zondag 26 juli 2020

25 juli FUR dag 2

Regen! Bahbah, toch de wekker want het touristburo zou bellen welgeen (e-)bikes. We stonden als 1e op de reservelijst. Geen telefoon om 0830, wel om 10.00 uur, geen fietsen meer te huur op FUR. Dan maar op onze gekleurde vouwbikes, ook goed alleen is de afstand dan max 20 km/dag. We gaan op pad en stoppen direct bij een aantal ‘Vissen’, gisteren al de foto gezet. Hierna bekijken we het museum over het ontstaan van Fur, leuk was dat de kinderfilm in het Deens veel beter (voor ons) het verhaal vertelde dan de vele prenten aan de wand. Gaaf museum met mooie fossielen, aan sommige had een ‘restaurateur’ zo’n 1900 uur gewerkt. Een apart slag mensen dat dit kan. We leren ook van de eruptie van de vulkaan en de verschillende lagen in de grond en alles wat daarin gevonden is. 

 

We hadden gisteren ergens een bord zien staan aan de kant van de weg met ‘sandwiches’. Dat leek ons wel wat en zo belanden we in een slagerij/kledingzaak/galerie etc waar ze dus ook broodjes maakte. Heerlijk met sterke kaas en een met rosbief, leuk plekje waar we van genoten. Hierna gaat de tocht naar de groeve, inderdaad zien we hier goed de verschillende lagen gesteente door de ijskap die hier lag en zich langzaam terugtrok. Na de standaard fotoshoots van DK was de klif aan de beurt, altijd grappig om te zien wat voor een verhaal ze om een ‘wand van zo’n 10 meter maken. We hadden geen zin om hetzelfde pad terug te fietsen/klimmen dus ging de tocht te voet naar een andere aansluiting op fietspaden. 
Mooi eiland om rond te fietsen, veel natuurschoon met leuke spots voor de toeristen. Op de terugweg kopen we ons keramiek voor in de tuin en peddelen lekker terug.
  






Teruggekomen gaan we ons voorbereiden op ons dinertje in de locale uitspanning. Leuke sfeer, we werden bijna opgewacht! Onze shift was vanaf 1830, veel tafels al bezet. Iedereen zat in een grote zaal aan een 8 persoons tafel, zo ook wij met 2. We bestelde 2 biertjes, flessen Fur-blond. Het menu was beperkt maar de schol met enkele gekookte aardappels en een schijfje tomaat was mega! Iets anders dan onbeperkt scholletjestjes eten in NL. 1 schol was was echt genoeg, de groente was er niet bij :(, maar dat halen we wel weer in. Na een goede 5 kwartier stonden we weer buiten en genoten van een heerlijk avondje buizen ‘Shetland’.


 

Geen opmerkingen: