donderdag 30 juli 2020

Verwaaid?

Wanneer lig je nou verwaaid?

Vandaag (29 juli) waait het heel hard en varen er weinig mensen uit (hele dag meer dan 30 knopen). Lig je dan verwaaid? Of hadden deze mensen net als wij andere plannen en wilden we gewoon wat rondkijken. Daar kan je een mooie boom over opzetten.
In mijn beleving hebben wij nog nooit ‘verwaaid’ gelegen. Dus is het dan de perceptie? Meestal maken we een plan aan de hand van het weer/de wind voor een paar dagen. En in dat plan zitten havendagen, ook met veel wind, dagen om een stad te bekijken, te wandelen, een lekkere rommel-/was- of klusdag. Maar dat voelt niet als verwaaid. Ook vandaag niet: hoewel wij zelf wel ‘verwaaid’ zijn.... wat een wind, zand en zout. De zonnebril moest op voor het zand. 
Vorig jaar gingen wij met 30 knopen uit Eastbourne weg, maar met een lopende wind en het was een heel relaxte tocht. Dat was een heel ander gevoel dan vandaag, zeker toe we de boot gingen verleggen (...). Dus het hangt er ook maar net van af waar je naar toe wilt..
Wij gaan hier nog eens verder over praten. Mijn voorlopige conclusie: je ligt misschien verwaaid als je perse naar huis wilt of naar een bepaalde bestemming, je geen ander (toeristisch) plan hebt of daar geen tijd voor hebt en het reisdoel ligt in de te harde wind? 
En je moet natuurlijk wel varen als je varen kunt, als je ergens wilt komen. Vandaar het gezegde: een zeiler met tijd heeft altijd goede wind.

Geen opmerkingen: