vrijdag 9 juni 2017

Vlieland =>Cuxhaven

Na een paar dagen 45' over het schip is het eindelijk afnemende wind. Vertrek 12 uur uitgesteld ivm de golfhoogtes in het Stortemelk van zo'n 3 meter. Om 0900 staan we klaar voor vertrek, stroom & wind tegen in verband met vlakkere zee. We lopen er lekker uit en krijgen op het Stortemelk een grote golf in de kuip die afketst op de romp, geen water binnen maar het Stortemelk heeft zijn naam eer aan gedaan. Zeerob loopt met 1 voorzeiltje geweldig, we klokken hoge snelheden en krijgen een uur of 6 ruim 30' knopen over het dek (true wind), lekker opschieten.
In de namiddag zetten we het zeil en blazen met ruim 15' (Gerrit over een dubbele golf) richting Elbe. Het sturen doen we om en om zo'n uurtje tot de wind eruit zakt en de automaat het mag overnemen.
Door de kou maken we een zuurkoolmaaltijd die ons weer verwarmt, al zien we vaak een lekker waterig zonnetje. Wachten van 2 uur op en 2 uur af is prima hier in dit smalle stuk boven de eilanden (verkeersscheidingsstelsel en 't wad). Om 0900 worden we in de Elbe welkom geheten door een marine die aan het oefenen is met helicopers en liferafts, gaaf om met de verrekijker te volgen.
Om 1030 ronden we Cuxhaven en gaan met lichte stroom mee richting Brunsbuttel! Doel bereikt, Elbe bedwongen.

Geen opmerkingen: