vrijdag 7 augustus 2020

4/5/6 augustus Zweden Ven -Skanor

Vertrek uit Kopenhagen doet zeer! Wat een heerlijke plaats, was er graag langer gebleven. Ik ken geen stad waar ik me zo senang voel. Dianne scoort nog even wat boodschappen en ondertussen maak ik Zeerob klaar voor vertrek, tijdens deze klus werd ik even door de politie aangesproken mbt paspoort en mmsi van de boot. Waarom? Corona. “We have to catch all tourists”. We gaan weer noord, Richting Ven. Ven of Hven is een eiland tussen Zweden en Denemarken, we werden getipt door SY Iskander. Place to be! We zeilen er heerlijk naar toe en hebben bij aankomst een prachtige ligplaats tegen de kade bij de ingang in het plaatsje Kyrkbacken (achter de kerk) We leggen aan met alle stootwillen, planken en lange lijnen. Op zich een ruime haven waar we een prima plek vinden. Hierna zijn we ook goed ‘aangelijnd’. Zweedse vlag in ‘t wand, het is al laat en we kopen een ijsje en gaan naar het kerkje boven aan de klif. We genieten direct van de mooie, kennelijk typisch Zweedse,  bouw en de leuke details aan de huizen. Het is niet altijd kostbaar maar wel hebben veel huizen unieke details. De tuinen zijn onderhouden maar nog wel ‘natuurlijk’, kantjes bv met hoog gras. Boven lopen we naar het uitzichtpunt en maken een paar prachtige foto’s. Teruglopend over het kerkhof zie dat hier veel echt mensen, 90+, gezonde lucht dus.












Na R’s ochtendritueel gaan we even zwemmen 18,1 graad! We maken zo’n 400 meter en zijn hierna ook echt afgekoeld. De dag gaat bestaan uit een uitgezette ‘hike’ over het eiland. Mooi detail, de kerkklok staat in het midden van het eiland op een goede kilometer van de kerk, hierdoor kon nl. iedereen op het eiland de klok horen. We wandelen zo’n 12 km over het eiland en genieten volop. De fietsers moeten vaak over dezelfde paden als wij en ook vaak ‘hiken’, want veel stukken zijn stijl en smal. De lunch is verrassend, door de druk van bestellen en voor ons onbegrijpelijk Zweeds, krijgen we een lekker toch ander maaltje dan verwacht. 
 















Dianne voelt zich niet senang mbt hoe de Zweden zich naar elkaar gedragen. Bij de veerboot en de paar restaurants houdt niemand afstand, ze staan boven op elkaar, geen ontsmettingsmiddelen, wel posters. Het voelt niet echt lekker. Terwijl Zweden er nu toch goed uitspringt. Maar misschien is het elders anders?
Het eiland zelf is heuvelachtig,  4 km lang en 2 km breed. We moeten op tijd terug zijn. Van 1700-1900 Ik heb 2 call’s en hierna is er in het lokale restaurantje aan de havel een tafeltje gereserveerd. Het is een zeer gezellig Zweeds tentje, we eten een heerlijke vega lasagne. Superlekker. 

Vroeg uit de veren, na het zwemmen lopen we terug naar het centrum van het eiland naar het museum over Tycho Brahe (en wat info over Johannes Keppler), dit is een astroloog die op deze plek, in de 16e eeuw, zo’n 700 sterren in kaart bracht en er men zo’n 100 werknemers werkte. Brahe heeft hier ook als ingenieur een 1e sextant laten ontwikkelen door de instrumentmaker. Het museum is in een kerk, dit omdat ook Brahe dacht dat God het heelal geschapen had en dus moest hij ook vanuit een Kerk werken. Zeer fraai om te zien dat men toen instrumenten maakten die 300 jaar in nauwkeurigheid niet geëvenaard zijn. Op Wikipedia staat eea uitvoerig beschreven. Naast een interessant museum ligt er een fraaie tuin bij en is het prachtig vormgegeven, oud Zweedse spelen, mooie tuinen en koffiehuis. Vanwege de Corona was een belangrijk onderdeel, namelijk het observatorium dicht. Maar desondanks een enorm aantrekkelijk en interessant museum. 

 




















Om 1200 gooien we los en vertrekken richting zuiden. Het is zuiden wind dus kruisen we lekker tussen Zweden en Denemarken. Malmö is voor ons geen optie, hier hebben we matige ervaring mee dus gaan we verder. KlintHolm is niet haalbaar vandaag. Uiteindelijk kiezen we voor Skanor Zweden), het wordt een ankernachtje. We liggen prachtig op 4,5 meter diep water. Anker pakt in 1 keer, we steken 20 meter en genieten tot laat van deze ultieme vorm van vrijheid. D gaat ondertussen nog een paar uur aan het werk. Ideaal dat dat allemaal kan, ook voor anker. 




Geen opmerkingen: