vrijdag 10 augustus 2018

Bekkjarvik

Regen, regen, regen in Bergen, tijd om te gaan. Om 12.00 uur kunnen we door de voetgangersbrug. We vertrekken naar een zuidelijker bestemming. Onderweg krijg ik een telefoontje uit Nederland. Ik moet echt foto’s sturen om ze te doen geloven dat het hier regent en koud is (13 graden)...Ik krijg foto’s terug van een gele wei....  R neemt de eerste wacht, we hebben de muts op en handschoenen aan... We motoren door de fjorden want helaas, wind (en regen) tegen. Jammer voor Agnes want met zon ziet het er heel anders uit... Na zo’n 25 mijl komen we op het door ons uitgezochte plekje. Enorm veel visfabrieken aan de kant (vissersschepen waarop gelijk alles wordt verwerkt?) en aan het eind een paar steigers. Nadat we al een keer hebben verlegd, blijkt dat we op een plek van een motorbootje liggen dat er net aan komt. Kortom, eigenlijk vinden we het daar allemaal nix dus vertrekken we weer. Het waren 2 prachtige manoeuvres waar we trots op konden zijn, dianne moet nog een keer weten wat ‘4’ meter is. We hadden een steigertje waar we 4 meter zouden uitsteken....nou mooi niet hoor, ruim 9! Nieuwe ankerplek uitgezocht  op de kaart, totdat Robert ineens een heel mooi haventje ziet.. (ja anker voor, achter, boot in/uit het water.....met regen bah!) 
Check, check dubbel check: we kunnen erin, sterker nog we wilden er al eerder naar toe maar toen was het te ver voor die dag: Bekkjarvik. Een prachtige haven, met water, stroom en ook nog allerlei heel gezellige winkeltjes en een supermarkt. Schot in de roos! En ineens is het ook droog!
We zijn hier af en toe het overzicht wel kwijt met al die eilandjes en plaatsen die op de kaart soms weer een andere naam hebben dan in de pilot. Dat zou te maken hebben met locale dialecten? Aan de hand van de vorm van de eilandjes zoeken we dan maar waar we zo ongeveer zijn....





R en ik gaan natuurlijk even rennen in Bekjarvik (ik noem het een workout van krap 1 uur zoveel heuvels) , we bezoeken alle winkeltjes, R scoort een nieuwe zeilbroek, Agnes een leuke jas voor Marleen, de bootvoorraad wordt aangevuld met allerlei lekkere verse spullen in en we zijn weer klaar voor de volgende trip.


Zo’n Noorse roeisloep wordt mijn project voor vd winter, wie doet mee? 


We gaan naar Sundal; het mooiste plekje van dit Hardangerfjordengebied als je ‘Vleut’ moet geloven. Vleut is een van onze pilots. Sundal ligt een heel eind de Hadjangerfjord in en aan het eind worden de bergen steeds steiler, hoger, heb je veel watervallen en bij Sundal heb je dan de Bonthus-gletsjer en een paar steigers. Het is een geweldig mooie tocht, tusssen vele eilandjes door en deze keer met zon! De foto’s spreken voor zich. Als we er bijna zijn krijgen we  een bui en vervolgens een prachtige  regenboog kado. De foto’s spreken voor zich. De grote waterval is ‘achter’ de doorgaande weg, even inzoomen. 






Het is hier overal enorm diep. Bij een diepte van meer dan 100 meter, staat onze dieptemeter op streepjes en dat is vrijwel altijd. .We schrikken ons soms een ongeluk als de dieptemeter ineens een diepte aangeeft, bijvoorbeeld 26 meter ‘t wordt ondiep hier’ wordt er dan gezegd en we snellen naar de kaart
. Aan het eind van deze fjord wordt het water ineens van diepblauw groen en springt de dieptemeter ineens op 4,5.. Je kunt je voorstellen wat dit voor effect heeft. Wat we nu lezen is dat hier zoveel water van de bergen komt dat zoet is en zich niet vermengt met het zoute water. Zoet is lichter dan zout en blijft dan ‘drijven’ op het zout. De dieptemeter zou dan op het deze scheidingslaag reageren. T Zou wel het gedrag verklaren. 
Ondertussen wordt er een wasje gedraaid want het zou morgen mooi weer zijn zodat de was kan drogen...........

We zien geen mooi ligplekje maar kunnen achter een vistrawler liggen met een tuinbank ernaast. Top plek, geen voorzieningen is ook geen hafnepenge :). Later komt Fransoice en Chantal tegen ons aanliggen een sportief stel op slippers en met een NEEL 45, boot of the year. Google maar eens een gave trimaran. Om 0800 verlaat onze Neel ineens zijn lekkere buurman, bijzonder. Later tijdens de wandeling vroeg hij of we ook weg waren gegaan ivm de Ferry, nee man! Geen Ferry gezien :)




Geen opmerkingen: