dinsdag 13 december 2022

NL-Sevilla, Cadiz

 

Op 5 december landen we om 23.45 in Sevilla en om 00.35 zijn we weer in Club Nautico Sevilla en voelt de Zeerob direct als vertrouwd. Thuis.

 De week in Nederland was goed, gezellige gesprekken gehad en een aantal dierbaren gezien en gesproken. Zo’n 7 dagen is te kort, maar ook Sinterklaas kwam langs en Dianne en ik gingen in cocktail en smoking naar het GODAN&s Kerstdiner in Manna. Enkele hoogtepunten waren een bezoek van Dianne aan Zwaantje in Hengelo met een overnachting, een bezoek van mij aan Ome Piet, Belgie, met Ome Harry, Tonny & neef Leo. Maar zeker ook de dinertjes met Annick in de Watertoren in Utrecht en met Victor in Nijmegen waren zeer de moeite waard. Lennard hielp mee het huis van Pa leeghalen en even een rondje stort. Top Len! Kortom veel intensieve en mooie momenten.

 Sint had ook iets onder de kuiptent van de boot achtergelaten voor ons! Een presentje met gedicht! Super attent van de Aegir, Breehorn 37 van Sjuul & Erik. 

 Sevilla, we houden van je! Dianne gaat proberen 3 dagen bij te boeken want de sfeer bevalt ons erg goed in de stad. We bezoeken nog een aantal malen de stad en genieten keer op keer. Nu is de stad een en al pracht en praal zo kort voor Kerstmis, de versiering en sfeer is geweldig. We verkennen nog enkele nieuwe wijken rondom het centrum en zijn verrast door de heerlijke sfeer.

 Vertrek is om 09.00 zaterdagochtend. We worden door de Aegir uitgezwaaid. We vertrekken tegelijk met een groot jacht van zo’n 40 meter of meer. Na de brug stomen we op om als 4e in de sluis aan te leggen. Tot ons grote genoegen is het hoogwater als we de sluis als 3e verlaten. Gelukkig de getijde app loog niet.  Het gas gaat er bij allen direct op en we varen zo’n 4 uur ruim boven de 8” / uur. Na zo’n 1,5 uur laten we ‘Old Wine’ , een vol geladen coaster ons passeren,  hij vaart toch iets sneller. De dag is zonnig en we genieten van het varen op deze unieke rivier. Tegenover Bonanza gaat het anker uit en liggen we met veel wind op de Rio Gualdalquivir.

Zondag om 11.00 krijgen we de kriebels! Er moet nog e.e.a. gebeuren voor we wegkunnen. Tja en dan verlies je een peddel…..en een borgpen van de windvaan! Moet niet gekker worden vandaag.

Er staat al een paar dagen een forse zee met dito swell, we besluiten met dubbel rif en laatste restje stroom mee de Rio af te varen. Dianne zet 2 routes uit boven en onder de visgebieden, men heeft hier ‘onderwater zeeviskwekerijen’. Na zo’n driekwartier loopt de zee hard de rivier in, motor gaat op 2.200 toeren en de Zeerob gaat meer onder dan boven water. Soms moet de kiel te zien zijn, doch we klappen maar een keer of 2. Maar er staat een stevige zee. Ik houd oliedruk en motortemperatuur in de peiling en Dianne stuurt op de hand naar de ‘virtuele’ uiterton.

Na 1,5 uur beuken besluiten we om bakboord uit, toch onder de visserijvelden te gaan en wordt de Zeerob een zeilschip i.p.v. een onderzeeĆ«r. Heerlijke koers, dubbel rif en genua. Later op de middag zakt de wind er wat uit maar we draaien zo’n beetje voor de wind naar Cadiz. Kortom, dubbel rif laten we staan met de walder stevig aangetrokken.

 Om 16.00 roept Dianne de haven van Cadiz op dat we voor de ingang liggen en onze hulp (de ‘sailor’ genaamd door de havenautoriteiten) wacht ons op. Gelukkig een kundige vent die snapt wat een spring is . Om 17.30 is schip schoon, zijn we ingeschreven en de staan de fietsen op de kant! We fietsen zo’n 2,5 kilometer tot het centrum en hier parkeren we de fietsen en gaan de stad bij Night verkennen, de oude stad is zo’n beetje autoloos. Naast een gezellig winters tafereel met schaatsbaan en glijbaan is de stad stil.

Maar dan helpt google ons met een mooi restaurant “Restaurant/Cafe Royalty” van 1912, we hebben hier een heerlijk menu in een geweldige rococo stijl entourage. Als je internet hebt is het interieur een bezoekje waard : www.caferoyalty.com

  We blijven 3 nachten en dan is er een ‘windgaatje met swell 2,9 meter’ richting Barbate, de tussenstop naar onze passage Strait of Gibraltar. 






buurman "Old Wine"



Cafe Royalty





bomen vol met ooievaars

ook hier een brandend kacheltje


 

 

Geen opmerkingen: