zondag 15 mei 2016

600 liter drinkwater binnen twee uur kwijt ???!

Waarom moest ik om 0200 de waterpomp voor 't drinkwater uitzetten!? Om 0800 eerst het bed uit om de watertank te vullen, dan een half uurtje wachten voor een warme douche! Een douche aan boord is een genot! Gisterenavond heerlijk Netflix, house of cards gekeken....3 stuks :). (en Douwe Bob...)
Na het ontbijt kwamen Rob en Anita, eigenaren van de werf Beute Sandinavian Yachts even afscheid nemen. We halen nog wat herinneringen op aan alle (water-)problemen die we hebben gehad...
We zijn er klaar voor, nog even de reeflijnen erin en dan gaan! Shit, geen water? Wow hoe kan dat, direct Rob gebeld....4 keer in een half uur, neemt niet op. Jawel hoor, zo'n 600 liter water in de bilge.....

‘t Zoeken gaat beginnen: 
-een Breehorn 41 is gebouwd:
A) met binnenschaal
B) watertanks zijn 1 geheel met de kielophanging en zijn in de romp gelamineerd
C) water tussen romp en binnenmal vindt zijn weg.......'t komt overal!!
Waar kan het zitten….
-is het het watersysteem achter de pomp? Nee, deze schakelt nl uit en blijft geen drukopbouwen,  maw geen drukverlies=lekkage.
Na zo'n uurtje komt Rob, hij dacht dat ik hem in de maling nam....slechte gedachte maar ‘t zou kunnen: meester joke!!!
-Rob en ik denken dat de RVS tank lek zou moeten zijn, ondertussen is de pomp aan het pompen, Dianne aan het pompen en dweilen en Rob en ik aan het speuren.....
-Het moeten gescheurde tanken zijn volgens onze theorie, dus tank onder druk, compressor gehaald, en alle geluiden uit! Dianne en ik op de grond, glas aan het oor en luisteren of we ergens lucht/water konden horen..NEEE niets
-Tank weer vullen, zoeken en verdomd! Weer water bij de boiler en aan de BB kant...waar komt dit vandaan. Dianne ziet het lopen...wij denken dat het "oud" water is. Dan maar de vloer aan de BB openen, veel schroeven (jippie een autom. Schroevendraaier aan boord) Rob en ik werken samen om alles te demonteren, leeg te zuigen etc.

Dan ff bakkie koffie:
Ik zeg tegen Rob en Dianne: we gaan altijd naar de Azoren (Dianne zag zich al 4 maanden in Heeg):
1. we vinden de lek
2. we zetten een nieuwe watertank in de boot (voor onder het bed); de huidige kunnen we nooit in 2 weken vervangen
3. we kopen een ander schip en gaan
Er is matige stress, tijd voor een lolletje...........al is van sommige het lontje korter...

Om 1700 vinden we de lek: een waterslang die ingeschuimd is in de bb achterkajuit onder het bed: deze slang is vergaan/opgelost in de pur waarin hij zit! Het water spuit eruit!!! 
YES nu even repareren, pur wegsnijden  en alles laten drogen.
Kortom, mooi avontuur! Nu even nog de reeflijnen erin en dan een Pizza scoren in Workum. Heb besloten vandaag niets aan Pilates te doen, rugje is wel goed opgerekt :)

Gelukkig een drukke middag, met voldoende afleiding op deze koudste 1e Pinksterdag in 80 jaar. 

NB in de oergezellig pizzeria vertelt R doodleuk dat hij eigenlijk de boot nog een keer wilde doorspoelen na al het zoute water dat we in de begin jaren binnen hebben gehad. Dus ook nog een punt van de aktielijst!




oorzaak gevonden!


duikspullen en slaapzak zijn gelijk gespoeld.





.

Geen opmerkingen: