woensdag 5 augustus 2015

5 augustus Ralwiek => Stralsund

Het had de hele nacht flink geregend, maar tegen de tijd dat wij onze ogen open deden was het in elk geval droog en kwam er al een enkele zonnestraal door. Tijd voor een rondje rennen met klimmetjes erin (...). Daarna een ontbijtje met ons Duitse stevig zuurdesem brood (we slaan ons er doorheen, maar echt lekker is het niet....)
Rond 11 uur vertrokken we richting Stralsund. Dezelfde weg terug als gisteren en daarna nog 15 mijl naar Stralsund; smalle vaargeulen in hele grote meren maar o wee als je buiten  de geul komt. R stuurt het eerste uur (kan ik mijn boek lekker uit lezen). Nou moet je weten dat R het niet altijd even nauw neemt met sturen, snel vertrouwt op de  automaat en denkt dat het allemaal wel kan met diepte en zo. Zo hebben we al talloze ervarinngen maar die zijn nu niet voor deze blog (de meest recente is van ons tripje Malmo/Zuid Zweden wat net goed ging. Af en keek ik dus eens op vroeg of R een tegemoetkomend schip had gezien,wierp een schuin ook op de kaart etc maar R leek  volledig in control met zijn luisterboek op zijn hoofd, stuurautomaat aan en af en toe om  de buiskap kijkend. Tot hij ineens op vloog, de  stuurautomaat uitzette en greep naar het roer. Ik dacht dat we op ramkoers lagen met een ander schip maar nee hoor. We zaten muurvast en ... een stuk  buiten de vaargeul. Dus...... Eerst maar eens proberen op de motor weg te varen, kijken wat de boegschroef doet. Dianne buiten boord hangen, fok uit etc. Robert ook buiten boord hangen, maar geen enkele beweging. Een aardige voorbijvarende Duitser  (hij wel in de vaargeul) riep of we hulop nodig hadden en toen riep R ook nog Nein Danke (....). Een half uur later, toen we nog steeds vast zaten dacht ik natuurlijk, hoezo Nein.... Maar goed, R bleef maar proberen... de motor kreeg er goed van langs en soms leek het of we los kwamen. Uiteindelijk  gebeurde  er nauwelijks iets, behalve draaien op  de plaats. Vervolgens het grootzeil gehesen, wat voor de wind (want zo lagen we inmiddels) ook best een uitdaging is. Dat lukte, vervolgens met grootzeil, fok uit, motor op vol vermogen Dianne vrijwel buiten boord, kwam er langzaam beweging in. Nou hehe, dat was weer even wat. R heeft nu beloofd dat hij morgen de  schroef zal checken (we zijn al eens een schroef verloren nadat we ook enorm vast hadden gezeten en continu op vol vermogen voor en dan weer achteruit voeren...)
Daarna was het weer een prachtige tocht, een groot deel  op de motor, en later op zeil. 
Tegen zessen waren we Stralsund.  Een drukte van belang op de pier vanwege zomeravond zeilwedstrijden. Een en al gezelligheid.
Eerst water tanken, hier nergens slangen op de kade en overal hebben we weer een andere aansluiting, maar R is niet voor een gat te vangen met zijn uitrusting koppelingen (zie foto).
Net de stad verkend. Echt prachtig, hele mooie gebouwen, pleinen, heel kleurrijjk, veel terrasen etc. de stad zou ook op de werelderfgoedlijst te staan. Wiij zij wederom positief verrast over zo'n mooie stad in het voormalig Oost Duitsland. Morgen blijven we liggen om de stad verder te verkennen.





Geen opmerkingen: