woensdag 24 juni 2015

maandag 22 juni

DRIEHOEK NOORDZEE, BLOG VAN DE ZEEROB

Aan boord: Robert, Gerrit, Henk
Reis: Den Helder (vertrek zaterdag 20 juni 2015) - Kirkwall (Orkneys), Farsund (Noorwegen) - Den Helder

Uit het logboek van maandag 22 juni:
Om 3 uur in de ochtend varen we op een westenwind van 3 tot 4 beaufort naar het Noordwesten.
De uren daarna ruimt de wind en kunnen we een steeds noordelijker koers varen.
Rond de middag wordt het om ons heen wat somberder: we krijgen af en toe wat motregen en de wind trekt aan tot 5-6 beaufort, met vlagen van 7. We zetten twee riffen en rollen de fok voor de helft in. Halverwege de avond is de wind zo vriendelijk om zich tot 5 beaufort te beperken en klerk van dienst noteert zelfs 'mooie nacht'.
Ondanks het feit dat de boot hevig stampt en slingert wordt elk uur nauwgezet het logboek ingevuld (nou ja, een keer vergeet ik onze positie te noteren). Ook schiet de warme maaltijd er niet bij in. Geen culinaire subtiliteiten, maar eerlijke eenpansmaaltijden, die bedacht zijn door Albert Hein. Overal gaat gebakken ui, spekjes. of plakjes chirozo in. Eenmaal iheb ik zuurkoolstamp geserveerd. Op zich heel lekker, maar van Albert Hein moesten er op het laatst ook een kikkererwten in die lieten zich nauwelijks kauwen, het bleven in de mond melige, geplette balletjes. Zelf kon ik met moeite een half kommetje naar binnen werken, want ik voelde me, ondanks de Scopodermpleister achter mijn oor, een beetje katterig. Tekenend voor de goede sfeer aan boord was dat Robert en Gerrit daarentegen nog een tweede portie bestelden en de indruk wekten nog nooit zo heerlijk te hbben gegeten. Zij waren ook verantwoordelijk geweest voor de fouragering en hadden een stapel showmappen met recepten gemaakt. Onder de sofa's liggen bergen met etenswaren gevulde blikjes, zakjes en pakjes.
Op zee hebben we weinig schepen, maar wel heel veel vogels gezien, vooral meeuwen en papegaaiduikertjes; en ook een soort zeezwaluwen (bestaan die eigenlijk?
Hoewel we pas in de buurt van de Schotse kust zitten is dat al noordelijk genoeg om tot elf uur 's avonds goed te kunnen zien. En zelfs om middernacht zag je aan de horizon nog een strook licht.
Van de andere Driehoekschepen viel al vlak na de start uit Den Helder weinig meer te bekennen. Eergisteren hadden we even marifooncontact met iemand, maar de ontvangst was te slecht om zijn boodschap te kunnen snappen. Het enige wat we opvingen was zijn advies om op vol vermogen  te zenden - alsof we dat zelf niet al bedacht hadden, we hebben toch niet voor niks de DSC-cursus van Egenolf en Hestia gevolgd.

Geen opmerkingen: