woensdag 27 juli 2016

Terceira 25- 27 juli

Angra de Heroismo - Terceira

De stad heeft ons hart snel gewonnen, prachtig verzorgde stad met veel kleur en bloemen. De haven is super verzorgd en we voelen ons er echt thuis.
De ochtend van 25-7 start met een heuse run naar een 'uitkijkpost;, hier
is geen 300 meter vlak. Dus deze run was ook een heuse workout met
zo'n hoogteverschil. De laatste 500 meter worden we bijna los gelopen
door een 80 jarige die de kolder in de kop kreeg en ons voorbij sprintte......ja en bijna won !!! Terug waren we voldaan, we lezen een aantal kranten en in de middag gaan we voor een heuse hike van 7,5 km en 2,5 uur. Een prachtige tocht over de vulkanische berg vlakbij Angra. 
We liepen de Monte Brasil, boven stonden de telegraafpalen vanuit 1700 toen de VOC hier kwam. Met enkele afslagen naar 'vestingplaatsen' genieten we van deze heuse trail, het zweet gutst met bakken van mijn hoofd....... Gelukkig krijgen we een bui waardoor de verkoeling ons tot de eindstreep brengt. In de haven belonen we ons met een locaal kaasje en een "grote" pils, zalig.
's Avonds krijgen we nieuwe gasten; Victor en Pim komen om 20.00 aan boord, na inschepen gaan we een hapje eten om te vieren dat ze er zijn. 's
Middags hebben we al gereserveerd; ook in Angra moet dat. We aten heerlijk. We leren dat we hier eerst het voorgerecht moeten bestellen, eten, dan
verder.......anders krijg je alles ineens!!! Ondanks de onbeholpen bediening was het top, in de kuip nog een wijntje en daarna te kooi.
De nacht was onstuimig, weer een shockbreker naar de pietjes...de 2e
al op deze plek. Vannacht was het warm, ben nog even buiten gaan zitten om een paar graden af te koelen. Deuren open en toen nog een uurtje.....sms uit Nederland...grasrobot doet het nog niet! Waarom heb ik nog de zorg over een grasrobot denk ik, soms wil ik gewoon niets meer met 'aan de wal wonen' te maken hebben.

Zo'n boot leven is gewoon heerlijk, een levend dorp en steeds nieuwe
en vertrekkende dorpsgenoten.
Na het douchen gaan de mannen brood scoren en de huurauto halen
bij de schoonste van de Azoren. De rode Skoda was prima opvallend
en hopelijk voldoende motor om de heuvels te trotseren. Ontbijt,koffie en Yes we gaan naar het Azoren rondje "avontuur en romantic", dit vanuit een ANWB gids.....we will see. De eerste attractie.....vulcaanmeer met bos... was fraai, zeker als je ziet hoe de mossen en de cosmosmossen hier het landschap tussen bomen en in beken vullen. Kortom een genot om naar te kijken. Guido (Breenhorn 37) was er ook met zijn crew, Duitste versie van de ANWB of wij een Nederlanse van onze Oosterburen....who know's, zelfde plaatjes..

Attractie 2 was een gangenstelsel gemaakt door vulcanen, we liepen door
soort mijngangen 'steenkool', de mannen kruipen nog een etage dieperwaar regelmatig een kerkdienst/mis wordt gehouden.....volgens mij zonder toeschouwers'.... het lopen op de hurken was max 60 cm. Alle 4 waren we zeer verrast door de ervaring.

Tussendoor reden we nog langs de Furnas de Enxofre. Een gebied waar de zwaveldampen uit de grond komen. We hadden dit al op Sao Miguel gezien, maar hier was de de omgeving werkelijk prachtig, Alle kleuren grond, begroeiing, bruggetes over zompige grond (vooral niet van het pad vanwege de hete en zachte grond..!

Hierna gingen we naar de "krater", ja what's that. Deze ervaring was geweldig,
in een krater lopen zo'n 45 meter diep en zien met wat voor een energie de aarde een weg naar buiten heeft gecreĆ«erd. Je kijkt naar boven en ziet een
monding van 47-20 m en je daalt af  zo'n 86 meter van de monding. 3200 jaar geleden was deze krater ontstaan, waanzinnig fraai en indrukwekkend.
Zon, zwemmen da's aan ons besteed...hm... vanzelfsprekend komen we her
en der volk vanuit het dorp tegen. Soms kun je niet doorrijden doordat er een dorpsgenoot voor je zit te sukkelen. Uit eindelijk komen we in een fraai dorp met natuurbaden, natuurlijk kennen we dit fenomeen vanuit Aruba, maar dit slaat alles (Biscoitos). Prachtige wandelpaden en zonplekken (H*P lagen al te luieren, heb een foto op instagram geketst...geniet Midden Nederland ook mee). zwemmen, zonnen wordt door velen gedaan in dit bijzonder fraaie natuurbad.
Terug aan boord nemen we een verdiend biertje, hierna gaan we met enkele knaken in de zak naar het 'boven' dorp. In het boven dorp is er een soort van 'stierenloop', stieren worden door de straten gestuurd en gaan gevechten aan met 'gekken'. We staan met velen (ook dorpsgenoten) achter schotten en bekijken met dubbele gevoelens het tafereel......
Pim en Vic gaan koken en wij doen de afwas, heerlijke dag!

Ochtend, 27-7! De run der runners.....jawel er zijn lopers die ineens
boodschappen moeten doen, dames die blijven liggen maar ook 3 jonge
lopers, Kailey, Pim & Victor. Eindelijk komt onze aanvoerder Jules aan
zijn trekken. Als Wim en ik boven komen zijn de jongelui al
droog.....en wij hebben het zweet ruim stromen. Maar we did it again!
chapeau.
We chillen wat en zitten lekker lang bij de buurtjes uit  Enkhuizen die een prachtige Bestevaer 53 hebben, aangepast aan hun zoon in een rolstoel. Gezellig wordt er over het bootjesleven en over de B53 gesproken en waarom er zaken zo zijn uitgevoerd. We drinken zelfs overheerlijke thee met Nederlands water.....gewoon deel apart zetten van de 1500 liter. Zowel Dianne als ik zien veel zaken die we opschrijven voor onze next Zeerob. Pim en Victor zijn terug van een ochtend rondrijden, lopen was te zwaar voor de jeugd.....Ze nemen maar een expressootje voor 60 ct, daar D&R nog aan het babbelen zijn. Terug gaan we direct op pad, Pim wordt chauf en Vic navigator, de oudjes
achterin....luxe!!! De lunch wordt genoten op een zeer authentiek dorpsplein waar de mannen met 10 man praten en een ander stel van zo'n 8 man speelt 'domino'; wij krijgen voor een paar knaken "broodje warm vlees", R weet het in een servetje het plein af te smokkelen. D. ruikt 't broodje en geeft het vic om ergens weg te gooien brrrr. We scoren enkele 'wereldbollen', nu zien we de route die onze buurtjes willen gaan varen. (Willen volgend jaar de Noordwest passaatroute varen (1 stuk is pas vanaf half augustus tot eind september toegankelijk want dan breekt het ijs!). De Beringzee en andere bestemmingen moet je zomaar in je mind kunnen plotten. Het bezoek aan de kerkjes was de moeite waarde, er stonden al 5 processie "karren met heiligen" opgesteld (gedragen door volwassenen en jeugd).
Dwe trip van Vic & Pim brengt ons naar een spectaculair uitzicht, zie
de panorama foto. Hierna gaan we naar Angra en genieten in de kuip van
zon, pinda's en een biertje.....Morgen om 0830 Palaver om naar Sao
Jorge te varen, 50'.

Geen opmerkingen: