurant op de pier waar we geweldig uitzicht hebben op de stad, haven en zee. We bezoeken nog voor enkele blokken en RvS ringen een watersportzaak, zeer klein maar vreselijk veel spulletjes. Iets verder gaan we de Sailors Church in die uniek is om z’n gekregen verzameling scheepsmodellen. Er zijn nog 2 verdiepingen boven de kerk, die komen een volgende keer.  En om half 5 melden we ons bij de Sailors Church voor een wandeling over en in de Ramsgate tunnels. Met een gids die wel wat logopedie kon gebruiken krijgen we een hoop te horen over deze tunnels die tussen WO I en WOII zijn gebouwd. 3,5 mijl lang. Bovengronds maken we een wandeling over een groot deel van de tunnels waarbij onze gids ons wijst op allerlei ingangen (nu putdeksels), aftakkingen naar het ziekenhuis, ventilatie issues etc etc. Aanvankelijk was het vooral bedoeld als schuilkelder maar uiteindelijk woonden er ook jarenlang mensen in omdat hun huizen waren platgebombardeerd. Ergens in een park gaat er voor ons een deksel omhoog en  klimmen wij ook in de tunnels. Sommige delen hebben cementen muren, helemaal volgekalkt met teksten, andere delen een soort klei waar je gewoon in kunt drukken. Via foto’s en enkele opstellingen krijgen we een goed beeld van hoe de mensen hier moesten bivakkeren. Interessante excursie! Obesitas in kwadraat, lijkt hier soms de mode. En als je zo 
Stevig bent mag je ook nog alles dragen :(. In NL hebben we misschien 50% overgewicht....hier winnen ze van ons. We merken weinig of niets van brexit perikelen , had dit wel verwacht. In de FD van vrijdag lazen we nog interessant stuk van Barenbrug Zaden, lezen waard. 
Naast Ramsgate ligt een zeer groot windpark, je ziet direct in de haven zo’n 20 CAT’s liggen tbv vervoer van personeel en ook op de kade zie je diverse bedrijven ontstaan van personeelswerving, kleding en maintance van schepen. Mooi om te zien wat windparken zo’n klein stadje brengt.
Om 21.00 uur hebben we met de crew van de Iskander een tafeltje in een leuk restaurant. Robert trakteert want hij is natuurlijk 7 juli jarig. We starten met een borrel aan boord bij de Iskander en hebben alweer een erg gezellige avond. De keuken in het restaurantje is van goede/zeer goede kwaliteit. Robert krijgt z’n eerste kado: een boek over een zeiler en ontdekkingsreiziger in het Arctisch gebied, die de weg baande voor de ontdekking Noord-west passage  ‘the Discovery of slowness’! Wie weet waar dit toe leidt. Op de boot komen er nog meer kado’s uit de kast: een tas vol leuke tijdschriften van de kids en nog een verrassingskado, een prachtig boek van Janny en Erik en nog meer... Hoe leuk is dat.

  

Ingang tunnel  


Jarig Job

Dan toch maar naar bed want om half 8 gaat de wekker. We willen met HW Dover (08.00 uur) ongeveer vertrekken richting Falmouth. Als we oproepen om weg te gaan komt ineens Renee aan rennen om ons uit te zwaaien. ‘T Lijkt ook in zeilpak? De plannen waren de avond ervoor nog niet duidelijk. Niet veel later horen we de Iskander ook oproepen om te vertrekken. Zij gaan naar Southampton waar dochter Sophie aan boord komt. En zo gaan we ieder ons weegs en wellicht komen we elkaar nog ergens tegen (zij hebben ook 8 weken).

Geen opmerkingen: