maandag 20 juli 2020

Struer 20/7

Met een lekkere bries vertrekken we uit Thyboron (23 knopen west). Het is goed opletten want buiten de geulen is het gelijk ondiep in het Thyboron kanaal. Op alleen de fok kunnen we heerlijk zeilen. We zien heel veel zeehonden, die totaal geen moeite hebben met alle windmolens. Ze liggen er gewoon tegenaan of op de betonnen sokkels. 














We hebben 1 brug; volgens onze pilot moeten we de blauw-wit geblokte vlag hijsen als er door willen, dus dat doen we . Ik (D) dacht nog dat ons boekje verouderd was (uit 2006), maar in de haven zie ik later een hoop boten met deze N-vlag. Dus nog steeds nodig. Verder halen we het boek erbij  voor de lichten. 3 keer rood knipperlicht is voor Oostlander schepen: de brug gaat open. 3x rood vast licht betekent dat we er door mogen. Het voelt wat ongemakkelijk, temeer daar we sirenes horen van een aanstormende hulpdienst, maar we mogen er toch door. 
























Na een heerlijk tochtje van maar 20 mijl zijn we al op onze volgende bestemming: Struer. Een gezellige plaats met een grote jachthaven. We kiezen een box met de kop in de wind en met ‘logeerhuisjes’ voor het  schip, Ook hier alles digitaal, we krijgen een pincode en kunnen daar alles mee (stroom nemen en ook een droger bedienen), makkelijk, maar een havenmeester is ook gezellig. Een moderne haven met veel vertier voor jeugd, je ziet dat veel Denen Oostwaards zijn gegaan. Door de Westenwind komen er weinig passanten. Het dorp is gezellig, echt Deens...beetje steriel en nergens druk. Wel opvallend dat ook hier veel te huur/te koop staat. Meeste winkels naast horeca: bril, kleding, schoen, telefoon en woonwijken. Vanzelfsprekend ook hier witwaspraktijken vanuit de nagelstudios en bruidswinkels (denk ik ...). 
















Van hieruit willen we morgen met de trein naar Holsterbro: een leuke stad met veel kunst in de stad, galerieën en een Kunstmuseum. 
Aan bekenden is de Aline in Denemarken  & Grote Mees in Duitsland, wellicht is komende weken nog  een meet&greet. De Kleine Walvis moet doorvaren, ligt pas in Catszand :)

Vandaag ook maintance-hours, dwz tanken, wassen, RVS beugels voor de kotter op het dek en zo nog een paar kleine klusjes. Ook de windvaan-roer halen we weg; dit heeft na en na 2,5 week al forse aangroei. Nadat alles is opgeborgen en een plekje krijgt moet ik bekennen snel een actuele store-list te moeten maken, soms zoek ik me de kleren :(. Mooie activiteit bij slecht weer, nu al zin in. 

Dit is onze derde dag in Denemarken. Een havenmeester hebben we nog niet gezien. Vooraf hadden we een formulier gedownload waarin we aan moesten geven welke 6 havens we zouden bezoeken. Maar daar heeft nog niemand naar gevraagd. En ook andere zeilers hebben er niets van gemerkt. Er wordt steeds verwezen naar sites.
Ook in de stad en winkels merk je weinig van Corona. Geen mondkapjes, wel overal stickers en handgel. In de supermarkt is het een stuk losser als in NL; in de trein geen mondkapjes. Kortom als je niet beter weet, zou je niet zeggen dat het Coronatijd is. En in de havens is het tot nu toe niet vol.  De avond eindigt met een gezellige FaceTime sessie met Mente en Annick die net in Cadzand aangekomen zijn, de bikkels.

Geen opmerkingen: