zaterdag 18 juli 2020

Dagje Thyboron 19/7

Tegen de tijd dat wij wakker worden is haven al bijna leeg. De Denen vertrekken altijd vroeg. Wij hebben na 3 dagen op zee behoefte aan beweging en gaan eerst maar eens lekker langs het strand rennen/wandelen (het woord zwemmen viel nog even, maar daar is het bij gebleven, er waren 9 zware Deense ladies....dat durfde deze jonge G... niet aan).
Na beraad besloten we een dagje te blijven liggen. Het waaide hard en het werd een regenachtige dag, dus lekker chillen op de boot. ‘S Middags de regenjassen aangetrokken en Thyboron verkend. Daar is verder weinig te beleven, maar we lazen dat er wel twee bezienswaardige musea zijn. Het Kystcentret (soort Kustmuseum), maar daar was het zo enorm druk met kinderen dat we weer omgedraaid zijn. Het leek wel een soort Nemo (zouden ze willen).
100 meter verder was het Sea War Museum Jutland, wat enorm de moeite waard was en ons nog lang bezig hield. Het museum vertelt het verhaal van de Battle of Jutland. Op 31 mei 1916 heeft een enorme zeeslag plaatsgevonden voor deze kust tussen Duitse en Engelse schepen, waarbij 25 oorlogsschepen zijn gezonken en 8.645 Britse en Duitse bemanningsleden zijn gesneuveld. Het monument is een aantal jaren oud en staat in de duinen; ieder schip heeft een steen met print erin van het aantal gesneuvelden en ook een aantal beelden erom. Zeer indrukwekkend zo in een fraai duinlandschap. Naderhand is onderzocht hoe deze zeeslag zoveel levens heeft kunnen kosten. Dan blijkt dat er onvoldoende vertrouwen was van de bemanning in de informatie die van de wal werd verstrekt, (de wal zei Duitsers onderweg vanaf Hamburg en op het schip dacht men dat ze terug voeren) onvoldoende ervaring met alle technologie aanboord. Door alle schepen op zee te scannen en te kijken hoe de kanonnen stonden is alles nagebootst. Ook bleek dan soms de veiligheidsvoorzieningen niet nageleefd werden door de enorme druk om sneller kogels te laden.... Op YouTube heb ik nog een aantal uren zitten kijken naar filmpjes waar eea uitgelegd werd, wat leven we toch in mooi tijdperk.
Een aanrader om een keer te bezoeken als je Thyboron bent.

Hierna  hebben onszelf getrakteerd op een lekker verse vis in een grote vishal. Op de Zeerob ging de dag verder met het heerlijk lezen en zowaar wat vakliteratuur en een Call van mij met vriend Albert. Al vindt Dianne onze call’s altijd ‘lastig & moeilijk’ , maar ach......zuinig zijn en knokken voor de laatste euro’s. ‘S avonds hebben we nog even goed internet en genieten we van een heerlijke aflevering van Shetland.

 

Geen opmerkingen: