maandag 9 januari 2023

Estepona=>Rabat Marokko

 
Vertrek:
We vertrekken vanuit Estepona rond 11.00 uur, de stroom zou rond 15.00 uur in de straat van Gibraltar mee staan naar het oosten. Iedereen kijkt en heeft meegerekend, helaas! We hebben hem tegen. Maar we krijgen een geweldige ontvangst van zo’n 100+ dolfijnen, Annick denkt zo’n 3 soorten. Kijk de foto’s en de video’s, je ziet iedereen genieten. Zo’n bezoek is goud!
 
 
Straat van Gibraltar:
Tangier licht op en laat zien hoe groots de industriehaven is. De drukte in 'de Straat' is matig, enkele grote containerschepen zien we op het scherm en later door de verlichting. Het is erg relaxed met zo’n ervaren koppel aan boord. De wachtjes zijn single en per 2 uur, dwz 6 uur wacht-af. Ik ben als enige ‘achterwacht’ gedurende deze reis. We varen zo’n 10’ uit de kust, hierdoor hebben we minder last van de ‘visboeien’. Vissers vissen hier met ‘potjes’, dwz ze hebben op de bodem allerlei vistuig, bv krab-korven. Deze merken ze door een klein vlaggetje en vaak een tonnetje ernaast met nummers. Deze om je roer is zonde van het visgerei en ook een hoop geklooi om de zaak te ontwarren. 
 
Nachtperikelen:
De nacht op de motor is rustig, echter er komt wind tussen de 13-21’. Dus in de nacht gaan de zeiltjes erop en dan merk je hoe lekker zeilen is. We boffen: een pikdonkere nacht met een beetje maan, het kijken naar de sterren is een feestje. Annick wordt gek van de ‘Marokkaanse geuren’ , ik ruik wel het land maar heb er iets minder last van. ’s Nachts zet ik nog een rifje en wordt door Annick geklokt op 2 minuten :)!
 
Rond 0700 wordt ik wakker gemaand! Nu niet met lief kriebeltje… Maar: Je moet NU komen, ik kruip het bed uit en in onderbroek naar buiten………PFFFF een gigantisch zacht grijs schip komt met bloedgang op ons af. We leggen het schip even in de wind en zwaaien, ik check de marifoon. Deze is aan en staat op 16. Ze draaien met vol vermogen zo’n 100 meter voor ons, weg! We zien niemand, we horen niemand, alleen maar ‘powerplay’…..toch spannend. 
 
 
Aankomst Rabat:
Na een heerlijk dagje met zon varen we zo rond 17.00 voor de havenmond van Rabat, de vissers wenken dat we ze moeten volgen. Maar het is laag water…en er is een swell van zo’n 1,7 meter. Discussie, we besluiten nog 1 uurtje te wachten, al is het dan schemer. We hebben gelezen dat met LWS, LAAG-WATER-SPRING er nog 3,6 meter staat. Dus wellicht moeten we het proberen. Om 1800 gaan we naar binnen, spanning! Diepte meter staat groot, iedereen kijkt naar de branding en de brekers op de rif bij de ingang. We varen ‘van de Navionic-card’, dwz volgens de kaart gaan we over ‘het land’. We houden 1,5 meter onder de kiel, we zijn 2 meter. We gaan stapvoets, en het is spannend. Verder op de rivier is het een en al vertier, men zwemt er, roeit er, ligt voor anker, en er zijn zo’n 4 pontjes. Een pontje is een houten roeiboot met een staande roeier, kosten 2,5 DN/pp (0,25 cent).
 
 
Rabat en formaliteiten:
We leggen aan ‘aan de meldsteiger’ en zien binnen zo’n 10 minuten de kuip vol en voller worden. Allemaal koppels (man/vrouw):
-Gendarmerie
-Politie
-Havenmeester
-Douane
-Douane-drone specialist
-Begeleider hond, hond
tja en dat in de kuip! onze Corona (3 inentingen nodig!) papieren worden vaak bekeken en ook de paspoorten gaan van hand tot hand. Uiteindelijk wordt alles gefotografeerd en gaan de paspoorten, gele boekjes en de bootpapieren mee. 
 
Dan moet ik als eigenaar mee naar binnen, de kuip ondertussen overvol ga ik met de begeleider en hond naar binnen. Deze gaat alle ruimtes in en krijgt zijn ’snuffel’ instructies. Het is fraai om te zien hoe de hond zijn ‘ding’ doet, in de kuip maak ik nog een paar bakskisten open. Hierna is het tafereel over en gaat ieder zijns weegs. We moeten mee met de drone-specialist-douane, helaas weigert zijn software dus hij meldt dat we later een sms met documenten krijgen. 
Na zo’n 1,5 uur is het sein op groen! De havenmeester neemt mij in zijn rib mee en ik mag kiezen uit 2 plekken, een uurtje later liggen we lekker in Rabat tussen 2 vingersteigers van zo’n 5 meter. 
Het is oudjaar 2022! Zo’n teringherrie met jengelmuziek heb ik nog nooit gehoord, het maakte van het aanleggen al een feest, niet dus! Ik wil weg, ben het redelijk zat. 
(NB na een nacht slapen bleek het allemaal reuze mee te vallen).
 
Om 2300 beginnen we met de champagne en 00.00 wensen we in een stil Rabat elkaar gelukkig 2023 en gaan te kooi.
 
Rabat 
We verkennen de Medina van Sale, de stad waar we liggen. Leuk om eens over dit type markt te lopen, onderweg kopen we een super vers ‘flensje’ en peuzelen dit op de hand op. Hierna verkennen we de boulevard en nemen een hapje. Morgen een ‘rustdagje’ en lekker chillen en acclimatiseren.
 
Foodtour!
We worden om 1500 verwacht aan de Rabatzijde van de rivier bij het hospital, mooie tocht met de tram. Mohammed staat ons op te wachten als we even een koffietje gescoord hebben. We worden meegenomen en krijgen een yoghurtje en overleggen de maaltijd, Vega met ‘vleesballetjes’ in tomaten saus. We zwieren over de markt en al gauw vullen we tasjes met bonen, tomaten, artisjokken etc. het lijkt wel of we ons thuis voelen. Ondertussen laat hij diverse soorten kramen zien met vlees, organen, groenten en kruiden. Aan alle handen 1-2 zakjes met groenten gaan we naar hem thuis.
Mama Mohammed, ex-chef kok is een schat van een vrouw en neemt direct de leiding. Een nicht doet de afwas en wij krijgen allemaal zo onze taak. Na zo’n 2,5 uur is de tafel gedekt en komt alles op tafel, man wat is dit lekker! 
Moeders eet ook mee net als Mohammed, er blijft NIETS over. Een geweldige belevenis, zelf het eten klaar maken en ook zien hoeveel kruiden men gebruikt. Ook het in huis zijn bij locals is een verrijking. 

video Foodtour 

Padel
We vinden op zo’n 10 km afstand de padel-baan en gaan hier lekker 2 keer spelen, we genieten alle vier van het spelletje. De 1e keer gaan we met een taxi, deze hebben per stadsdeel kleur en mogen het stadsdeel niet uit, dan heb je de Grand taxi waar je met meer personen in zit. 
 
Chefchouan:
Het binnenland in! De auto bij familie van Mohamed’s vrouw gehuurd, een heuse Logan. We gaan 3 dagen op pad en bekijken dan of we nog een stadje oid willen zien. Mente & Dianne zijn de drivers, heerlijk. De binnenlanden zijn bijzonder om te rijden, vaak matige wegen waar men op loopt, brommers, brom-vrachtwagen, ezel-kar, ezels…..dus alle snelheiden zijn op de weg.
Chefchouan is leuk, we zitten zo’n 15 minuten lopen van de oude stad. We moeten ver om laag en dus om hoog is een heuse klim. We bezoeken diverse keren de stad en sjouwen er rond met afwisselend Mente of Annick als gids. Diverse eetgelegenheden worden bezocht en vaak eten we lokaal eten, het Parador hotel is het minste op de rij. Wat opmerkelijk is is de kou, je eet bijna altijd buiten. 
In ons gasthuis Casa Familie hebben wij een extra zitkamer en hier zitten we tot laat 30-seconds te spelen, gezellig en lachen. 
Op dag 2 gaan we naar watervallen en een natuurlijke brug kijken, wederom een uitdagende rit er naar toe en daar aangekomen lopen we zo’n 1,5 uur langs de snelstromende rivier. Jammer dat overal afval ligt incluis de rivier. Terugkijkend was het een mooie ervaring, leuk en gezellig.  
 
Rabat:
Terug vanuit Chefchouan gaan we nog een paar Hasan objecten bekijken, de ‘nooit’ afgebouwde Moskee met Mausoleum. Hierna zwieren we lekker door de stad en Rabat-Medina, drukker dan druk. Tenslotte worden we beloond met een heus biertje in de Dhow, een ‘soort houten fregat’ in de monding. ’s avonds eten we lekker met glaasje wijn in het Spaanse restaurant aan de havenkop, heerlijk en gezellig. 
11.30! Vertrek van Annick & Mente na 14 dagen naar Marrakesh om woensdag voor dag en dauw het vliegtuig te nemen naar Amsterdam. Het was zeer gezellig het setje, volgende keer meer zeilen. 

Padel
vol met kurk

casa de familia Chefcouan

Chefcouan


                                                                        pigment voor verf Chefcouan

Chefcouan

Chefcouan

Chefcouan

30 sec

kruiden kopen

gezelschap spelen

op pad naar de 'natuurlijke brug'


op pad naar de watervallen


girly


houtgestookte oven in de bergen tbv tajin

plafond 

mooi restaurant

Hassan muserum

oversteek door 'roeiers' 

uitzicht op Sale

niet afgebouwde moskee 


wat is echt? 

zicht op zee

typische visser

spelletje?!

laatste 'avondmaal', Spaans in Rabat met wijntje 



knippen & scheren


25,2 ton






 
 

Geen opmerkingen: