zaterdag 4 augustus 2018

Kitsvoy - Teloy- Bergen

Kvitsoy, 

0700 WEKKER, Vic is al aangekleed en smeert snel 2 boterhammen, wij hijsen onze hardloopkleren aan en gaan lopend naar de Veerboot. Vic’s vliegtuig gaat vrijdag vanaf Oslo, veerboot, bus, vliegtuig Stavanger-Oslo en dan A’dam. Een snelle reis leren we. Als pakezel loop ik, als vader moet je toch de plunje van je zoon dragen.......
Vic is ruim op tijd en wij gaan lekker hardlopen op dit mooie eiland en bereiken toch ruim 7 km, tevreden. Hierna schip gereed maken en dan gaan we.  Noord eruit. We staan bijna op de punt en plotter om te kijken of het goed gaat. Jawel we verlaten het gebied tussen rotsen, het went die hardheid en robuustheid. We gaan Noord over de zee, heerlijk weer die ruimte, ik geniet. Rond 1200 maken we een ‘navigatie foutje’. VERGETEN we en wordt niet over gepraat....
We moeten zo’n beetje pal voor de wind met relatief veel golven, ik wordt gek van de herrie en het klappen van de zeilen. Dianne en ik bespreken het zetten van de gennacker, doen we!   We bereiden alles voor, spreken de manoeuvre door en al zittend op het voordek hijst Dianne het zeil. Alles zit goed dan trek ik de slurf vanuit zit en Dianne bedient de schoot en jawel zo’n 140m2 ontvouwt zich. Er lijkt genoeg wind te staan. Na even een beetje pielen gaan we als een speer. Max is 9,4 incl. Stroom......hard, brrrr. dan halen we de zaak omlaag en passen eea aan, we kunnen niet gijpen met zo’n zeil. Hierna gaan we nog zo’n 4 uur op de gennacker, loopt heerlijk. Als we de kust ‘in’ varen halen we dit zeil eraf, bergen het op en zijn weer klaar voor alleen de genua. Uit eindelijk zien we onze ingang naar de ankerplek in een natuurreservaat. Blijft spannend. Uit eindelijk komen we op een plek van 200-200 meter max. 
Anker erin, vast! Hierna rubberboot erin, achter anker weg brengen, vast! Top plek, Dianne neemt de rubber en roeit zo’n uurtje genietend rond en geniet maximaal van de vogels en de rust. Hier gaan we een mooie nacht tegemoet. 



Ons idylische plekje was goed bevallen, we lagen nog prachtig in het midden van de private-bay. ‘S Ochtends was het even werken in de harde regen, achter anker binnenhalen en opbergen. Hierna de rubberboot aan boord leggen en vastsjorren, hij ligt momenteel op zijn kop voor op het dek, scheelt met varen zo’n 0,5 mijl. Hierna het anker, Dianne en ik hebben de ‘procedure’ goed doorgesproken en jawel het gaat vlekkeloos. Ik moet een keer de “hel” in stappen om de ankerketting een duw te geven (stapelt zich op voor de ‘ingang’). Hierna manoeuvreren we weer tussen de rotsen door naar ‘groter’ water, eruit is makkelijker dan erin. 

NB De hel is de ruimte van de ankerketting op de Stad Amsterdam. Daar moeten ze elke keer als er geankerd wordt de ketting met de hand begeleiden omdat hij anders ook opstapelt. Deze ruimte (klein, vies nat, schommelig) helemaal voor in het schip noemen ze op de Stad ‘De Hel’. Onze ketting moeten we ook begeleiden anders loopt de lier vast, dus wij hebben ook een naam voor dit Luik.....


Dit was een super spot! 

Dianne had een mooie tocht uitgezet naar Bergen, de eerste 2 uurtjes zeilpak aan en hierna kom langzaam het ontpellen beginnen. Uiteindelijk zaten we bijna in T-shirt toen we Bergen binnenvoeren. Een mooie tocht langs prachtige aanzichten. De omgeving van Bergen typeert zich door de vele plekken waar MEGA vissersschepen huizen, achter iedere rots, en soms voor een klein huisje zo’n enorm schip. Hoogte zo’n 25 meter. De bruggen zijn een schitterend gezicht bij het binnendraaien van Bergen, ook zien we direct onze vrienden van de cruises. HAL vaart net weg, jammer. Wij gaan opweg naar Vagen Hafn, vlak voor de 1e brug zien we een brandstofstation en super, even de tanken vol gooien. De 2e tankpas werkt en hierdoor zijn we weer vol, de watertank vullen we vanuit de ballasttank SB en komen zo volgetankt de haven binnen. 




We horen bij binnenkomst dat er “Visserijdagen 60” zijn dus we worden geacht ergens anders te gaan liggen.. De Noren hebben alle gemeentelijke aanlegplaatsen voorzien van gele-spoorrails en er hangen overal autobanden. Handig, doch met een verval van zo’n meter meoten we toch verkassen. Voor ons ligt een Fransman, een echte zeiler leek ons. Ik ging even vragen of we langszij mochten, no-problem. Zo’n halfuur later liggen we aan 4 lijnen aan de buurman, en 2 eigen lijnen extra lang op de wal. Prima! 

Het is een prachtig klassiek woodcore schip, 2 master met de 2e mast een druil en ook een boomfok. Prachtig allemaal maar spartaans zeilen, zeker gezien zijn kuipje. Toch 15 Ton en helmstok, een echte dus. Tijdens het praatje bleek dat ze volgend jaar voor een onbepaalde tijd weggingen en het schip 2 jaar geleden gebouwd hadden. 



Clipper Stad Amsterdam komt als 5e aan in de TallSchipRace, knap. Er staan prachtige zeilfoto’s op Facebook van de Clipper. Mooie prestatie Annick, toegedaan. 



We spreken nog even over stroomvoorziening e.d. En maken ons op voor een wandeling langs de kades. Gezelligheid alom, we eindigen aan een tafeltje op de vismarkt voor een gegrilde kabeljauw. Heerlijk, zeker ook het speciale Vismarktbier. De bediening is internationaal en komt speeiaal naar Bergen om 3 maanden 7 dagen per week te werken, goed verdienste. 



Op de boot kletsen we nog wat na of alles gereed is voor Agnes die zaterdag om 1100 aanboord komt. Vanzelfsprekend is het schip top!
Voor de lezers onderons even de leestitels van juli van Robert:

Noorderlicht SuzanneVermeer
Oorsprong Dan Brown
Discipel Hjorth Rosenfeldt
Niemand Vertellen Simone van der Vlught
W.O.L.F. Boris O Dittrich
President Vermist Bill Clinton & James Patterson
Homo Deus in proces
Koude Kusten in proces
Ragdoll in proces 

Morgen kappertje voor Dianne en inschepen Aggie en daarna Bergen verkennen, zinin!













Geen opmerkingen: