dinsdag 14 juli 2020

Zomer 2020

Op vakantie in Corona-tijd. Ook wij hebben onze plannen aangepast. Het oorspronkelijke plan om naar West-Schotland te gaan hebben we laten varen. Op het moment van vertrek is Engeland net open en kunnen we naar België en Frankrijk. Of naar Noord, de Oostzee. Engeland zijn we vorig jaar geweest en vinden we wat onzeker, de Kanaaleilanden zijn nog dicht en voeren ook hun eigen beleid. We besluiten om toch richting Denemarken te gaan, in de hoop dat Zweden voor ons in de komende weken open gaat. Op het moment van vertrek zijn Noorwegen en Zweden nog dicht.

Na een hectische week waarbij R’s 60e verjaardag nog even gevierd moest worden zijn we zaterdagmiddag met een overvolle Tesla in Hindeloopen.Na uitladen en inladen gaan we nog even gasflessen scoren, helaas geen polyester flessen, dan maar staal. Onderweg naar de auto het overtollige gas laten ontsnappen, eerst wilde ik die fles aan boord laten liggen. Verder de ankerrol gemonteerd, met 100mtr lint om vast te maken aan een verre boom of het achteranker. We zien nog een andere B41 zeiler op de steiger lopen, Andre, en drinken met hem ons eerste vakantiebiertje. ‘S avonds kunnen we in het havenrestaurant, dat eindelijk weer open is, mosselen eten! Net als de crew van de Kleine Walvis een paar dagen er voor in Belgie deed en ons eenjaloersmakende foto stuurde... En we moeten natuurlijk ook de locale horeca steunen. 


Zondag zijn we vroeg op en gaan we onderweg naar Beute om de kotterspiboom op te halen met de speciale RVS-dekbeugels, hierna naar de Poietz voor de laatste boodschappen en daarna VERTREK. De watertank vol, diesel lekker afgetopt en bij de havenmeester hebben we ons 6 weken afgemeld.We gaan, zonder al te veel haast.......het is allemaal niet zo ver varen in onze ogen.
We lopen een mooie hoog aandewindse koers naar Kornwerd. Drukte alom voor de sluis, gelukkig kunnen we op de laatste 6 meter van het bb remmingwerk nog liggen. Dit wordt 1-2 schutten wachten, tot de sluiswachter omroept ‘brug defect, monteur onderweg, duur onbekend’. Voor veel boten is dit teveel en zij keren om. Onze buurman trekt gelijk een fles wijn open. We liggen prima en hopen alleen dat we nog voor 20.00 uur over de Boontjes kunnen (ondiepte bij Harlingen) anders moeten we een tij wachten. Na zo’n 3 uur is het tijdelijk gefikst en laat de sluismeester beide sluizen van de zuid naar de noord open om de opstopping weg te werken, aardig! (De buurman van de wijn heeft wat helpende handjes nodig om zonder schade de sluis uit te komen). Hierna op de motor tegenstroom de Boontjes over naar Harlingen. In Harlingen kiezen we voor de Zuiderhaven en varen tussen de vele werkloos liggende bruine vloot schepen door, sneu. Wij meren af tegen de kade, met de schuurplanken gemonteerd gaan we aan de dis. De maaltijd is super snel klaar. Leo had zijn overheerlijke babi pangang meegegeven die hij regelmatig maakt en ons dan een ingevroren bakje geeft. Zalig, bedankt Pa. 

Na een lekkere wandeling door Harlingen eindigen we bij Zilt een hippe strandtent aan de Waddenzee. Laag water, wadlopen, zonsondergang, mooie luchten en een glaasje rosé... Een heerlijke eerste vakantieavond.  

De 13e is het een feestdag, Dianne jarig! Na een lekkere run kom ik terug en hangen er slingers in de boot, heeft Robert verse jus en croissants gehaald en ligt er een tafel voor kado’s en kaartjes.... flessenpost! Ik voel me de hele dag enorme jarig, Veel appjes, FBberichten, Linked Inberichten, telefoon en mail en wat al niet meer.. Na een tippel naar de CIV voor een stootwil gaan we naar Zeezicht voor een overheerlijk ‘verjaardagsgebakje’, Dianne voelt zich meer jarig dan vorigjaar op de Golf van Biskaje (geen bereik; alleen via de satelliet telefoon). 

verjaardagsgroet uit Frankrijk
Felicitatie uit Frankrijk!


Deze maandag is het hoog water erg laat in de middag. Rond 1400 gaan we door de brug en zeilen met prachtige wind naar Vlieland. Volgens de site is het vol, ook de vlaggen en lichten en zelfs een bord geven aan dat de haven VOL is! Ons plan is dan ook om te ankeren ..... totdat we ik zien dat er toch schepen ingaan. We gooien de stootwillen overboord, lijnen gereed en we drijven zeer langzaam voor de ingang zeker zo’n 15 minuten. We worden gewenkt door de havenmeester en mogen binnen, op een first Class plek! Geweldig Vlieland we blijven een paar dagen. 
Nog een mooie dorpse wandeling om het Vlielandgevoel weer op te snuiven en dan de kop op t kussen!




De 14e blijven we lekker op Vlie, we genieten van het tempo en de vakantiestemming. Overal fietsende en wandelende mensen met plenty kids die spelen. Na ontbijt en een paar mails gaan we de oost-kop om en wandelen zo door tot we bij het strandpaviljoen aankomen (mooie herinneringen aan een Deloitte feestje/partnerweekend :). De route wordt na een lekkere kop gemberthee vervolgd door tot het dorp en winkelen door de hoofdstraat. Ondertussen blijkt ook in Corona tijd dat de horeca op maandag en ons beoogde restaurant zelfs ook op dinsdag vrij heeft, jammer. ‘S avonds streamen we met gepaste stops Shetland, een lekkere detective, tip van Henk en Godi;  we genieten van het voor ons bekende landschap en natuurlijk het verhaal.  

Woensdag blijven we nog een dagje. We missen een kaart van Denemarken en deze wordt opgestuurd door Joosten Watersport naar een DHL-Service punt op Vlieland. En daarn wachten we op. Geen straf :). Vanavond gaan we ECHT uit eten, het Armhuis! Het verjaardagsdiner van Dianne. We kunnen reserveren met de 1e shift 1730-20.00.....wel vroeg, maar prima! Na een paar uur klussen en werken gaan we op de fiets het eiland over, genieten van het bos en de schelpenpaden. In het Posthus drinken we wat bij de take-away, het hele terras is opgedeeld in cellen met plexiglas, heetheet. Maar daarbuiten zijn picknicktafels in het gras/duin en kan je een ‘take-away’ bestelling nuttigen. Zeker zo lekker.
Het Armhus is een aanrader, zeer culinair met mooie wijnen. Feestelijke afsluiting van Dianne’s verjaardag. Vandaag nog geen card ontvangen, hopelijk morgen? Dan gaan we ri. Limfjord. Voorspelling is minder dan 10’ knoop wind.......


 ‘Leef op het ritme van het tij, leef zonder het tikken van de Tijd’. Het spoor met deze tekst loopt over het eiland, gezet door een van de terreinwagens die dit in zijn profiel heeft staan.

Geen opmerkingen: