donderdag 12 augustus 2021

Concarneau-Douarnenez

Een ding was duidelijk deze vakantie. Robert wilde heel graag met de boot naar Douarnenez. Daar droomt hij al 35 jaar van, bekent hij..
Voor een zeiler is Douarnenez een plaats waar je geweest moet zijn. We gaan vroeg in verband met de stroom die we links en rechts willen oppikken, daarnaast gaan we door “Raz du Sein”! Een geweldige zeildag, soms vol tuig, soms met Code 0 en soms het ijzeren zeil. Een geweldige luchten: kortom een dag om door ‘een ringetje te halen’ .







Rond 15.00 heeft R een TeamsCall, hij zit lekker binnen aan de lage kant. Oortjes in en Ipad voor zich kijkend naar de golven door het rompraam, heerlijk. We gaan met code-0 de Raz in, al gauw gaan we te hard….8” met weinig ware wind. Maar dan moeten we ‘afslaan’ richting Douarnenez, dus koers wijzigen. Dat kan D niet alleen, de stuurautomaat trekt deze ‘centrifuge’ waar we in zitten niet en de code 0 moet eraf.  Dus R wordt uit de call geroepen en als een speer rollen we de Code 0 in, totzover prima. Maar dan even alle lijnen in de kuip opschieten alvorens de Tor aan gaat. We lopen meer dan 9 a 10’, jawel volle stroom mee! Maar ook een ‘hekseketel’ aan golven, R heeft een prima moment van de Call(….). Maar samen loodsen we de Zeerob weer veilig door dit wilde water. 
Hierna R, terug in de call en speren genietend van de kustlijn naar Douarnenez.

Aankomst Douarnenez

Jawel, VHF09 wordt vriendelijk beantwoord door de vrouwlijke havenmeester dat ze ons opwacht. Haven Treboul! Prachtig plekje aan een langssteiger met alle gemakken vandien, het is zo’n beetje hoogwater. Rond 23.00 uur kijken we naar buiten en zien we een muur van zeker zo’n 5 meter en het blijft nog zakken. Gaaf dat Bretagne met natuurgeweld.

Zeerob aan de steiger, nu met laag water

We verkennen de havens en schieten veel plaatjes van de historische schepen, we zien hier 2 klassieke houten werven waar de restauratie in volle gang is.   Na een verdiende Franse lunch, jawel volle maaltijd van 2 uur met glaasje wijn verkennen we het mooie en leuke centrum en bereiken de haven (port de rosmeur), bekend om zijn sardienvisserij van weleer. Geweldig mooi, heerlijke sfeer, we zitten lang te genieten van het tafereel. 

De Passe Sanitaire is hier inmiddels ingevoerd. Bij elk restaurant, terras, museum, concert moet je even je de app met de QRcode waaruit blijkt dat je gevaccineerd bent, anders kom je er niet in. En mondkapjes natuuurlijk maar daar zijn we inmiddels aan gewend.





Al kijkend is D aan het appen met de Grote Mees (Rob en Nynke BH 48) jawel hoor als wij voor de kaas, wijn en stokbrood zorgen als avondmaaltijd buigen zij af. Logisch ook; Rob A. moest ook eens in Douarnenez geweest zijn, in ons haventje liggen 15 draken het van ‘locals’, kortom zeilen is hier De sport. Dat zeilen hier belangrijk is zien we ook in de tientallen optimisten, cats etc waar dagelijks volop in gevaren wordt. Prachtig schouwspel 6 optimisten achter een Rib met allemaal blije kids. ‘s Middags hebben we gezien dat er een concert is in chapel Saint Helene, om 21.00 uur, Franse chansons begeleid op gitaar. Na de maaltijd haasten we ons naar het concert, geweldig leuk met mooie muziek in historisch capelletje. Ook hier de Coronacheck en het hele concert mondkapje op. Vanzelfsprekend wordt er aan de kade een afzakkertje genomen…….Grote Mees maakt het laat! 





Pff….R heeft een meeting om 09.00 richt zijn ‘kantoor’ in in de achterhut. Na de call is er toch het gevoel van een ‘verkreukeld’ hoofd. We gaan toch maar even rennen en e-routes berekent weer een pittige tocht. 6,9 km door de heuvels……maar activiteitsdoel was gehaald bij terugkomst. Heerlijk om zo de dag te beginnen. Na deze  tocht der tochten is het even chill/klus/eigentijd. De middag besteden we met een bezoekje aan het museum waar we ook een tjotter van de werf uit Heeg tegenkomen! Leuk!

Het museum valt in goede aarde, hierna chillen we wat op een terrasje met locale live muziek en daar komen Rob en Nynke ook weer langs lopen…. Wat een leven…….R zit Rob A al de hele dag op te naaien om samen met de Rib en het foilboard te gaan oefenen. Rob A. heeft namelijk een nieuw surfboard met foil (waardoor het surfboard omhoog komt bij een zekere snelheid). R ligt binnen de olie van de keerkoppeling te controleren als D roept: Rob A is al in de zwembroek.
R in wetsuit, Rib in de plomp, motor erachter en jawel Toys en Boys ten voeten uit! Een hoop bekijks in de haven voor deze ‘jongens’. Na 1,5 uur komt het stel terug met big grijnz, beide hebben ‘even’ gefoild en gevoeld hoe het is. Ook is er veel water geslikt. Het is als het oefenen met wakeboarden/waterski, het gevoel moet je ‘ontdekken’. Hopenlijk is Rob A overtuigd dat hij de volgende keer als hij de Zeerob ziet een demonstratie moet houden. Leuke middag. 

Grote Mees met daar achter de Zeerob

Boys, toys…

1900, iedereen is in vol ornaat naar de buurman, een mooi restautant waar we een heerlijke en heel gezellige maaltijd hebben. De start is met 9 oesters, lekker. 

Morgen vroeg weerop, Grote Mees gaat naar L’aber Wach en Zeerob naar Usant (ofwel Ile de Ouessant). De plannen van droogvallen gaan in de kast, dit oefenen we later van het jaar wel op de werf bij Beute. 


Je denkt dat je vastmaakt aan 4 stevige palen,
maar zie de bovenste foto met laag water







Geen opmerkingen: