zondag 29 januari 2023

Canaries: La Grasiosa =>Lanzarote 18-30 januari

La Grasiosa,

Liggen in een compleet natuurgebied, heerlijk! 's Avonds een enkele toerist en een enkel restaurantje open....als je mazzel hebt. We liggen geweldig aan een vernieuwde langssteiger en zijn de komende 5 dagen de enige gasten van de haven. Reserveren schijnt moeilijk te zijn ......we weten het niet maar wij liggen en we boeken een daarna eenvoudig een paar dagen bij. Via een site, geen havenmeester gezien.... Later horen we in het dorpje van een Duitse dame in een shop dat de haven 'slecht' is, dus te veel gasten kan de haven bij veel wind molesteren. Ach dat kan dus ook!

In zo'n weekje begin je de bewegingen te begrijpen in de haven, er liggen meerdere 'ferry's' die allen een ander traject varen. Soms 1 maal en soms 2 maal op een dag, altijd met man of 5 bemanning. Ook hier een vorm van 'verborgen werkloosheid'? Soms vaart er een catamaran met zo'n 50 man aan boord, een attractie vanaf Lanzarote. We willen ook meedoen aan de economie maar het fietspad is opengebroken dus het wordt wandelen! Nou dat gaan we doen:

Komoot, onze 'advies' app mbt wandelingen wordt geraadpleegd. We pakken rugzak, water, iets te knagen, stokken en de wandelschoenen. Na zo'n uurtje zijn we 300 meter hoog en komen een Duitser tegen die alleen een GR ... route gaat lopen over alle Canaries. Als hij naar beneden kan dan wij omhoog, echter zo'n 100 meter hoger zeg ik tegen Dianne: "weet niet of het zo'n goed plan is, omdraaien?" Ik zie nl. telkens Dianne uitglijden, zoeken naar houvast en regelmatig breekt een lava-rotsje af! Maar naar beneden kijkend bedenken we ons, doorgaan!! We zoeken een ander soort rots en hier gaat het iets beter. Voor mij was dit de limit van wat ik aankan/durf....ook weer een grens ontdekt. 

De tocht is schitterend, we ademen de robuustheid en voelen de enorme kracht van een vulkaan. Later blijkt dit een tocht te zijn 'zonder beginpad', begrijp nu wat men bedoelt.

De dagen erna gaan we nog links en rechts de kusten bekijken en lopen nog een fraaie route om een vulkaan. We merken dat de eerste dag fors op de spieren heeft ingehakt dus we lopen eenvoudige wandelingen. 

La Graciosa geeft ons een grauw schip, vol met roest. We liggen in harde wind 20-35' en hiermee is het schip een smeerboel en ook de roest waar de Canarisch om bekend staan is volop aanwezig op het RVS :(. 

Dag Journaal Dianne

De 25e vertrekken we naar Lanzarote, we stomen een klein uurtje op en hebben medelijden met de gasten van de Ferries. Hier moet toch enkele maag omdraaien, hup in t zakje. We hebben een gave tocht en komen in een top haven. Dianne regelt een fraaie box en we liggen bijna op de kop van de steiger, met uitzicht en wind in de kuip.

Zeiltochtje La Grasiosa -Lanzarote

Lanzarote:

Een haven, Arrecife, die vraagt om het afval te scheiden, super zo makkelijk als ze het hier voor ons maken. We doen het ook direct, zit er goed in gesleten. De pannen die we overhouden bij de switch naar inductie zetten we in het washok voor een volgend leven, en ja hoor binnen een paar uur weg!

Het is een haven met 'vertrekkers', overwinteraars en volgens Dianne en mij 80% Duits en Frans. Voor ons een haven waar we prima bivakkeren en geen behoefte hebben aan 'derden'.  Er moet een paar dagen fors gewerkt worden, een heidag met CapitalChange en bij een klant is er ellende en daar stapt dan de advisory board in de organisatie om e.e.a. vlot te trekken. Zowel Dianne en ik krijgen er beide nog een spoedklusje bij, dus Starlink kan zijn lol op! Naast een heerlijk internet wordt ook alles weer even ge-update, zo downloaden we ook alvast de kaarten voor Cabo Verde en het gebied rondom Suriname.

We kijken niet meer op van de Cruise boten, hier braken ze regelmatig zo'n 1.000+ mensen uit. Meestal te dik, oud, te koud gekleed.......lopen een rondje! Zijn ze weg dan is het ineens stil, kraampjes weg, winkels dicht, wat een fopperij. Soms liggen er tot 2 Cruise boten in de haven, maar om 18.00 aan tafel en varen ze weer verder. 

Een eiland zonder bomen, vulkanisch! We huren een paar dagen een Kia XX en toeren alle grote attracties af, 1 per dag! Soms draaien we om als we teveel bussen zien, tja lastig als je zelf niet als toerist gezien wilt worden. We leren veel van het eiland, we gaan in een onderaards gangenstelsel, Cueva de los Verdes' van 7 km, waarvan we door 1 km mogen lopen. Hierna bekijken we een ondergronds meer, Jameos Del Agua' en genieten hier ook van het bouwwerk, werkelijk geweldig! We zien ons hier ook deelnemen aan een grote party.... 

Naast het bezoeken van het huis van Lanzarotes bekendste architect 'César Manrique' besluiten we zo'n huis te gaan bouwen, top! We kunnen er zo wonen. Maar da's voor later! Hierna is er nog de cactus-tuin, nou moet ik niets van deze te lelijke plant hebben maar de tuin is zeer fraai vormgegeven. Een groot rond 'terrein' met aan de zijde 5 lagen waar ook planten op staan. Dianne geniet erg van het geheel en zet mij zo nu en dan op een foto, Zwaantje ook weer blij. 

De knaller van de week is het bezoek aan het Timanfaya National Park hier besteden we eerst een uur in een bezoekerscentrum met 2 live-acts en zien hoe de wereldbol met aardlagen verschuift en wat dit her en der veroorzaakt. Hier is het al zo'n 160 jaar rustig. We stappen in de bus en deze rijdt ons zo'n 45 minuten door een soort van maanlandschap, spectaculair.

Timanfaya Lanzarote

Na een bezoekje aan de Lidl waarna onze voorraad pasta, het meel, wijn en wc papier weer op orde is, tja in Cape Verde is het allemaal niet voorhanden. 

 Foto's:

entree Arrecife Lanzarote

ook hier stevige reddingsboten en opmerkelijke kleine pilots


wat eten we vanaond?







het is spiegelend water, de bodem is dus het plafond









Geen opmerkingen: