woensdag 24 augustus 2022

La Coruna=>Ria Camarinios=> Ria Muroz

La Coruna,

een geweldig mooie plaats in Galicië. We blijven nog een paar dagen langer want de Portugese Noord staat nog niet lekker. Deze tijd besteden we door te genieten van de stad, we fietsen nog naar de Ikea en de LeRoy (soort van Hornbach). In de haven is ook de Laaxum gekomen, een Breehorn48 van Lars & Aukje, eigenaren van de werf Breehorn. Met Lars zit ik lang in overleg over de vereniging van Breehornzeilers en over een bijdrage aan de KNRM en de rol van de werf hier eventueel in.

Vanzelfsprekend is er bij Laaxum een borrel, het is gezellig met de meiden van de Laaxum erbij. Zo wordt je bijna ‘alcoholist’ tijdens zo’n reis. De Laaxum pakt nog 1 Ria en met mooi weer steken ze Noord om over 3 weken terug te zijn.

Met de Nostra bespreken we het vertrek naar Ria Camarinias. Een mooie tocht, helaas te weinig wind t.o.v. de golf. We genieten van het uitzicht op de kust en ankeren op een mooie plek.

Ria de Camarinias, een schitterende baai. We kennen de plek en gaan dan ook niet in de haven maar wandelen door het dorp en zien dat het levendig is en volop toerisme. We gaan hiken en zijn verbaasd over de vele verschillende stenen/grote kiezels. Het lijkt wel of ieder strandje een ander soort en kleur heeft. Aan het mos op de rotsen zie je dat deze kust vaak ‘nat/vochtig’ is door de mist. De Atlantische oceaan is hier zo’n 14 graden, terwijl het hart van Spanje zo’n 40 graden is. Tijdens een biertje na een forse Hike om de kop van de ingang schuift de Vrijheid aan, na 3 keer dag zeggen is een biertje op zijn plaats.

Er liggen 2 schepen met motorpech, de Vrijheid een moet nieuwe koppelingsplaat en de Saffier een nieuwe motor (opgeblazen). Hoop dat ze het record van Grote Mees gaan halen <14 dagen weer varen met een nieuwe motor.

 

Afscheid Nostra;

Zo’n wereldreis zit vol met veel momenten van afscheid, het blijkt dat we als zeilers ons eigen plan blijven volgen. Je trekt een paar dagen samen op , hebt intense en gezellige momenten en dan gaat een ieder weer zijn weg op. Met de Nostra hebben we zeker Zweedse vrienden gemaakt, de laatste avond trakteren ze ons op een typisch Zweeds maal, haring op diverse wijze klaargemaakt, kaas, crackers, eieren, kaviaar en nieuwe aardappelen. Heerlijk en erg gezellig. Wij blijven nog een dagje.

Telefoon!

Vicky belt op zaterdagochtend dat Pa slecht is, we bellen hem vaak. Doch hij heeft niet verteld dat hij al een aantal dagen hard achter uitgaat 8 kg in 1 week! We hebben scheepsraad:

Anker op->zeilen naar Ria Muros->jachthaven- >vlucht. In deze volgorde acteren we als een sterk duo, ieder zijn taak. Binnen 1 uur zijn we weg en hebben een unieke tocht met zo’n 20’ wind Noord naar Ria Muros, met volop zon.

Tijdens het laatste stuk van de trip blijkt mijn paspoort niet op zijn vaste plek te liggen…….zoekzoek, dan Dianne op zoek. Heb ik dat paspoort van mij toch in de grabbag (zak met spullen voor als je overboord moet stappen in noodsituatie), gedaan toen het verhaal met de Orka’s hot was….stomstom van mij.

 

Jachthaven?!

4 weken de boot laten liggen is een dingetje, waar, wie? Nog even los van de kosten. Dianne belt met de Marina in Portosin, om 1800 liggen we voor de haven en rond 1900 is het duidelijk: we mogen voor 4 weken blijven liggen voor zeer schappelijke prijs (maandprijzen en net onze kortingpas krijgen we in het hoogseizoen ook nog 15% korting). Nu nog even de koelkast ‘leegkoken’; voor het eerst is de vriezer aan en dat komt nu goed uit!

 

Race tegen de klok:

Nu we de haven hebben en het paspoort is gevonden kunnen we ook een ticket boeken…..na veel zoeken, alles is vol/weg, kunnen we de volgende dag vanaf Vigo via Madrid naar Amsterdam. We worden op Schiphol opgehaald door Eric & Trudis, om 23.45 zitten we bij Pa. Hij is blij dat we er zijn. En anders wij wel, wat een race tegen de klok. We appen Pa veel, sturen nog een voice-boodschap.

 

De 20e vliegen we terug en gaan we weer verder met onze reis.

 

Naast Blog zijn we ook te volgen op:

https://www.polarsteps.com/ZEEROB (je kunt hier ook een appje voor downloaden)

 

en

 

Youtube kanaal RvdP

https://youtu.be/byZtZJux-7A

 

Geen opmerkingen: