zondag 3 juli 2016

1 en 2 juli Viana do Castelo

Om 0800 reveille, vroeg na zo'n schommelige nacht. Nou houd ik veel van ankeren, echter zo'n stomme ankerplaats moet verboden worden. We liggen Voor openzee, aan een scheepvaartroute en naast een mosselkwekerij en dat op een doordeweekse dag. Nou schommelen van links naar rechts, mijn huid is los gerold van de botten.....da's niet fijn. Kortom TE VEEL wakker, maar wat zeuren we (grrrr) het was heerlijk ver weg op ons eigen 'eiland'.  Door de goede ankertechniek en de GPS watch op de plotter is er geen angst voor krabben. We hebben z'on 40 mtr ketting gestoken samen met een anker van zo'n 15kg Bruce, garantie verzekerd. De zgn. pieleduik is er niet van gekomen, het water is zo'n 20 graden.......da's koud! Heel koud!!
We vertrekken in een dampig wereldje, na zo'n 10 minuten begint er een Dockside Coasters oid anker op te gaan en gooit zo'n 300 meter verder weer 't anker, leuk intermezzo voor mijn stuurvrouwe. Gelukkig worden we verrast met een heuse salto van een dolfijn (bruinvis), hierna is de focus op dolfijnen. De eerst paar uur varen we op de motor en dan het fokje als het gaat waaien, het is pal voor 't lapje. We genieten intens van de Spaanse en Portugese kust.
Ondertussen lezen we weer een boekje uit "dossier 64". Verder is de FD en NRC altijd heerlijk op deze tochten.
Rond 1500 Portugese tijd komen we aan en mogen voor de loopbrug over de ingang van de haven blijven liggen aan de 'wachtsteiger'  een schitterende plek op de rivier de Lima. Om 1600 verkennen we de stad; in een woord schitterend! Door de hele stad prachtige gebouwen, pleinen etc etc. Dk kan morgen wel paar uur alleen rond gaan sjouwen, veel, heel veel boetiekjes, hippe woon/kadowinkels etc. We scoren nog een internet telefoonkaart, een korte broek (het wordt nu menens met de zon) en nemen nog een biertje. Duidelijk is dat we met onze Spaanse woordenschat hier niet veel kunnen......vergelijk het maar met Nederlands en Duits....
Vanavond gaan we nog de stad verkennen, het lijkt dat er  een groot festival op handen is. Geweldig leuke avond, veel gepeupel rondom een "rondgang", folkloristisch feest lijkt het.

De ochtend starten we met een run naar het Rondeel van 1703 aan de kust van Viana. Een prachtige route, opvallend is dat er zo'n 10 Portugezen de aardappels aan het rapen zijn in de weide.....agrarische mechanisatie is bij de tractor en egg gebleven. Dat terwijl er overal 4G is. Ook hier weer wandelaars op weg naar Santiago. We hebben zo'n 7,5 km op de teller, Ruud mailt dat ook OPA16 3 nieuwe leden heeft en ze een forse run in Bayona hebben gemaakt. Na een break gaan we voor alle verjaardagen shoppen en genieten van de leuke boetiekjes (R gaat gewoon gezellig mee nadat hij eerst wat zat te mopperen:). De lunch is heerlijk en we verbazen ons ook nu weer over de prijzen, 14 E voor een salade, heerlijk broodje en 2 cola??!! Nederland waar ben je mee bezig, gisterenavond kostte een pilsje ook maar 1 E, 4 broodjes voor 0,50. Een hele tas vol boodschappen voor 8 euro etc

De middag chillen we en om 1600 gaan we weer op stap om de de berg van St. Luzia beklimmen. Dat kon ook met een treintje maar wij kozen de trap, nou dat hebben we geweten. One telefoon telde 51 verdiepingen !! De Hooiberg op Aruba was er niets bij:)!
Maar eenmaal boven werden we beloond: een geweldig uitzicht over de  Viana, de monding van de Lima, zee. De delta van de rivier is goed in beeld van zo'n hoogte, ook leuk is dat de zeerob 100% in beeld is. Na een toer door de basiliek en erom heen lopen we terug, het treintje is voor watjes :). Beneden op het marktplein wacht ons een biertje/wijntje en het kijken naar de inregeling van de ' Voice of Viana' . We lopen weg en staan nog een halfuurtje te genieten van fotografie Contest op Vintage Motoren.......zeer fraai en geraffineerde meiden die hier de schitterende Motoren bestijgen :). Genieten, is iets wat Dianne ook om mijn motor gaat doen, we hebben de poses good bekeken en ook hoe je je als fotograaf gedraagt.

Teruggekomen ligt er aan de Zeerob een Fransman, J..... Wat een E...., heb zijn schip maar even afgemeerd en gezorgd dat eea voor de nachtvast ligt. Kunnen die Fransen nou niks, ze helpen naast KLM ook Solera NL naar z'n grootje. Belangrijk is om te weten dat er bijna nooit een goede fusie is gerealiseerd over de lengtegraden naar beneden. Kortom wees gewaarschuwd allen. Naast deze klus studeer ik even in mijn 'digitale cursusmap "Astronavigatie", op de weg naar de Azoren ga ik dagelijks een zonnetje schieten. Terug naar de basis!

Via tripadvisor vinden we de nummer 2 van het stadje en gaan eropaf. Lucky us, na 10 minuten staan er zo'n 15 man continue buiten te wachten. Tijdens het eten wordt er op het plein waar we zitten een mat van 30-30 meter en een aantal trampolines uitgezet waar de jeugd van 3-15 hun kunsten laten zien. Leuk en gezellig zo'n show, OceanPeople weet ons wel te vermaken.  Om 2100 lopen we naar het concert en zitten first class met een biertje te genieten van de organisatie en het optreden zelf. Het gaat hier om het concert Voice of Viana. Om 2215 starten 10 genomineerde, super leuk idee van zo'n stad. Om 2400 staan we nog even bij de Vintage motoren naar oude rock te luisteren, als ik ga mee zingen wordt ik door Dianne naar huis gesleurd, jammer! We hebben hier in Viana een heerlijk ' stapavondje' gehad, leuke terrassen, veel live muziek... Helemaal super! Morgen om 0930 naar Porto! Maandag nl. Even diploma van Lennard in ontvangst nemen! YES

(Vic meldt en passant nog even dat hij met de Audi langs de kant van de weg staat.. Terwijl wij naar de Voice luisteren, uit een ooghoek Duitsland-Italie zien, wordt Vic naar Van Zoggel gesleept.. Pech, koppelingskabel kapot.)
Lennard hard aan het werk bij Vosselaer
en Annick aan het studeren voor haar tentamens. 'T Is ongelijk verdeeld op dit moment.


Uitzicht vanaf de Monte de Santa Lucia

verrassend moderne basiliek

beetje cultuur, beetje shoppen


Vozes de Viana








Geen opmerkingen: