zaterdag 25 augustus 2018

Wetenswaardigheden over Noorwegen

In deze vakantie hebben we aardig wat geleerd van en over Noorwegen..

In Noorwegen is alle land verdeeld. Dus elk perceel is van iemand. Waar je ook aanlegt, het is altijd een privĂ©-steiger. En als je maar vraagt of je er mag liggen, dan mag dat vaak wel. Maar ook alle onherbergzame gebieden zijn van iemand. Boeren hebben niet alleen land, maar ook grote stukken bos dat ze ook geacht worden te onderhouden. Volgens de Nederlandse Noor die we in Sand spraken is dat een van de redenen dat Noorwegen nooit bij de EU zal komen. Er is zo’n volstrekt ander landbouwbeleid dat dat niet in te passen is.
Zo kennen ze hier geen natuurbeheer etc want het is gewoon geregeld dat een stuk van iemand is.

Noorwegen is enorm rijk. Van alle geld dat tot nut toe met de olie is verdiend is een fonds gevormd waarmee in 1 x de staatsschuld zou kunnen worden afgelost en nog veel meer. Dit met de gedachte dat ook volgende generaties van de olie-opbrengst moeten kunnen genieten. De discussie gaat hier vooral over de vraag wat ze met het geld zullen doen.

Alle Noren hebben glasvezel, waar je ook woont. Nu we het weten zijn weer op gaan letten en op de meest afgelegen plekjes zie je nog glasvezel rollen liggen.

Sand waar wij waren ligt in een provincie die net zo groot is als de provincie Utrecht, maar er wonen maar 4.000 mensen. Dit stuk vinden ze dan nog niet echt dun bevolkt. In het Noorden is het nog lastiger. Noorwegen heeft moeite om de bevolking in die gebieden op peil te houden en dus ook het beheer van die (natuurgebieden), het onderhoud van de huizen etc.

In het Noorwegen is het gewenst en vroeger nog meer gebruikelijk dat als je verhuist, dat je je oude huis afbreekt en indien mogelijk op een nieuwe plek weer opbouwt. Basis constructie is dat een huis is opgebouwd met gestapelde balken van 8-20 cm met veer en groef 

Noren houden van speedboten. Die kennen maar 1 stand: vol gas. Noren hebben ook wel zeilboten, maar vooral voor de ruimte en het comfort. Zeilen doen ze weinig aldus Borre Meinseth. Een Noorse voetballer die in de jaren 90 gevoetbald had bij FC Heerenveen en die we in de stromende regen in het toiletgebouw van Tau spraken, gezellig rondom de droger...
(Dat verklaart wellicht dat het hier stikt van de Bavaria’s).

Geen opmerkingen: