maandag 27 juni 2016

Muros-Santiago de Compostela 26 juni


Er heeft al iemand croissants en stokbrood in onze kuip gelegd. Super, maar wie?

Om 11 uur staan we bij de bus. We gaan vandaag naar Santiago de Compostella. We zitten goed en wel bij de bushalte en daar komt ook de bemanning van 2 anderen boten en onze buurman Wim. Het is een prachtige tocht, langs ‘onze’ Ria, een enorme baai/monding van verschillende rivieren met verschillende plaatsen, stranden, haventjes etc. Na 2 uur hobbelen zijn we in Santiago. We vinden het een heerlijke stad met een heel speciale sfeer. Het is heel oud, de religie voel je als je daar loopt. De ‘pelgrims’ die je overal ziet lopen zijn gemiddeld niet ouder dan 35 (volgens Robert nog jonger). Veel backpackers, grote groepen jongeren die samen (een deel van) de tocht hebben gemaakt. En van het bereiken van het doel wordt dan echt een feest gemaakt met zingen, joelen. Sommigen worden binnengehaald en de meeste lopen zoals een wandelaar op de vrijdag van de Vierdaagse over de St Annastraat loopt.
We leren dat je een oorkonde krijgt als je te voet 100km, op de fiets 200km, op een paard 300km of op een ezel komt. Een boot, 1100NM,  telt niet…jammer dan. Natuurlijk bezoeken we de enorme kathedraal, we zijn te laat voor de mis, maar zien later op een filmpje van Ruud hoe het wierookvat door de monniken tot bijna aan het plafond door de kathedraal wordt geslingerd.
Het is vooral een stad die je lekker op je in moet laten werken. We slenteren lekker door de vele steegjes met gezellige restaurants, winkeltjes, nemen de tijd voor een warme lunch, en zitten tijden op het grote plein in het zonnetje bij de kathedraal de taferelen te bekijken.
Gedurende de dag komen we de bemanning van nog twee boten tegen; iedereen maakt gebruik van de gelegenheid om Santiago te bezoeken.
Om 18.00 uur gaat de bus weer terug en op het busstation zien we weer een hoop bekenden.

Terug op de haven is het weer feest, want onze Belg, buurman Wim, is jarig, dus we hebben weer een steigerborrel. Wim heeft ’s ochtends al twee hele grote taarten gehaald (en onze croissants!!!) en heeft champagne. Wat een verrassende (buur)man weer. Met nog veel verjaardagen in het vooruitzicht wordt het de kunst om weer wat origineels te verzinnen!

Ik hoor van Guido (de Duitser met de Breehorn 37) dat hij van Lissabon naar de Azoren een examen gaat afleggen. Hij moet dat helemaal op sextant varen en daarvan een gedetailleerd logboek bijhouden en dan komt er op de Azoren een examinator om dit te beoordelen. Kennelijk heeft hij de Duitse papieren al en dit doet hij voor een Engelse instantie (sailmaster ??).  R heeft ook een 2e hands sextant gekocht, gaat vervolgens op cursus bij Ernst van de Felice (of Guido); ben benieuwd waar dit toe leidt!............wereldomzeiling denk ik……

'pelgrims' en Robert



Buurman Wim 55



Geen opmerkingen: