vrijdag 26 juni 2015

Het verhalal van de St. Magnus Chathedral by GB

Het verhaal van de St. Magnus Cathedraal in Kirkwall.

Omstreeks het jaar 1000 werden de Orkney Islands geregeerd door Magnus en Hakon. Hakon zou de 'slechterik' zijn en Magnus de 'goede'. Magnus was christen, Hakon niet.

Helaas konden ze samen beslist niet door een deur. Altijd maar weer ruzie. De onderdanen beloten dat de heren maar eens samen op een rustig plekje met elklaar in conclaaf moesten. Naar een klein eilandje waar zonder steun van anderen met elkaar aan de praat moesten.

Aldus werd afgesproken, maar Hakon bedroog de zaak: hij had hulptroepen meegenomen. Die gaf hij de opdracht om Magnus te vermoorden. Niemend wou dat echter doen, waarna Hakon aan de kok de opdracht gaf om de moord te plegen. 

Magnus smeekte om in leven te worden gelaten, maar stemde uiteindelijk in onder voorwaarde dat hij met eenslag van het zwaard van boven naar beneden in tweeen zou worden gekliefd.

Hij werd daar begraven en Hakon als alleenheerser terug.

Na  verloop van jaren bekkerde Hakon zich als alsnog tot het christendom. De bevolking wenste dat het lichaam van Magnus naar Orkney terug moest komen. Hakon ging akkooord op vooorwaarde dat een en ander betaald zou worden door het volk. Er werd toen geld ingezameld waarmee (het begin) van de huidige St. Magnus Cathedraal bekostigd werd.




Geen opmerkingen: