zaterdag 8 augustus 2015

7 augustus 2015

Windstil en er erg warm, 28 graden zou het worden (zo heet hebben wij het nog niet gehad hier! Na het ontbijt nemen we afscheid van het mooie Stralsund en ons heerlijke plekje. Er is nog geen wind, dus we moeten op de motor. Doel is nog onbekend (hebben we zin in stad (Warnemunde) of eiland/natuur (Gedser) Via een klein vaargeuljte moeten we richting de Oostzee kunnen, dus route uitgezet en boeien volgen. Vlak voor een soort T-splitsing met alleen maar rode boeien ineens weer een luid gevloek en ja hoor.... we liggen weer hardstikke vast....Motor vooruit, achteruit, boegschroef het helpt geen (centi-)meter. Achter ons voer de politie; die blijft liggen in de vaargeul om te kijken wat er loos is, maar komen niet naar ons toe omdat ze zelf ook te diep steken. Wel vragen ze een speedbootje om naar ons toe te varen om te vragen of ze de Rettungsdienst moeten bellen (!!). We vragen hen heerst maar eens om te helpen, dus  lijn vastgemaakt en zij gassen, maar er komt geen beweging. We gaan het toch eerst maar verder zelf proberen (we zijn inmiddels immers ervaren) en gelukkig komt er wat wind. Genua vol uit... er gebeurt niets. Grootzeil gehesen, heel strak getrokken zodat we aardig schuin komen te liggen, Dianne weer vrijwel buitenboord (scheelt toch weer .. kg) en langzaam komt er beweging in en schuiven we weer richting wat wij denken dat de vaargeudl is. De politie zwaait en steekt z'n duim op en vaart door en wij ook. Achteraf begrijpen we nog steeds niet hoe  het kan  en waar we fout gingen, we hadden nl alleen maar rode boeien om ons heen (Rechts (richting zee) (en een zwarte noord kardinaar, maar waar is noord (..), weliswaar op een ononverzichtelijke splitsing van twee smalle vaargeultjes. Afijn we varen weer. 
Vervolgens is de vraag wat we gaan doen. Op Gedser regent het en Warnemunde is het iets beter weer en lijkt te bezeilen en dus  richting Warnemunde (Rostock). Nou dat zeilen blijkt kruisen en er is niet heel veel wind dus na 4 uur rekenen we uit dat we er zo niet gaan komen, dus motor aan. Prima tocht met een klein buitje. Het is enorm druk rondom de haven met heel veel  mooie grote zeilschepen die naar buiten komen, tussen de tankers en cruiseschepen door. En dat om 20.00  uur 's avonds. We  kijken onze ogen uit; later blijkt dat het Hansesail is in Rostock/Warnemunde. Zeg maar het Sail van Amsterdam dus we vallen met onze neus in de boter. 's Avonds is er admiraalzeilen voor de haven. In de oude haven langs de kade vinden we geen lekker plekje, dan maar naar de - voor ons - nieuwe - jachthaven. We smullen van de tijdens het varen al grotendeels gemaakte pastasalade met tonijn, boontjes, ansjovis etc.. en gaan maar eens lekker kijken. Bij onze haven is een gigantisch complex gebouwd, met hotels, appartementen, winkels restaurants, groots en mondain; een dorp op zich. Met ponten kan eventueel je de monding van de haven over (vgl met de IJ-veren in Amsterdam).
We genieten nog lang van alle voorbijvarene windjammers, klassieker, veel met vol zeil (som 10 zeilen), verlicht en al, tussen de loodsboten en zeeschepen door. Uiteraard met een kleines Bier van een van de vele biertentjes. 





Geen opmerkingen: