vrijdag 16 juli 2010

15 juli is het 40 meter diep of waait het 40 knopen ??!!

De 14e horen we dat MS Helena in de Veerhaven in Rotterdam ligt. Dus zullen we even langsgaan? Na een korte scheepsraad wordt hiertoe besloten, maar.....de voorspellingen zijn ruim 5-6 Bft. Echter de buurman meldt 8Bft op de Navtex, heeft u toch ook?! zegt hij nog. Ik dapper, ik kijk altijd even op internet "windfinder.com" en "windguru.com".
Om 1100 varen we weg om de stroon naar de zuid mee te hebben, we krijgen nog even 50 zeilboten type 470 om de oren en hijsen dubbel rif in de kom van Scheveningen. We vissermannen een klein half uurt (grootzeil+motor) en dan rolt de kotter iets uit, gelukkig. Na dit gegeven gaan we hoog aan de wind, dubbelrif en kotter richting Maasmond. Het waait structureel 32 knopen over het dek, mijn zonne bril is vet van het zout, echter Ag en Dianne zien duidelijk 39,6 knopen wind over het dek. En later blijkt bij 34 knopen het 8Bft te zijn. het was een spannend tochtje:
-deinzen met 7-8 Bft
-zeil wat niet los wil
-lijnen die klemmen
-zeil wat niet op te rollen is
-overlopen die van links naar rechts vliegen

=>maar geen stres!! kortom gezonde spanning. De zeerob bewees zichzelf weer.

We varen rond 1400 de maasmond binnen en hebben even trubbles met 'radio maasmond', echter later begrepen we ze en varen we rustig richting "erasmusbrug", veerhaven. Om 1800 leggen we aan voldaan en vol zout naast de Helena. Op de Helena krijgen we een zeer culinaire maaltijd, heerlijk. Om 2330 sluiten de luiken! voldaan

Geen opmerkingen: