donderdag 25 juni 2015

donderdag ligdag Kirkwall

Boordtijd 0815 telefoon.......wakker!

Afspraak was om ook in Okney te rennen, zo gezegd zo gedaan. Prachtige ronde gelopen rond de haven en gezien hoe verzorgd het overal is, leuk om door te rennen je zo'n ander stuk van de omgeving ziet. Dit even aan de zondaghardloopmannen ge-appt ivm 'controle'. Bij terugkomst was de tafel gedekt en waren er verse broodjes, ook Gerrit was jaloers op de aandacht die Henk kreeg bij het koken denk ik. Zo zie je maar wat competitie brengt! Gerrit dank, heerlijk zo'n ontbijt. We zaten met een bakkie thee op Henk te wachten, zal wel douchen zijn maar nee Henk kwam in zwaar afgetraind wit lijf van het hardlopen......Schuldgevoelens tijdens het in 't bed liggen bleek later, chapeau! Zo blijft de bemanning gezond. 
Om 2100 belde Rob Beute al ivm de AIS die storing gaf, echter Gerrit was de diagnose aan het stellen en een 'losse '  connector zou een vd oorzaken kunnen zijn. Natuurlijk was er een soldeerpistool en tin te lenen van een vd collega zeilers. Een halfuurtje prutsen en gefixed, volgens ons 80% vh probleem , echter volgens Rob was deze AIS overgevoelig voor stroom dus zouden we 'meldingen' blijvne ontvangen.... Offerte voor Raymarine AIS is onderweg. 
We gingen gezellig even wandelen voor de 'souveniers' en voor een gezellige bak koffie in een heuse Orkney pub. Kaarsjes werden opgezet voor kids van mij en Henk names Godi. We hebben Kirkwall, 8500 inwoners maintown Okney's goed bekeken en zijn ook in de Chatedral Magnus (Gerrit zal later een stuk schrijven over ) geweest en in het voormalige gemeentehuis waar we nog een mooi presentje voor Annick vonden (jajaja....).
Terug bij de boot was de lunch en hierna gingen we in 2 bussen over het eiland (had ik een groot verslag van echter delete het oid en KWIJT....k....t Ipad!! De tocht was zeer interesant. We zijn naar de NeoGotic's geweest 3200-5000 Jr voor Christus, 
Ring of Brodgar Stone Circle and henge
Standig Stones of Stennes (27 van de 60 staan er nog) Unesco Wereld Erfgoed. Hierna gingen we naar Skala Brae, een 'dorp' waar 60 mensen woonden 3.200 jaar v.C. Zij woonden aan een baai waar zoetwater was en hadden stenen huizen als 'tenten' met een openvuur in 't midden, de stenen namen de warmte aan en in de bedstede sliep men. Zeer interessant en mooi om te zien dat je na 3.200 jaar huizen ziet die door 'gangen' met elkaar verbonden zijn. 
In de boord bieb van de Zeerob staat een boek over Skara Brea, Henk en Gerrit hebben over verhalenbundels.






Geen opmerkingen: