zondag 26 juli 2020

25/26 juli Fur-Aalborg

Vroeg uit de veren, schip klaarmaken en DK een (eerste en)laatste run op Fur, met weemoed laten we dit mooie eiland achter ons. We gaan naar Aalborg, zo’n 40 mijl, we trekken de genua eruit en lopen lekker, doch maar zo’n 3 knopen. We besluiten tot de koffie de tor bij te schakelen en daarna te genieten van de rust. Het is een mooie dag, ruime wind! We lopen lekker en genieten van de mooie omgeving, rond de middag krijgen we een wit schip in zicht. Ik zeg tegen DK , een witte Breehorn! Verrekijker erbij” WIE is dit? Het blijkt de Bree-Rust te zijn, zij liggen al jaren met hun boot in Denemarken en zeilen veel rond op de Deense meren/Oostzee . Onder het zeilen reserveren we op de Deense site van Eurocar een auto voor zondag, dan willen we naar Skagen.
In Skagen krijg ik een email binnen met een schitterende foto met voor- en achtergrond Zeerobben van de Bree-rust. Gelukkig hadden wij ook een plaatje geschoten en konden dit terugmailen. 
 


Op dit stuk zat 1 brug die gelukkig open bleef voor ons, nadat hij eerst even de boten van de andere kant door had laten gaan, we gaven even volgas! Altijd goed om even de cilinders schoon te branden...... We kunnen tot de laatste mijlen met de Code-0 erop zeilen, in en uitrollen was goed voor de dagelijkse work-out. Aalborg heeft een aantal havens, maar er wordt er maar 1 genoemd voor gasten in onze pilots. Die hadden we ook al gemaild (in het Engels), maar geen reactie. Hier lopen we binnen en daar staat de havenmeester te wenken; we varen een klein slootje in en komen met de kop op de kade te liggen naast een groot Noors motorship. Prima plek! De havenmeester spreekt geen woord over de grens, dus die mail was zinloos. Weten we dan ook weer. Gelijk afrekenen, hij staat al klaar met z’n pinapparaat. 
 



We verkennen de buurt en lopen enkele kilometers langs de boulevard van Aalborg, heerlijke sfeer. Bij terugkomst scoren we nog een lekker glas rosé in het haven-restaurant (in de hoop of WiFi, maar helaas..). Top plek, hier blijven we nog een paar dagen. 
Nog 12 mijl te gaan in de Limfjord, tot nu toe nog maar 1,5 motoruur, verder alles op zeil. Geweldig mooi gebied.

26/7 Skagen 
Het valt al de hele nacht met bakken uit de lucht en ook de dag ziet er nat er uit. 
In een lange regenbui wandelen we in onze zeiljassen zo’n 3 km naar de autoverhuur en nemen onze Corsa Sport in ontvangst, na even jassen gewisseld te hebben cruisen we via Frederikshaven naar Skagen, zo’n 85 km waarvan 50% snelweg. In Frederikshaven valt het op dat er 3 boorplatformen in ‘onderhoud’ liggen. Drukke havens!
Skagen, wat een gezelligheid. Eerst wandelen we naar de bootjes, 80% Noren en een enkele Deen en Duitser. Veel grote schepen in een heel volle haven. Opvallend zijn de enorm grote visserschepen, dan zijn onze Urkerse en Texelse vissersboten maar matig. Als je dit ziet dan begrijp je dat ze de zee leegtrekken, hier kan de vispopulatie niet tegenop, food for thought .... We genieten van de drukte, sfeer, de mooie winkelstraten en we bezoeken een paar galerieën. In Skagen zitten veel kunstenaars en dus ook veel galerieën. Ze zijn ook actief aan het werk in hun zaak. Een glas-galerie met veel mooie glazen en ook een 4 tal verschillende ovens. Mooi om te zien hoe ze van het atelier ook een soort van expositie ruimte hebben gemaakt. Later zijn we nog in een galerie met veel Kuifje schilderijen met een knipoog naar pikant, mooi om te zien tekenfilm en figuratief samen gaan. 
Je bent niet in Skagen geweest als je niet de noordpunt van Denemarken bezocht hebt, wij lopen dan ook lekker tegen regen en wind naar de Deense Noordkaap! Nu nog 1 te gaan de Noorse Noodkaap :), boot. Auto, motor ??? We wil see.....
  



Bij terugkomst genieten we van ons nieuwe internetkaartje en na een uurtje of wat chillen bezoeken we de streetfoodhal op 100 meter van de haven voor een heerlijk hapje met pint bier. Wat een gave sfeer! 


Geen opmerkingen: