donderdag 1 december 2022

Rio Guadalquivir- Sevilla - NL

Monding Rio Guadalquivir

Om 0900 vertrekken we, ook de Equinox vaart richting Oost. Zij gaan naar Cadiz, hierna naar Marokko, en wij zeilen heerlijk naar de ingang van de Rio. We willen er voor het donker zijn. We gaan de rivier op en voor anker na de vissershaven van Bonanza , hier is aan de bakboordzijde een door Navily geadviseerde ankerplek. 
De dag verloopt lekker, ‘t weer is matig met een grijs wolkendak. 
Het hebben van een mooi leesboek, >1.000 pagina’s en een luisterboek van >45 uur zijn de basis van ons entertainment deze dag. We zorgen voor een juiste gemiddelde snelheid, soms de Code Zero erbij en soms het ijzerenzeil. Tempo gemiddele 5’. 
De aanloop van de Rio is eenvoudig, goed aangegeven en met ons verdwijnen er een tiental vissers tegelijkertijd op de Rio. De vissers stomen op z’n hardst, eerst denk ik slim; met stroom mee naar  de haven, maar het blijk dat dit geweld nog uren duurt. Geweldig mooi om te zien dat de meeuwen die achter de vissers vliegen, die aan het werk zijn en af en toe een emmertje afval overboord ketsen, geliefd zijn. De aanloop van de Rio is mooi, we passeren een aantal dorpen met lange stranden en veel kleinere boten achter het anker, ook zien we een forse slipway aan bakboord. Direct valt mij speciale soort vissersboten op, morgen even googlen. 
Maar als we voor anker liggen blijven er tot ruim na 20.00 vele vissers de haven binnen varen. 

Wij liggen op stroom en het Rocna anker ligt direct vast, de stroom gaat hard! Ik verwacht op het hoogte punt zo’n 2-2,5’ stroom. We hebben een prachtig uitzicht, en zitten totdat  het te koud wordt in de kuip. Hierna is het hebben van ramen in de romp een geweldig fijn iets, de omgeving veranderd continue. Gedurende 6 uur draai je zo’n 180 graden.  
We hebben een mooie nacht, ongeveer 1,5 uur, wij liggen dwars op de stroom horen we het water hard door de boegschroeftunnel stromen. Hierna is het doodstil……

Stroomopwaarts
Om 0800 vertrek naar Sevilla, we zouden zo’n uurtje voor HW moeten vertrekken, doen we dan ook. De eerste 2 uur varen we ombeurten en hebben zo’n 1’ tegen. Dan draait de stroom en wordt het alleen maar meer stroom mee de uren erna. van 4,7 ‘ / uur tot 7,5’ per uur. We hebben gedurende de halve dag de genua erbij wat ons een extra zetje geeft. 
De rivier heeft iets moois en ook iets sombers. Na zo’n 20’ wordt het landschap vlak en ‘saai’, je ziet de erosie aan de oevers en ook de grote stukken droogvallende oevers. Soms zien we een ‘verdwaalde’ visser op kokkels vissen.

15.00 uur
We komen bij de sluis aan en Dianne probeert de sluis te verleiden om voor ons open te gaan, helaas we worden gesommeerd om te wachten tot 19.00. Hierna een oproep, maak even ruimte en ga daar weg……pardon! We waren al bezig om op de Rio te gaan ankeren, Sevilla ligt aan een ‘dode arm’ van de rivier. 
Op de Rio gooien we het anker uit en wachten tot 19.00, mooi plekje met zon op de punt. 

19.00-22.30
Tja om 18.30 staat de wekker en om 18.50 gaan de lichten van de sluis op groen en krijgen we een oproep dat we binnen mogen varen. Gelukt! Dianne krijgt al  weken mails/appjes van ‘Cristina’ van de haven van Sevilla dat om 19.00 de sluis en om 22.00 de brug voor ons draait. Top geregeld.
Een zeesluis in het schemerdonker is altijd spannend, de bolders om aan vast te leggen liggen ver uit elkaar. We hebben mazzel, het hoge water is ook het nivo van de stad. Het schutten is dan ook binnen een halfuurtje gedaan. 
Van de sluis tm de brug is het ‘het havengebied van Sevilla’, hier en daar een vrachtschip waar men 24/7 aan aan het werk is. 
De brug is zo’n half uur varen en dan is het zoeken naar een plekje, we bedenken een constructie om ‘rustig’ de komende uren te wachten op de brug. En jawel, na de sluis komt er een heerlijke ovenschotel uit het kombuis. Dianne top weer!  
Om 21.45 zien we licht in het brugwachtershuis, om 22.00 precies varen we onder de brug door naar de haven. De haven is direct aan bb, we zien iemand met een lampje  zwaaien. Bizar, ook dit klopt met de belofte; er staat iemand op u te wachten. Het is even kloten met de ankerlijn, vol modder. Maar na 15 minuten liggen we met sleutel van de poorten, hartje Sevilla! We did it. 

Sevilla
de 3e grootste grootste stad van Spanje, na een 1e dagje in Club Nautico Sevilla cocoonen en eea fixen gaan wij wandelen in de stad, heerlijk. Na een paar werkuren bestijgen we het stale ros met onze gids Ali, begin 20 en al een jaar in Sevilla. In de 3 uur door de stad fietsen en vele topics zien, bekijken en aardige stories aanhoren zijn we verkocht! Gave stad, we besluiten de komende dagen nog enkele topics te gaan bezoeken. Daar we zo’n 20 minuten lopen van de stad liggen besluiten we de fietsen te nemen als de basis. We karren in 5 minuten naar de rand van het centrum en zijn zo snel in gezellig centrum. 
Aanraders:
-fietstoer van uur of 3
-Setas de Sevilla (paddestoel object)
-Tabacsfabriek (nu universiteit)
-Tuinen achter de oude scheepvaartschool
-Spanje Plein oftewel Plaza Espana
- Park Maria ….
-de wijken aan de andere zijde van de Rio (Triana0
=>ik kijk altijd even een of twee youtubefilmpjes van een stad voor een digitale tour

Breehornzeilers
Ondertussen is er door veel active leden hard gewerkt, 3 webinars geregeld, alle nieuwe leden wordt gebeld en een krijgen een rondleiding door de vereniing. Maar ook is er een kwartaal nieuwbrief met veel interessante vaste rubriken. Top! 

Nederland
Zondag gaan we even naar NL, gezellig naar Zwaantje, afspraakjes met de kids en ook even helpen met het huis van Mapa leeghalen, transport 1 december.
Plaza de Espana, gebouwd ter ere van Ibero tentoonstelling in 1929 

Voor de oude sigarenfabriek, nu Universidad

Een van de 49 regio ‘bankjes’ in Plaza de Espana

Oever Rio Gualdaquivir (100 km lang)


Oever Rio Gualdaquivir


Enige pontje in de  Rio Gualdaquivir

Oever Rio Gualdaquivir

Santa Anna, in de wijk Triana (hun Cathadraal)

tja ook hier de hollanders

de lock, 1 maal  / dag voor de pleziervaart


 

hoofd winkelstraat Sevilla

Jachthaven


Slipway bij dorpje Bonanza, begin van de Rio

Fiets toer voor de oude Scheepvaartschool

oever Rio Oever Rio Gualdaquivir


Vissersvaartuig op de Rio 

Mooie binnentuin/gebouw

slipway Bonanza

Len in de mail/app

Plaza de Espana

Beeld boven de ingang Scheepvaartschool

Uitgaansstraat voor de Uni


Oever Rio Gualdaquivir (100 km lang)

De brug Puenta de las Delicias, 2200 gaat hij open voor ons

In het donker de zeesluis in…..

Scheepvaarstschool

Visser op de Rio

Parque de Maria Luisa, 40 hectaren groot

Geen opmerkingen: