woensdag 24 juli 2019

Ochtend Guernica

T zou vandaag 34 graden worden! Ons plan is als volgt. ‘S ochtens naar Guernica en rond de siĆ«sta terug. We pakken de koele en moderne trein en hebben een prachtige tocht door een soort wetlands naar Guernica.
Guernica heeft een heftige geschiedenis. We willen naar het oorlogsmuseum daar. Guernica was een bolwerk van nationalisten. In 1937 is er een burgeroorlog uitgebroken en na 4 dagen heeft er een Duits bombardement plaatsgevonden op burgers waarbij de 1600 inwoners zijn omgekomen en een groot deel van de binnenstad is platgebombardeerd. Er gaan geruchten dat de Duitsers Franco steunden, maar dat is nooit officieel bevestigd. Iedereen die probeerde te vluchten werd neergeschoten. Het is een indrukwekkend museum, met verhalen van overlevenden en veel beelden. Kennelijk was dit het eerste burgerbombardement in de geschiedenis.
Picasso is gevraagd om dit in beeld te brengen. En dat heeft hij gedaan op een 8 meter breed doek. De totstandkoming wordt ook uitgelegd en in beeld gebracht in het museum. Het schilderij hangt (nu) in Madrid. 


Beetje verhit

Voor het museum

Na afloop verkennen we de stad, nemen een heerlijke pinxto en als het echt heel heet wordt gaan we weer richting trein. In Bermeo is de havenmeester nu aanwezig en we kunnen op een van de gastenplekken gaan liggen. Prachige plek. Uitstekende plek voor vele duiken. Aan het begin van de avond begint het (gelukkig) te onweren en regenen. Hopelijk morgen weer wat koeler. Wel even tijd voor deze blog. Vanavond een hapje eten in de stad. 


Nieuwe plek, gasten plek bij de haven van Bermeo




Geen opmerkingen: