zondag 30 augustus 2020

Cuxhaven - Hindeloopen 23-25/8

Tja daar gaan we. Om 06.00 uur vertrek uit Cuxhaven in de regen. Met nog 2 Nederlanders. We hijsen snel zeil buiten de haven en gaan dan met het uitgaand tij mee naar buiten. De motor moet bij, want onze koers is pal in de wind. En kruisen....... daar hebben we geen zin in en tijd voor. Doel is om voor de aangekondigde storm ‘Francis, 100km/uur’ van dinsdagavond en woensdag in Nederland te zijn. Na bestudering van de weerfiles lijkt maandagochtend het beste, weinig wind...wel west/zuidwest.

Het wordt een tocht van ‘verstand op nul en blik op oneindig’. Het wordt 26 uur hakken, tegen de wind in. De voorspelde windstilte blijft uit en de wind draait, voor ons ongunstig, pal west. We zijn ontzettend blij met onze pilothouse en zitten een groot deel van tocht lekker binnen, terwijl het zout over ons heen dendert. We horen op de marifoon dat andere Nederlanders afhaken bij Borkum, respectievelijk Lauwersoog.  Wij gaan door en vermaken ons opperbest met luisterboeken, gewone boeken, lekkere muziek en af en toe een gedownloade serie. In de vroege ochtend zijn we bij Vlieland en van daaruit nog lekker tegen de stroom in naar Harlingen. Bij de kop van het Stortemelk krijgen we nog wat brekers mee, lopen even zo’n 11’....,,,.luiken van de kuip dicht! Het zijn er gelukkig maar 3! Te kort om de bocht Zeerob!!

We komen met laagwater in Harlingen en maken even een tij-stop, want we kunnen nog niet over de ‘Boontjes’. We willen even aanleggen tegen een clipper. Hij adviseert ons echter tegen de Wylde Swan te gaan liggen, 1 boot verder. Dat doen we. Als we heel langzaam verder varen om aan te leggen, lijkt het of we ineens op een ondiepte varen. Ineens vast. We schrikken ons wild. De crew van de Wylde Swan rent naar buiten. Wat blijkt we zijn met onze genua/mast tegen een ra aangevaren....(dwarse mast op 20 meter hoogte).  Na inspectie over en weer leggen we maar even aan op een andere plek. Kortom we moeten ons aanwennen om ook naar boven te kijken met aanleggen.....Volgens Mente en Annick mag je de Ra’s uit laten steken, dus oppassen voor vastlopen op 20+ meter in de toekomst. Zo’n Ra steekt al gauw 5 meter buiten het schip.

2 uur later vertrekken we weer, vol gas tegen wind en stroom naar Kornwerd. Eenmaal door de sluis wil Robert toch nog even zeilen. Lekker aan de wind raggen, dubbel rif/kotterzeil erop. Hierdoor is het schip direct weer goed van al het zout verlost. We kruisen de laatste mijlen naar Hindeloopen en komen met zo’n 28 knopen rond 16.00 uur aan in Hindeloopen. Net voor de storm losbarst liggen we vast in de box.

Een heerlijke vakantie......

Genoeg te zien en lekker opletten.
De wachten vliegen voorbij!


Savinavi:
het navigatieprogramma dat we gebruiken

Sfeerfoto uit de pilothouse




Geen opmerkingen: