maandag 26 juni 2017

Verblijf Visby, Zweden 23-25 juni

Visby, een plaats op het eiland Gotland. In de reisgidsen lees je dat Visby op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, terecht. Een schitterende ommuurde stad waar kleur, gerestaureerde panden en 'ruines' in gebruik als theater de boventoon voeren. Wij genieten van de stad, er is veel jeugd. Op het moment dat wij er zijn zijn er de IslandGames. Zo'n 20-30 eilanden van over heel de wereld zijn aanwezig en kom je in de stad tegen, St Helena, Falkland, Groenland, Guernsey etc. De Zaterdag beginnen we met een hardlooprun langs de kust, het eiland heeft veel hoogte verschil en daar was geen zin in. Na een mooie 8 km waar ook Hanneke de er 6 van meeliep waren we fit voor de dag. Om 1130 eerst koffie met een koekje (bakker dicht?! vanwege midzomerdag/nachtfeest) bij Kees aan boord. Philip had een gedicht en mooie reserve materialen als kado. Dianne en ik zouden op jacht gaan naar iets voor Kees, gevonden! We zochten een 'scheepsmat' zodat men zijn voeten kon vegen voordat men op teakdek stapt of over de prachtig gelakte lijsten, doch het werd een schoenenborstel, zeer praktisch. Lang werd er gedelibereerd over vlagetikette en wat er zo over bekend is NVvK boven Zeegenoten of niet, later bleek dt ik in de haast onze Nationale Vlag op de kop had hangen, dat was natuurlijk hilariteit ten top! Maar ach, t kan verkeren.
Het verkennen van het eiland, stad begon  met een heerlijke lunch bij een Libanees (zalig eten). Hierna genieten we van de prachtige winkels met mooi Scandinavisch koop waar. We slagen in enkele leuke aanvullingen voor het kombuis en shoppen lekker rond. De middag had 2 hoogte punten lekker skypen met Annick en Lennard/Kay, heerlijk moment en super dat dit kan. Lekker klessebessen met ze in de kuip, Annick had een pyjamadag en Len was   Bezig met praktijk in Maastricht en ook Kay verscheen nog even in de hoek van het beeld.. 
Leuk om te zien dat ze ook volwassen zijn in het regelen van offertes, Maastricht wordt geschilderd en Annick en Lennard hadden 2 schilders uitgenodigd om een offerte te maken. Lennnard gaat in Maastricht met 3 vrienden in Huize Averechts wonen. 
Het weer is voor allen een issue, we willen maandag naar Hanko Finland een tocht van een kleine 200 mijl. Zaterdag/Zondag zal er een stevige wapper staan 25" en maandag zo'n 20" richting Finland,  hier hebben wij zin in. De wind is west/noordwest dat wordt dus lekker door jakkeren, ben het motoren beetje zat. Philip/Hanneke gaan zeker later ivm zeeziekte gevoeligheid van Philip, vandaag een app gestuurd om maandag om 1800 te gaan. Om 1800 is de wind er verder uitgezakt en nog genoeg voor een zeiltocht. 
De avond worden we uitgenodigd voor een geweldig diner in een tuin van een super restaurant in Visby. Een diner met alles er op/eraan en veel plezier, vanzelfsprekend  werd er voor de 2e keer gezongen, op vrijdagavond was Kees ook al jarig in de kroeg :).
Zondag was voor ons een dagje chillen Roboot/Stormvogel hadden gingen in een knalgele oude Skoda op pad die ze gehuurd hadden. Het huren van een auto is goedkoper dan 1 Irish Koffie!  Dianne, na paar uurtjes werken, en ik hebben een prachtige stadswandeling gelopen  en later op de dag lekker krantje etc gelezen op de Zeerob, een heerlijk dagje. 
's Avonds aan boord gegeten en tegen tienen nog even de stad in. We hadden verschillende groepen zien soundchecken in de stad dus verwachten een groot feest. Het podium was leeg, maar in een aangrenzend kroegje was live muziek, van 2 gitaristen/zangers. We raakten aan de klets met een oud bandlid van een van de 2 (nu 67). Later kwam het betreffende bandlid er nog bij zitten. Hij bleek een Hollandse naam te hebben:Pierre Tietjens. Na een leuk gesprek (Zweeds en Nederlands blijkt best veel op elkaar te lijken) moest ie weer optreden en zong een heel speciaal Zweeds nummer voor Dianne (wij verstonden er niets van maar onze tafelgenoot was tot tranen geroerd). Het was maar goed dat Robert erbij was :).  Kortom weer een verrassende avond!
Typisch Zweeds voorgerecht (voor meer personen); verschillende soorten ingelegde haring

Kado en speech van Philip voor Kees


Prachtige huurauto
Deze mocht Robert even lenen van de havenmeester; volledig elektrisch.
 

Geen opmerkingen: