dinsdag 21 augustus 2018

Harlingen Kornwerd Harlingen

We vinden het heerlijk in Harlingen. Het is een drukte van belang op vrijdag met de wisseling van bemanning op de bruine vloot. Gezellige drukte in de haven en het stadje. Kortom we hangen lekker de toerist uit, eten een visje, drinken een biertje  maken een stadswandeling, draaien een hoop wasjes...
In de middag is er contact met Harry en Rianne over hun plannen voor het weekend. Ze nemen de uitdaging aan om voor het eerst het zout op te gaan en waddenervaring op te doen met hun DS 36 De Helena (vernoemt naar de Doggersbank van ma&pa). Er wordt wat gerekend (boontjes bijLW 1.20) en wij kunnen zaterdag rond 1200 uur weg uit Harlingen richting Kornwerd en tegen die tijd kunnen zij daar ook zijn. 









Zo gezegd zo gedaan. Wij moeten nog flink gasgeven want Kornwerd ligt pal in de wind, maar gelukkig hebben we nog net geen stroom tegen. Als wij aankomen bij de sluis gaat de net open als laatste boot komt de Helena er al uit. Wat een timing en wat een fotomomenten/videomomenten......
.
Helena gaat op fok en bezaan en wij op (deel ingerolde fok) met flinke wind richting Harlingen. We spreken af om de handmarifoon op 88 open te zetten en af en toe tetter ik er iets in van ‘aanwijzingen: daar kun je droogvallen waar je nu vaart’ of er kunnen 3 ferry’s uitkomen. Er staat zo’n 25 knopen wind, dus we gaan als een trein. Met hoogwater komen we aan in Harlingen (gelukkig, we waren wat aan het afdwalen in de vaargeul....) en hebben geluk. De bruggen gaan net open en er is bovendien voldoende plek in de Noorderhaven, waar wij al 2 nachten lagen, midden in de stad. Harry en Rianne acteren of ze nooit anders hebben gedaan, aanleggen op stroom nadat ze eerst nog even moesten draaien,, lange lijnen,  schuurplanken aan de buitenkant. Wij zijn nog volop bezig als zij al bekijks hebben van geïnteresseerden. 





Ook wij raken aan de praat, met en stel dat de boot (Atlantic - Skog) die achter ons lag in Lerwick (Shetlands) heeft teruggevaren. Klein wereldje. Zij zijn ook een wereldreis aan het voorbereiden, hebben een Koopmans 3 met dubbele kuip “lente”.. Veel gesprekken over de windvaan, noteer hun adres want heb nog boekjes hierover. En ze vinden onze kleur zo mooi, dat horen we vaker. We wisselen emailadressen uit en dan is het tijd om het glas te heffen op de eerste tocht op zout van de Helena.
We maken voor Harry een forse wandeling door de Noorderhavenen, Zuiderhaven en terug via de kade met klippers. Hierna gaan we aan de Noorderhaven lekker gezellig eten en om 2300 na eenafzakkertje aanboord van de Zeerob gaan we te kooi. Morgen om 1100 koffie! 


Geen opmerkingen: