maandag 29 mei 2023

Maroni rivier FG=>Suriname rivier



Dag Maroni Rivier
We vertrekken vroeg, om 0700 gaan we los van de mooring en stomen we op naar de Creek, zo’n 22 km verder. Dianne heeft een waypont-list gemaakt zodat we grip op de afstand hebben. Plan is de Creek Vache en Creek Coswine te varen en dan bij het einde te ankeren tot de stroom weer gunstig staat voor richting Uiterton en erna naar Suriname. De Creek is prachtig, mooi diep water en we genieten van de mangrove bossen en de geluiden die erbij horen, helaas geen ‘wild-life. Na de 1e bocht lopen we vast? midden in de vaargeul waar het zo’n 9 meter zou moeten zijn! Shit, het is vallend water (wordt dus ondieper), direct de motor vol in zijn achteruit, vast, vooruit vol gas met de boegschroef aan zodat we naar de andere kant gaan. We bewegen, het lijkt of het roer nog even hapert… Het is volgens ons een grote boom onder water, we melden het in de plotter om straks met de achterblijvers te delen. 
Rond 1600 gooien we het anker uit en kunnen chillen tot rond 1900.


Nachtje door:
totale tocht van Frans Guyana naar Suriname is zo’n 85 mijl, maar de Suriname rivier moeten we ook zo’n 25’ opstomen (liefst met stroom mee). De nacht is rustig, af en toe en visser en ook dat went. We hadden 1 bijzonde moment, ineens en rode ton! We zien niets op de kaart, maar hij knippert echt. We varen er redelijk dicht langs om hem te bekijken, blijkt het een vissersstaak met rood knipperend toplicht te zijn, vandaar dat hij ineens opdoemde vanuit een zwarte nacht. 

De Suriname rivier
Brede monding, op zich is alles goed aangegeven. We stomen goed door om om voor het donker aan te komen.  Het laatste stuk hebben we iets te langzaam gevaren dus kwamen 2 uur na de  planning aan op de monding. Het is een feestje om hier te varen, erg veel te kijken. Nooit geweten dat er zo ontzettend veel viskotters liggen, vaak in een groepje bij elkaar waarbij bij de middelste ankert en aan beide zijden 2 kotters liggen. 
We pakken de stroom en krijgen een zware regenbui, we zien geen hand voor ogen dus ik ga buiten staan in de zwembroek met pet zodat ik door een kiertje iets kan zien, ondertussen krijgen we vol stroom mee en stomen we met ruim 9 knopen richting Marina Waterland. 
Als we aankomen staan er 3 kerels om ons op te vangen, mooi tegenstroom aanleggen. Top manoeuve van de crew. Nu een biertje en morgen naar het ‘havenkantoor van Noël in Paramaribo. Noël en de Maritieme politie moeten ons eerst inschrijven… 

1e dagen Suriname
Tja om 0800 een appje “hoelaat zal ik een chauffeur sturen”, deze staat dan 1 uur later voor de deur. We gaan naar Paramaribo en ervaren wat regen in Suriname met de wegen doet, het kan net….. Noël heeft alles al met Dianne geregeld en na een koffie en een uurtje beppen gaan we terug naar de haven, alles is ingevuld en nu kan de Maritieme politie aan de gang, morgen is het de dag van de Militaire Politie. Dinsdag staan we al om 10.00 bij Noël om de immigratie formulieren in te vullen en ons te melden bij de Militaire Politie, Noël belt iedere keer voor ons zodat het ‘smooth’ verloopt! We zijn netjes gekleed voor de MP, en jawel binnen 15 minuten is alles getekend en afgestempeld. Nu kunnen we een auto huren. De schoonzoon van onze chauffeur Rishi verhuurt auto’s, daar gaan we even een auto ‘hoog op de wielen’ en met airco uitzoeken. Top Nissan, 4WD voor een strak prijsje! We huren hem tm KetiKoti op 1 juli.

Jodensavanna
‘s middags besluiten we direct erop uit te gaan naar JodenSavanne, uurtje rijden en deze plaats wordt vaak genoemd in de boeken die we lezen over Suriname. We vinden uiteindelijk de plek en zijn er duidelijk alleen. Mooie ruïne en 2 bijzondere begraafplaatsen, we kunnen ons nu een beeld vormen hoe de 1e groep Joden in Suriname hier leefde,. Na de brug is alles onverhard en rood, men gebruikt het oude  / afval van de bauxit-mijnen als grondverharding. 

Paramaribo
We vertrekken op tijd om met de spits naar de stad te rijden, hier ontmoeten we Cho. Cho is de fiets-tourguide, we gaan met hem 3 uur door de stad en horen veel over de vele religies en bevolkingsgroepen die er naast elkaar leven, de verhouding tussen de diverse groepen en wat het met je doet als je zwart geboren bent. Zo’n fietstour is geweldig, we gaan langs de vele regligeuze gebouwen, overheidsgebouwen en genieten van de markthallen waar we ook groenten kopen en een mooi kleed scoren. 

Marina Waterland
We liggen met 2 schepen die te koop zijn , deze zijn ooit achtergelaten en worden nu schoongemaakt en met draaiende motor verkocht voor zeilers naar het Caribisch gebied. 
De mewerkers kennen we allemaal en zijn zeer behulpzaam en vriendelijk. Op het resort staan 7 lodges in een droomtuin, reden om er te reserveren.  Na de pandemie is het zeer rustig in Suriname met de toeristen, op  Marina Waterland is er maar af en toe en huisje verhuurd.


Maroni river FG Creek


Maroni river FG Creek, Mangrove


Maroni river FG Creek


Maroni river FG Creek


Maroni river FG Creek (20”)

Boven & onderwater :(


Maroni river FG Creek


Maroni river FG Creek

Joden Savanna, ruine Synagoge

begraafplaats

Ricchie maakt huurcontract in zijn kantoor

zonsondergang Marina Waterland

speciale palmboom

Waterafvoer in Paramaribo

Militaire Politie (MP)

MP, inschrijven

Unesco Erfgoed

Rolwolk op de Suriname Rivier bij Waterland


DeKerk (geen lange broek, dus geen toegang)

Fietstoer met Cho


Grote markt Paramaribo

Kantoor Waterland, Noël
Rita, eten we veel…gemiddeld 6,-/avond

Suriname rivier

Suriname rivier

Suriname Rrivier



 


Geen opmerkingen: