zondag 25 juli 2021

Audierne -> Les Sables-d’ Olonne

Audierne,

Een onrustige nacht achter het anker. De lijn met rubber om de kracht van de lier te halen maakte herrie, dus 2 keer eruit. Hierna nog even omdat er 2 Fransen erg dicht bij ons ankerden, en R in zijn hazenslaapje de ketting hoorde vallen. 
Om 07.45 uur zit  R klaar voor een duik en is aan het wachten op de havenmeester die even 2 croissants & baguette komt afleveren, en dat terwijl je voor anker ligt. 
Omdat we achter het anker liggen gaan we ipv hardlopen even 10 keer om ‘t schip zwemmen, de 17,5 graad (of is het inmiddels meer) wennen wel en een bijkomend voordeel: je krijgt het de eerste uren ook niet warm. We maken de boot klaar na een heerlijk ontbijt en rond 0930 is de ankerplaats al zo goed as leeg, wij gaan rond12.00 ri. het zuiden. 

De tocht heeft als doel La Rochelle, een plaats met een marina van 4.000 boten. Tijdens de tocht bekijkt Dianne de aanloop, we blijken daar 3 uur voor HW en 1,5 erna te moeten zijn ivm drempels. Het is maar de vraag of we dat halen. Hierna besluiten we naar Les Sables-d’Olonne te gaan, voor ons altijd aan te lopen. Hier starten diverse grote zeilraces: Vendee Globe, Mini transat <6 meter en de plaats waar onze NL-er Mark Slats vertrok voor de Golden Globe Race. Kortom, hier willen we ooit geweest zijn. 

Rond 17.00 horen we een bijzonder geluid, wij op onderzoek: De Watt&Sea, Radio, Ontluchting tank..NEE het was de bakskist die tot aan de rand vol stond met water. De koppeling mbt de buitendouche zal wel lekken, wij alles eruit en ophangen. Gelukkig drinkwater maar ook al het gereedschap, hardloop & wandelschoenen. Kortom een zootje in de kuip, later is alles prachtig geordend en hangt/ligt te drogen. Zoals Mente zei: gezelligheid in de kuip. Na dit euveltje een alcoholvrije borrel met nootje, verdiend!
























Maar dan, tijdens een zonnig lopend windje : DOLFIJNEN! het grootste kado wat je ons op zee kunt geven. Wel een half uur en hele groep. Dan gingen ze weer en ineens waren ze weer terug..!




Zie ook dit filmpje

Hierna wordt de wacht voorbereid, koken en slaapplek in orde maken. Het is warm en R krijgt de temp niet omlaag en alles wat hij op het bed legt is ‘warm’. Maar goed even later ligt hij met koptelefoon op te ‘rusten’. Het is druk met vissers, wij varen rondom de 100 meter dieptelijn, het lijkt wel of dat ook hun plekje is. Vissers zijn zelden alleen, meestal een groepje van 4-6 in een cirkel van zo’n 5 mijl. ‘s Avonds kruisen ons nog een aantal zeiljachten/jes met en zonder AIS. Dus uitkijken blijft belangrijk en zo vliegen de wachten voorbij.
Ook vandaag is er weer een boek uit gelezen, Maxima, moederland. Een roman met veel info over politiek, cultuur en het leven in Argentinië; en de vroege jaren van onze koningin. Een aanrader. Ook R. leest de Plastic Soup Surfer uit, zou verplichte kost moeten zijn voor ons allen. Dus lezen!
Wij dubben even met welke nieuwe boeken we gaan lezen, R heeft nog Bart Chabot, hartritme als luisterboek zo’n 13 uur…..hij kan nog even. De nachtwissel om 00.00 zetten we even het 1e rif, de wind is aangetrokken. Maar wat zeil je lekker hier op de Oceaan…..17-20’ en dan geen rif is op Ijsselmeer of Noordzee een No-Go.
Dianne neemt nog even een pleister, het wordt bokkig op zee. We krijgen veel water over, moeten hoog aan de wind sturen. Zeker als de stroom tegen is dan gaat het lekker over het dek, vaak ‘vast’ water. 
Rond 11.30 draait de wind <15 minuten naar West,  wij kunnen dus bijna voor de wind naar de haven. Ik draai bij en de wind valt bijna weg, motor aan? Ja, Dianne wordt zo toch ook wakker. Beng, motor uit. Nog een keer, voor/achteruit handel. Shit wat is dit…nog zo’n 50’ te gaan met toenemende wind en aanlandig. 
Dianne wordt ondertussen wakker en zegt : Lijn in de schroef?! YES inderdaad…..de schoot van de Code 0. We hebben nog 50’ maar nu is de wind even 10’ en deze wordt 20’. Actie dus. We hebben even “overleg”, R is in zijn hoofd bezig en D wil dat R vast aan de boot zit…… Na ampel overleg blijkt er een harnasje te zijn wat veel beter is dan de lus om het middel, R heeft weinig taille :(. 
Kompleet bepakt het water in (komt de wetsuit eindelijk van pas), even een test duikje en dan met 2 stevige halen omlaag om de lijn los te snijden om de schroefas/schroef. R gebruikt een schilmesje omdat zijn duikmes dan niet kwijt kan raken (en de leatherman wilde R niet gebruikenn…’ zonde als hij zout wordt’…:(. gelukkig kenden we de temperatuur en was het helder. Maar toch een spannend klusje, de boot sprong lekker op en neer ondanks dat we bijlagen. 
Harry had op Marine-traffic een ‘S’ route gezien, bijzondere manoeuvre. Nu is bekend wat we deden; bijliggen en duiken.
Even bijkomen na de eerste duik
Gelukt!






















Rond 1800 naderen we Les Sable d’Olonne, de aanloop is groots. Er komen nog 2 coasters uit het smalle kanaaltje naar de havenn en veel jetski’s, de havenmeester legt ons op H036. Prima plekje. 
Het was een stevige tocht van zo’n 190’. Bij aankomst kregen we een appje van de ANNA, een B44 met Maarten en Irene. Welkom en morgen borrel of koffie. Rond 2230 was de pijp leeg en legden we het hoofd op het kussen.  

Aankomst Sables d’Olonne





Geen opmerkingen: