vrijdag 17 juli 2020

Vlieland Thyboron 16/7 - 18,7

Donderdag 16 juli - 18 juli 2020

Vertrek naar Denemarken. We gaan naar het Limfjord een mooie doorsteek door de kop van Jutland! Ruim 200 mijl. Omdat we geen haast hebben spreken we af, dat we pas ‘het ijzeren zeil’ aan zetten onder de 3’.

Nadat we het pakketje van Joosten Watersport hebben opgehaald in Vlieland/Dorp, kunnen we gaan. Dubbel check laat zien dat er iets mis is met de data op de Ipad ☹! Ipv de Navionics app, de boating app, en jawel dus weer kaarten downloaden. We trekken nog even 700mb over de ‘lijn’ binnen en hebben onze reserve navigatie op orde. We bekijken even met ‘savynavy’ de routering, bijna de rumpline! Dat lijkt een luxe tochtje te worden, muziekje, boekje etc. Nadat ik de routering wil opslaan blijkt dit alleen op de NIET Ipad systemen te werken, grrrrrrrr. Alleen op Android, maar dat hebben we dan weer niet. Snel een mail naar ze getikt en Wheater4D weer in gebruik genomen, hier de actuele weerinfo en routering in gezet. Pfff we kunnen gaan. Schip gereed, binnen alles zeevast en de snaai-lade gevuld. We gaan met Code Zero erop en ook de windvaan is stand-by.

De koelkast is goed gevuld. We verwachten een ‘wattentocht’, dat wil zeggen weinig wind en hebben niet vooruit gekookt. Daarvoor is genoeg tijd onderweg.

15.00 Vertrek Vlieland uit, we hebben stroom tegen tot boven de eilanden, rond 1900 passeren we de TSS en hierna gaan de zeiltjes omhoog. Deze scheepvaartsnelweg is ‘leeg’ we zien uit de verte 1 schip. Onze volgende TSS ligt zo’n 45’ hoger.

vertrek Vlieland
Vertrek Vlieland

We varen met vol tuig en ‘kabbelen’ rustig noord. Vlak achter de boot nog een zeehond en bij het binnenvaren van Thyboron weer een! We zien deze tocht zo’n 3-4 windparken en komen diverse werkende en ‘wachtende’ olie/gas platformen tegen. De 1e nacht is helder en ik geniet volop van de mooie sterrenhemel en neem de grote beer goed waar. De maan is in het oosten een ‘sikkeltje’, na de nacht gaat de Code Zero erop en deze laten we zo’n 16 uur staan, hierna proberen we ruime/voor de wind………maar hebben een hoop herrie van het slaan van de zeilgarderobe. Weinig wind, maar wel golven, dus af en toe wat schommelig.



Nachtelijk verkeer

We varen vele uren op de windvaan, geweldig hoe hij ons stuurt. We hebben een dubbele bediening in verband met het niet conflicteren van de stuurautomaat en de stuurdemper, de een wil sturen en de ander blokkeert. ‘Kortom, als we de windvaan erop hebben blokkeert de stuurdemper het roer. En als we weer met het roer willen sturen moeten we de demper uitzetten en evt de ‘gewone automaat weer aan). We spreken af om een beschermingskapje op de automaat te hebben als de windvaan stuurt, zodat we geen gekke dingen gaan doen 😊. 


Na enkele oefeningen werkt het prima! Mooi om te merken dat ook deze ‘3e man’ aan boord er zin in heeft. ’s Avonds / ’s nachts zetten we de stuurautomaat erop omdat de windvaan langzaam met de wind mee draait (hoek vd wind).








Van de totale tocht motoren we zo’n 9 uur van de 50! Een langzame doch relaxte tocht. De laatste uren lopen we met uitgeboomde genua (met de kotterboom) zo’n 6,5’ op de windvaan, zon in de kuip, muziek en mooi boek! Genieten.

 

Rond 1600 varen we de haveningang van Thyboron open en zien de Limfjord voor ons, we hebben hier een serieus kaap-effect, de wind gaat van 17’naar 22’. Het is een grote haven met ‘wachters voor de windparken of boorplatformen’ en veel vissers. Ook onze Urkervissers liggen er in overvloed, dit zijn toch wel de meest moderne visserschepen die we zien liggen. We kunnen mooi met de kop op de wind tussen de palen. Schip opruimen en op jacht naar  de Pizzeria, DK denkt dat we hier zo’n 15 jaar geleden vandaan vertrokken met Marc in de Lot…….. Helaas dat was Lemvig, de pizza was heerlijk:  al was direct de Deense gezelligheid in een restaurant merkbaar………we zaten er met nog 4 kids die alleen uit eten mochten (lachen). Na deze tocht trakteerden we ons op 2 afleveringen van Shetland op NPO-start. De havenwifi trok dit geweldig, een aanrader deze serie. Leuk ook om veel van het landschap van de Shetlands in deze serie te zien en dan te weten dat we er met de Zeerob enkele dagen waren in 2018.

aanloop Thyboron
Aanloop Thyboron

Jachthaven 






 






Boek:                                  
Oktober DK, Het Grote Gevecht RvdP,

Serie:                                  Vivir sin permiso

Luisterboek:                       
Sapiens “een kleine geschiedenis van de Mensheid”

NPOstart:                           Shetland

Maaltjes:                             
G
nocchi met groene pesto/courgette/cherry tomaatjes/rucola/parm.kaas
                              Pasta met tonijn verse groente en ‘zelfmakende saus’ 

Geen opmerkingen: